Det vat herligt at vågne op til endnu en stille morgen, selv om det var overskyet. Vi skulle lige trække os lidt ekstra i nakkehårene for at komme op, da vi var kommet lidt sent i seng.
Før vi drog af, var vi lige oppe i cafeteriet og hente vand, gå på toilet og lige tjekke mail og beskeder igen. Vi fik sagt farvel til det flinke personale. Så kunne vores rejse ned ad Yukon forsætte, videre mod havet og nye eventyr.

Morgenerne er blevet lidt køligere på det sidste, hvilke er helt ok for mig. Jeg har forsat mine elskede Sandiline shorts på, men har min semi-tørjakke på overkroppen, for at holde varmen. Ind i mellem må jeg også have tynde handsker på.
Vi nød landskabet, det føles selvfølgelig lidt mere langsomt, da Yukon er blevet en flod der bugter sig dovent igennem landskabet, så det føles langsommere, selv om tempoet er meget som det plejer.

Der har været en del små fiskelejrer med hytter, telte, borde og hvad der skal være i en lejr, nogle var besøgte andre ikke. Vi lagde til ved breden ved en af dem og talte kort med en meget gammel mand. Både vi og han gjorde det bedste, vi kunne for at have en lille samtale. Manden lod dog til at have lidt problemer med hørelsen, men han svarede på alt…altså alt det han troede, vi snakkede om eller spurgte til.

Igen i dag har vi haft mange fugle, lidt af de sædvanlige måger, ravne og en del ænder. Der har været et par hvidhovedet ørne. Men i dag vi så også tre falke og to havørne. Flere af dem har været dem har været søde og har fløjet omkring og over os, så vi rigtigt kunne nyde det imponerende syn. Se dagens billeder.

Vi så også en elgko med kalv. Jeg så dem gå ned mod vandet langt væk, men så forsvandt de helt, så jeg blev lidt i tvivl om, det var det bare var træer i vandet, jeg så. Men pludselig gik de op på en stor ø, så de var svømmet over mens vi padlede derned ad.

Der har i dag været rigtig mange både på floden, vi har set 5 stykker. Det virker som om en del er på vej hjem fra weekendtur herude. Tilbage ved broen, stod der masser af biler og bådtrailere. Det er nemt og relativt tæt på (2-3 timer i bil) at komme op til broen fra Fairbanks.

Efter en god dag, blæste det noget op hen på eftermiddagen. Så vi slog til, da der kom en fin lille lejrplads på breden.
Tine: En lidt spøjs oplevelse var, da vi hørte lyden af noget der mindede om en motorbåd komme bagfra. Vi kiggede begge bagud, men ingen motorbåd. I stedet var det vinden der arbejdede sig ned ad floden med lyd på i form af let oprørt vand. Vi kunne se på vandet, hvordan vinden kom nærmere. Et splitsekund forventede jeg et voldsomt vindkast bagfra, men det var ikke så voldsomt.

Vi har hygget os, er blevet vasket og jeg håber at komme ordentlig tid i seng i dag.

En sjov lille ting er, at næsten alle steder vi ligger ind til nåleskov, så går der få minutter og så får vi skæld ud af et egern, som lige skal fortælle os den er dens område. Jeg er imponeret over, hvor mange egern vi har mødt indtil nu.
Erik

Egern
Naturama:
Kendetegn: Det røde egern har et bredt hoved med store fremstående øjne, ørerne er lange og smalle og forsynet med en hårddusk i spidsen, der fældes hver sommer. Ben og poter er kraftige og velegnede til et liv i træerne. Halen strækkes bagud som ror og svæveplan, når dyret springer fra gren til gren. Farven på pelsen kan variere fra rød til mørkebrun og næsten sort på ryg og kropssider, mens bugen altid er hvid. De meget mørke egern (sorte egern) kendes især fra Fyn. Egernet har udover lange følehår omkring snuden også veludviklede følehår over og under øjnene, på hagen, fødder, bug og ved haleroden. Følehårene eller varbørsterne bruges, når egernet skal orientere sig i omgivelserne.

Levested: Egernet træffes både i blandingsskove og rene beplantninger af løv og nål. Endvidere færdes den i haver, parker og nær bebyggede arealer, hvor der er ung og tæt bevoksning. Det foretrækker lavland og lave bjergområder.

Levevis: Egernet er næsten udelukkende aktivt om dagen. Om efteråret gemmer egernet forråd af nødder, agern, bog, kogler i små fordybninger i jorden. Undertiden gemmes svampe, der lægges til tørring på grenene. Egern bygger en kugleformet rede af kviste foret med græs, blade, hår, fjer og mos. Den anbringes oppe i trækronerne tæt ind til stammen. Specielt træer, der er meget omvokset af slyngende og klatrende vækster, foretrækkes. Foruden en ynglerede, kan egernet have et antal primitive hvilereder. De største og mest dominerende hanner færdes inden for et område på et par hundrede kvadratmeter, der omfatter mindst flere dominerende hunner. En dominerende hun tolererer derimod ikke andre ynglende hunner. I parringstiden foregår der ofte hidsige kampe og jagter mellem hannerne.

Udbredelse: Egernet er udbredt i hele Norden med undtagelse af de nordligste områder, hvor nåleskoven mangler. I Nordamerika og Canada findes de mod nord til trægrænsen, hvor tundraen tager over. Bestandene kan være stærkt svingende på grund af ændringer i levesteder og epidemiagtige sygdomme. Egernet indvandrede formodentlig til Danmark for 11.000 år siden sammen med mange af de øvrige skovlevende arter. Omkring år 1900 var den danske bestand stort set begrænset til Fyn og Midtsjælland. I midten af 1900 tallet nedlagdes mere end 15.000 egern i Danmark indtil den blev totalfredet i 1993.

Ynglebiologi: Efter en drægtighedsperiode på næsten fyrre dage fødes i marts til april det første kuld på 3 til 6 unger. Et andet kuld kan fås i juli til august måned. Ungerne fødes nøgne og vejer små ti gram. Tre uger gamle, er de hårklædte, men forlader først reden, når de er omkring to måneder. Ungerne bliver hos moderen endnu nogle måneder, inden de spredes om efteråret. Hannen deltager ikke i yngelplejen. Vilde egern bliver sjældent mere end tre år gamle.

Føde: Føden består hovedsageligt af frø og kogler fra forskellige nåletræer suppleret med nødder, bog, agern, knopper, blomster, bark, frugter og bær. Om sommeren æder egernet desuden lidt insekter, fugleæg og -unger.
Thomas
Naturama, Thomas

Dag/lejr: 48/41
Km/km ialt: 63,8/1920,9 km padlet (vandret af Chilkoot Trail 64,7 km)
Højde vi ligger i: 91 meter
Vejr: 13-18 grader. Dagen startede overskyet der åbnede mere og mere op. Endte med få skyer og sol. Svag vind gående til frisk/hård vind, sidst på dagen,
Pos: Se under ”GPS-kort”, for at følge vores rute.

Samarbejdspartner, Yukon River

Indlægget er opdateret: 10. december 2020

Bog Yukon River, bog af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen