image

Tine: Vi nærmer os Dawson og de 1000 km undervejs i kajakken på Yukon floden og dens udsprings søer. Det er snart en måned siden, vi gik på vandet.
Vi har set floden udvikle sig over de mange kilometer, og dagligt har der været nye nuancer og nye floder, der støder til den store Yukon flod. I dag var ingen undtagelse.

Navnet ”Yukon” siges at være en blanding af ord fra Gwich’in indianernes sprog, og betyder ”white water river” og referere til den hvide farve på floden der skyldes den farve vandet får, når silt flyder med ned fra gletcherne. Andre steder siges det at betyde ”great river”.

Vi fortalte i går, at floden nu er så fyldt med silt, at vi ikke længere tager vand fra floden, og sigtbarheden i vandet var faldet voldsomt. I dag er det så blev en hvid fuldstændig uigennemsigtig tynd suppe. Se vedlagte billede med min hånd.

image

Årsagen er, at vi nu har fået White River med på turen. White som i hvid, aske hvid. Man mener at et enkelt vulkanudbrud i det østlige Alaska for ca. 1.400 år siden, har afgivet enorme mængder aske i Canada og Alaska, nogle steder mener man at askelaget er op til 100 meter tykt (dybt). Så der er aske og silt nok til at farve floden lidt endnu.

Det er ganske imponerende at se den store White River flyde ind i Yukon, der er tydelig farveforskel, indtil vandene blandes helt et stykke længere nede.
Vi startede dagen med at gå i land og vandre lidt op ved en bjergside ved udmundingen at White River. Flot udsigt selv om dagens lys ikke helt var tændt endnu.

image

Det blev en dag med hvidt i hvidt, den hvide suppe under os og lavt skydække over os. Vi fik endnu en gang konsekvenserne af årets lavere vandstand at mærke.
Vi var i lange tider ude i et fladere område, hvor floden spredte sig bredt ud. Der var virkelig mange sten- og sandbanker både over og lige under vandoverfladen, der gjorde navigation super træls, da der var nogle steder og øer, vi gerne ville se.
Flere har sagt, at der er op til en meter lavere vandstand end normalt på nuværende tidspunkt.

Vi bandede lidt undervejs, måske mest styrmanden, og vi fik også lidt opstrøms paddeltræning, da Erik ikke ville gå glip af besøget på en ø, hvor der var rester fra et gammelt landbrug. Et fint ø-visit, hvor der var rester af et hus og en hestestald med de gamle redskaber.

image

image

Efter den gode oplevelse går med at gå ind i de mindre kanaler hvor der stadig er god strøm (mindre her betyder løb på 100-200 meters bredde), prøvede vi lykken igen i dag. Lykken varede dog ikke så pokkers længe. Begge mulige løb var et stykke inde blokeret af “log piles”, altså stor ophobninger af de store træer, der driver med strømmen. Og vi taler ikke om en stamme eller to, nej det var flere meter (3-5 meter stak over vandet) hele vejen på tværs af flodløbet, Erik mener der var 200 m bredt. Nok ikke det sjoveste at blive kilet fast i, så vi tænkte det var bedst at vende rundt og hygge os med lidt mere opstrøms padling.

I løbet af dagen så vi også nogle af de sørgelige rester af deltagerne i kano- & kajak racet, vi fortalte om i går. Stilen var noget mere anstrengende og i flere af dobbelt bådene sad en af deltagerne og sov. Vi fulgte og passerede en dobbelt kajak med et par for en stund. Der var ingen samstemmende kadence, og bag fra så det flere gange ud til at han var ved at falde i søvn, og vi var nervøse for, at de ramte den stejle klippevæg et par gange, da de lå helt tæt på og slingrede. Han evnede dog at sige et par enkelte ord, da vi komplimenterede dem, mens der var hos hende var helt slukket. De var ude på deres 70. time (inkl. 7+3 timers pause), og havde stadig 70 km tilbage.

Yukon floden

Yukon floden er med sine 3.185 km den 3. længste flod i Nordamerika, og løber gennem Nordcanada (ca. 40%) og Alaska (ca. 60%). Den udspringer som tidligere skrevet ved Atlinsøen 731 meter over havet i den vestcanadiske provins British Columbia (andre hævder den har sit udspring ved Lake Bennett), hvorefter den løber mod nord og nordvest ind i Yukon-territoriet, for efter 1.149 km at fortsætte ind i den amerikanske delstat Alaska, hvor den har resten af sit løb, indtil den udløber i Beringshavet. Selve floden starter nord for Marsh Lake.
På de første kort tilbage i midt 18-tallet, blev Yukon floden kaldt “Lewes” på den øvre del ned til Fort Selkirk, hvor den mødtes med Pelly River.

Vi var godt klar over at Yukon er en kæmpe, men at floden i snit er ca. 700 m bred og flere km bred længere ude mod havet, dét havde vi ikke troet.

Vi mødte som bekendt nogle enorme søer indledningsvist, nogle var mere end 100 km lange, så det svarer cirka til at søen starter ved Rådhuspladsen i København og ender i Korsør.

Yukon har et afvandingsareal på 854.696 km2 (til sammenligning dækker Danmark et areal på godt 43.000 km2). Der fosser i snit 6.428 m3/s af sted, hvilket også betyder at der kan være godt med strøm ned ad floden. Vores oplevelse er, at der typisk er 6-11 km/t strøm, hvis du ligger i hoved strømmen. Det siges at strømmen varierer fra år til år, den er lidt mindre i år med den lidt lavere vandstand. Men det er godt nok nogle enorme kræfter, der presser på omkring os.

Fra slutningen af oktober, begynder der er at flyde is i floden. Fra midt november er den typisk frosset til. Isen bryder om foråret typisk fra slutningen af april til midt maj. Break-up tiden er genstand for mange væddemål, og den har været præcist målt eksempelvis i Dawson i over 100 år. Når isen bryder, er det voldsomme mængder af tykke isflager, der flås ned ad floden. Det ser voldsomt ud og det kan være meget voldsomt. Nogle år har ismasserne sat sig fast, og det har medført store oversvømmelser og ødelæggelse af byer langs bredden.
2016 blev rekord år med tidligste brydningsdato, 23. april kl. 11.15, hvilket er flere dage tidligere end før set.

Langs Yukon floden ligger en række mindre bysamfund, nogle har I allerede hørt om, hvortil der kun er adgang fra floden eller med fly. Yukon floden er foruden sin rolle som transport vej også berømt for sin lakse yngel, hvor laksene svømmer flere tusinde km op ad floden for at yngle.
Det og meget mere kommer du til at høre meget mere om de næste måneder.

Yukon River breakup fra Dawson:
• https://www.youtube.com/watch?v=rfqlRi7re7Q

Yukon River Break up dates:
• www.yukonriverbreakup.com/statistics

Kilder:
• da.wikipedia.org/wiki/Yukonfloden
• en.wikipedia.org/wiki/Yukon_River
• www.nps.gov/yuch/planyourvisit/weather.htm

Dag/lejr: 26/24
Km/km ialt: 69,3/960,0km padlet (vandret af Chilkoot Trail 64,7 km)
Højde vi ligger i: 339 meter
Vejr: 14-23 grader. Mange skyer, støvregn til tider. Lidt sol. Over middag noget mere sol. Svag til hård vind fra syd.
Pos: Se under ”GPS-kort”, for at følge vores rute.

image

Samarbejdspartner, Yukon River

Indlægget er opdateret: 10. december 2020

Bog Yukon River, bog af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen