Men hensyn til vejr i Danmark, til kajakbrug, synes jeg der er en masse gode hjemmesider.

Min ynglings hjemmeside er:

Farvandsvæsnet (www.frv.dk) , de har Sejladsudsigt. Her kan man vælge kort udsnit over det område man sejler i. Det jeg ofte vælger at se på samme tid er: vindhastighed, vindretning, bølgeretning og strøm (overflade). Senere ser jeg på bølgehøjde og strøm hastighed.

Det jeg synes er godt ved Farvandsvæsnet, i stedet for DMI’s farvandsudsigt, er at al info er på et kort (især godt på små computer), samt det er førstehåndskilden, da det er Farvandsvæsnet der levere oplysningerne til DMI.

Jeg synes de er meget præcise, nogle enkelt gang når man ligger mellem nogle lav- og højtryk, kan det ændre sig en del. Ofte ok at se 48 timer frem også.

Jeg kigger om aften, og fik ofte en melding om morgen igen.

Farvandsvæsnet har også en ny smart SMS service, hvor man kan få meldinger på sin mobil, nemt og hurtigt at få meldinger hvor man er.

DMI

DMI bruger jeg også dagligt på tur. Da de har mange gode små sidder.

Under ”Danmark” kan man tage følgende:

Regionaludsigt. En rimelige 5 døgns prognose, meget usikker, men en god må at følge lidt med lidt længer frem. For mig er det vigtigt at følge med uanset om de er upræcise eller ej, fordi så kan man følge med og lære hvornår de passer og hvornår de ikke gør.

Strandvejr Det er en super præcis melding for udvalgt områder de næste 24 timer, men vind og vejr, samt bølger. De har været meget præcise og gode at bruge. I områder uden strandvejr, kikker jeg en før og en efter min position.

Til slut har de Vandstand men det bruger jeg sjældent, kun i vadehavet, eller når jeg nysgerrig.

Ellers noget af det jeg fandt ud af undervejs på Danmark rundt i kajak – vinter var at mange havne, har en bøje en til to km ude i havet. Hvor de får vejr og bølge meldinger fra. Dem lægger de op på deres hjemmeside, rigtig godt, fordi man kan følge bølge udviklingen. Jeg brugte det meget til at se hvilke oplevelser jeg havde i en give bølgehøjde og retning. Se eksempel her fra Thorsminde Havn.

Ellers kunne havne, fisker, lokale kajakfolk, altid bidrag men hvordan lokalvejr påvirker lige nøjagtig deres område. Dog er der mange der har en del fordomme om hvad en kajak kan, men med lidt snak og forklaring, får man ofte en god vejr forklaring.

Ismeldinger var meget usikker, passe overhovedet ikke til kajakbrug. Samt folk der skal vurdere is fra land, er helt umuligt, både afstand samt om der er is. Desværre opleve jeg flere skibe, der ikke fortælle hvad de ved. De siger bare det er umuligt at sejle kajak, de svare slet ikke på hvordan det er og hvor de har været.

Erik

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022