Dato: 17. aug. 2011
Lejr / dag: Lejr 102  / Dag 135
Sverige Lejr39 / Dag 50
Pos (google):  63 34 45.7 / 19 53 29.8 (kan sætte direkte ind i Google Earth)
Distance roet:  49,9 km (i alt 4667,4 km)
Distance roet i Sverige:1880,4 km (i alt)
Rotid: 9t20m (07.20 til 16.40)
Vejr: 8/8 lave til 3/8 mellem og sol. 6-3 m/s fra syd. 13-18 grader
Bølger, 20 til 100 cm. Dønninger på 150 cm
(forklaring til ovenstående data felt kan ses her)

I går sad jeg rigtigt og hyggede i teltet, selv om mange af mine ting var godt våde. Sad og ordnede ting på computeren. Var ved at overveje om jeg skulle se en film, samt hvordan jeg ville op i byen i morgen og spise, osv. Lidt over kl. 18 tjekkede jeg vejret igen, da der kommer opdateringer kl. 18. Stormvejret var væk? Nu sagde den 3-6 m/s frem af ruten fra kl. 6 indtil da 9 m/s og en masse regn. Hvordan kan et storm vejr forsvinde så hurtigt? Det er vejr ændringer der vil noget. Så var der gang i teltet. Godt jeg ikke er en der udsætter arbejde og jeg har lavet det mest nødvendige. Var lige ved ikke at handle alt i dag, for det kan holde sig længere, men tænkte hvad nu hvis. Og hvis  det var nu. Mens jeg afsluttede så meget som muligt, så begyndte det at styret ned, skulle komme mellem 20 og 30 mm indtil i morgentidlig. Afsluttede alt kl. 20, så var der et nyt problem, computer, iPad, osv. skulle til ladning. Valgte at tage min rojakke på og hætten godt op, valgte ligeledes kun at have underbukser på benene, fordi ingen grund til mere bliver vådt, håber ikke at møde nogen. Så løb jeg op til huset hvor mine andre ting er til opladning, ca. 150 meter væk og fik sat resten til opladning, var noget svært, uden at få det vådt. Jeg selv var igen fuld stædig våd, men denne gang var det kun underbukser der skulle skiftes.

Så var det senge tid kl. 20.20 kunne sove til regnen der trommede på teltdugen.

Jeg måtte op 04.50 skulle på toilet, så kunne jeg også hente mine ting fra opladning, ligger vandpytter over alt og det blæser forsat og er meget overskyet. Tilbage i teltet, tjekkede jeg vejret, skulle forsat være ok at ro, men var noget usikker på vejrudsigten, så valgt at pakke og give mig god tid for at se opdatering der ville kom ved 6 tiden.  Den var også rimelig, kunne forvente op til 6 m/s fra syd, rygvind, noget nyt. Tog den med ro for de sidste tunge sky systemer skulle passere. Samt det tog også lang tid at pakke alle de fugtige ting. Så først langt op på dagen kunne jeg tage af sted, kl. 07.20. Vinden var omkring de 6 m/s og 50 cm bølger, GPS valgte at stoppe igen, efter 1 km, denne gange ville den ikke finde GPS signaler. Men i dag var jeg forbedret, så efter 3 km da jeg lå i læg af en lille ø, skiftede jeg til reserve GPS. Så var det tid til første kryds på 16 km. Fik vinden en skråt bagfra samt bølger, på ca. 1 meter og dønninger ind i mellem på 1,5 meter. Men var forholdsvis bløde, så hastigheden var godt, selv om jeg blev overskyllet ind imellem. De lokale have sagte at området her er kendt for store bølger, så fint jeg ikke var her i går. Solen kom mere frem og skyerne steg og blev mere hullet, det gjorder vinde faldt stille og roligt. Det var dejligt, har et eller andet når bølgerne er sådan her så køre det bare og jeg kunne holde mig hele 2,5 time før jeg skulle tisse. Fordi jeg ikke ville tisse i kajakken, tissede jeg som jeg plejer i en pose, men det gjorder så jeg fik en del vand i kajakken i stedet, så ved ikke hvad det er bedst. Men var hurtigt pumpet ud. Først kryds blev klaret og gik direkte i næste på 8 km dog med et par små øer / skær.

Her kom endnu en iagttagelse som jeg har gjort mange gang. På en af øerne kommer fuglens natur rigtig til rette. Det første der lettede var en havørne, der fløj stille og roligt væk. 100 meter der fra lettede en masse skav, som altid ligner det totalt panik. Så kommer alle ændernes hoveder op og vurdere hvem jeg er. 50 meter før letter de fleste typer ænder, dog ikke Edderfuglen, de ser lige situationen an. I mens sidder mågerne total ligeglad. Så skal Edderfuglene  til at vurdere om de skal blive, de fleste plejer at blive. Men svanerne går i vandet og svømmer bort. Det samme med Toppet Skallesluger, der løbe væk på vandet. med deres unger .

Mens jeg passere, kan det være at mågerne lige rejser sig og nogle enkelte lige flyver ud og ser til mig.

Mens jeg passere kan jeg så følge alle dem jeg har jagtet væk i luften og på vandet. Beklager.

Efter 5 timer var det tid til at følge lidt mere land igen ved Järnäsklubb, her var en del øer, så bølgerne faldt til 70 cm og mindre når jeg var i læg, nu var solen næsten fremme hele tiden.

Sådan gik det fremad kom fri af land og gik mere mod nord. Her blev vandet endnu mere stille under 30 cm. Kom forbi Norrbyskär så vældig hyggeligt ud, skulle være cafe og Restaurant, valgte at forsætte. Endte skulle jeg stoppe lidt før ellers skulle jeg ro længere end jeg ville, for at komme over bugten til Hörnefors. Så da der kom en fin lille ø, men en dejlig sten med små sten, stoppede jeg allerede kl. 16.40. Slog lejr og fik lagt mit tøj til tørre i vinden og solen.

Nogen har antydet  (Niels) at jeg lever usundt, ja det dejligt, har dog til orientering spist til morgen, yoghurt med musli, i løbet af dagen 6 gulerødder, en banan, 4 klap sammen mader, med skinke og spegepølse, lidt chokolade. Til aften kartoffelsalat og kylling og lidt cola. Kun lidt kage og chips. Skal slutte aften med en protein shack.

I dag er der gået 50 dage i Sverige, har sat 60 dage af til Sverige, når jeg det? Håber og regner med det.

Erik

Indlægget er opdateret: 10. december 2020

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!