Vanvittige Vinterlige Verden, paraply i snevejr

Snerydning og bygning af snemand har været dagens mest aktive indhold. Det har væltet ned med sne i mere end 24 timer her på vores sommerlige ferie tur. Vi er ”vejrfast” eller rettere har valgt at lægge vores hviledag i dag. Vores bud er, at der er faldet ca. en halv meter sne her, hvor temperaturen har ligget lige omkring frysepunktet, og nu er gået over i slud og regn. Vi fornemmer en lille bitte smule opklaring.

Det var til stor morskab for te-hus ejeren og familien at Erik kl 06.45 var igang med at skovle sne på havegangen og til de små værelser, mens Phurba og jeg byggede snemand. Det er tydeligt, at dette vejr på denne årstid er højst usædvanligt for dem.

Vanvittige Vinterlige Verden, Erik skovler sne

Vi er taknemmelige for vores guides (Phurpa) beslutning om at trodse de anbefalede retningslinjer for højde forøgelse de seneste dage og samtidig udskyde vores hviledag – vi kom over passet! Dette er mere, end mange turister i disse uger har haft mulighed for. Phurpa fortalte i dag, at han i Samdo (hvor vi skulle havde haft hviledag for to dage siden) havde fået nogle lokale anbefalinger på at gå videre, da vejret var så ustabilt og kunne ændre sig med kort varsel. Det var selvfølglig med øje for vores begges gode velbefindende i højderne de seneste dage.

Det er svært at vurdere, hvordan dette nedbørsområde har ligget, for her er ingen info og kommunikation på tværs af pas – kun rygtebørsen, og der er ingen mennesker kommet ned fra passet i dag. Meget tyder på, at passet har været for risikabelt at passere og lavine faren må være enorm.

Samtidig er det også vores bud, at de der nåede Dharamsala i går (sidste stop inden passet), må være sneet inde (vejrfast), da de foregående 8 timers vandring, er i meget lavine eksponeret område. Hvis du har fulgt med på turen, ved du at der også for nogle dage siden var jordskred og snelaviner i området. Vi har tidligere mødt flere af de små hold, der må sidde deroppe nu – det er en træls situation, og der er mange dages vandring tilbage til udgangspunktet, hvis de ikke kommer over. Det er de færreste, der har mere end enkelt buffer dag i programmet, da vandreturen slet ikke har ry for disse vejrforhold.

Vi sidder nu i vores soveposer på vores værelse med vindue og kan overskue al eventuel trafik fra bjerget. Dalen, altså afstanden mellem bjergskråning og den ca. 30 meter høje morene vold er max et par hundrede meter bred her og hovedgaden (den 1 m berede sti), går forbi lige ude foran. Og te-huset er første hus, man møder.

En lokal nepaleser er netop kommet gående op ad havegangen til samlings rummet. Det er flere timer siden Erik har skovlet sne, og den stakkels nepaleser må tømme sine klip-klappere og børste sine bare tæer et par gange, inden han når huset. Flere af de lokale tripper barfodet rundt i klip-klappere.

Dagen er gået med læsning, hygge snak med vores guide, de lokale og et tysk par. To af de fire grupper, der kommer over passet i går (de tre tjekkere og tysk far-datter par) er fortsat længere ned i dalen – de har ikke tid til at blive. Det må havde været en våd og glat tur ned ad de sten- og klippe fyldte stier i dyb sne. Så her har det bare været et lille sluttet selskab. Det var oprindeligt tanken, at vi sammen med Phurpa, ville gå en tur op til en fin gletcher sø, men det giver desværre slet ikke mening – det er ren glidebane.

Jeg har min iPad med og har løbende lagt et udvalg af de bedste billeder ind. Det har vist sig også i dag at være til stor interesse for de lokale og te-hus personalet, vi har mødt på vores vej, og selvfølgelig også for Phurpa og Sabina. Billeder fra indlandsisen og familiebilleder er også i høj kurs. Vi vil til en eventuel ligende fremtidig tur samle et lille album, der viser lidt fra vores liv og den natur og de dyr, vi oplever – dog uden billeder, der viser vores ekstreme materielle verden.

Vi havde talt om, om Erik mon kunne få lov til at vokse Phurpas læder vandrestøvler (han havde fået brugt af en tysk turist for 3 år siden). Erik så sit snit i dag, da hans støvler lå til tørring ved brændeovnen, og spurgte Phurpa, om han lige måtte tage hans støvler. Phurpa virkede overrasket og taknemmelig, men var ikke helt klar over, hvad det var – han og flere af de andre lokale observerede nysgerrigt og spurgte hvad det var for noget.

Nu glæder vi os til endnu et lokalt og yderst velsmagende måltid. Her har de fantastiske ”spring rolls” og ”tibetan bread” – alt er som altid frisklavet og med friske råvarer.

Erik & Tine

Dag 11
Mandag 13. April
Vandretid: 0, hviledag (vejrfast) Bimthang 3.590 m.
Vejr: lige omkring 0 grader. Sne, slud og regn skiftevis hele dagen, ca 50 cm nysne. Vindstille til let vind. Hen under aften, tørvejr og opklaring.

Vanvittige Vinterlige Verden, sne gik i regnVanvittige Vinterlige Verden, nysneen falder af tagetVanvittige Vinterlige Verden, masse sne på 24 timer

 

 

 

Indlægget er opdateret: 23. december 2017