Da vækkeuret ringede var der forsat tusmørke, lidt vind og køligt. Det havde regnet en del over natten, men det var opholdsvejr i morges. Vi overvejede om vi skulle blive liggende en stund, men fik dog trukket os ud af soveposerne og fik noget mad. Vi nyder begge at komme af sted fra morgenstunden, og så hellere stoppe og gå i lejr lidt tidligere.
Lidt over klokken 8 kunne vi padle af sted, dog i jakker da det var lidt køligt, og der hang nogle skyer der truede med regn.

Vi padlede tæt på land, ved nogle øer. Her fik vi øje på en elgtyr der gik i nogle buske og græssede. Dejligt at se, selv om vi aldrig kom tæt på. Lidt længere nede på en anden ø, kunne vi se englænderen, Adam og hans svenske venindes telt, deres hvide kanvastelt lyser godt op. Da vi nærmede os, kunne vi se de sad uden foran og var i gang. Vi lagde til og snakkede lidt.

Videre på vores tur, var der flot med en del klipper langs kanten, men der var ikke meget strøm og det hele gik lidt træt. Vi var heldige at se 3 elge mere. Først en elgko i noget tæt krat, er næsten sikker på hun havde en kalv derinde. Senere mødte vi en elgko og hendes et års kalv i vandet. De var tæt på land så de gik op og væk. Vi mødte igen mange gæs. I dag var der to kæmpe flokke med tæt på 1.000 gæs i hver. Det gav et helt drøn når de lettede på en gang og luften blev sort af gæs, sådan et imponerende syn.

Næsten alle dage ser vi også enkelte fiskelejrer (fishcamps) langs breden, de fleste er gamle, forladte og står og forfalder. Det giver et indtryk af, at her har været mere befolket langs Yukon River i gamle dag, da flere levede af naturen.

Over middag begyndte det at blæse lidt op fra nord, ikke noget der stoppede os, men gav lidt modstand og lette bølger. Vi havde lange strækninger med klippepartier der gik helt ned til vandet. Flere steder kunne vi se den gamle havbund i lag op igennem klippen. De steder klipperne var stejle, var der flere gamle redder, især fra rovfugle, der var et par pænt store. Vi fik igen i dag fornøjelsen af at se en del falke og ørne.
Tine: Vi havde fået et gps punkt benævnt som “kilde”. Vi nærmede os, men det var bare en bjergside, og vi kunne ikke høre brusen som vanligt. Vi kom endnu tættere på så så så et lille lyserødt bånd hænge i en busk ved vandkanten, et eller andet måtte der være. Vi lagde os helt tæt på bjergsiden med kajakken, og ganske rigtigt piblede der en lille smule vand frem inde fra bjerget næsten nede ved vandet. Og lidt over var der gravet et lille stykke tagrende agtigt metal ind i bjergsiden, så vi fik Erik op på land, der kunne holde vores vandsæk under og tålmodigt vente til en lille stråle havde leveret 10 liter, se billede.

Der er forsat til at finde lejrpladser, men der vrimler ikke med dem, og det virker ikke til, at vandstanden er faldet nævneværdigt. Så da vi havde et rigtig godt stykke til lejrplads sidst på dagen, valgte vi at slå til og nyde eftermiddagen på en stor flad ø, der var dog lidt gæs der brokkede sig.

Vi hyggede os med at slå lejr i solen og udnyttede den tørrende vind. Vi kunne godt høre der kom en båd og gik om på den anden side af øen. Da jeg lige havde vasket mig, og stod i bar røv og gummistøvler og tørrede mig, kom der en mand med et haglgevær fra buskene et stykke bag lejren. De var på gåsejagt på den anden side af øen. Han skulle lige høre hvor vi var fra og gav lidt informationer om turen fremad. Vi ødelagde ikke deres jagt mente han. Vi har også senere hørt flere skud der over fra.
Erik

Dag/lejr: 70/60
Km/km ialt: 49,2/2940,9 km padlet (vandret af Chilkoot Trail 64,7 km)
Højde vi ligger i: 14 meter
Vejr: 14-21 grader. Morgen overskyet, svag vind og køligt. Formiddag lidt opklaring, sol og let vind. Fra middag af lidt flere skyer igen, vind let til frisk fra nord, lidt køligere, men til tider sol og varme i kortere perioder.
Pos: Se under ”GPS-kort” for at følge vores rute.

Samarbejdspartner, Yukon River

Indlægget er opdateret: 10. december 2020

Bog Yukon River, bog af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen