Så kom dagen, hvor vi ville prøve at gå ned af isen. Det er en meget speciel følelse, noget vi har stræbt efter, lidt for, tænke på og drøm om utallige gange. 

 Vi stod op kl 6 idag, gik ud af teltene 07.30 og kunne gå 07.49. Dagens distance og tid var ukendt, vi måtte se på forholdene og hvad kræfterne kunne holde til. Drømmen var søen, så der kun er omkring 11-13 km ind i morgen. Det var en lidt køligere morgen, da det var godt overskyet og en let vind fra nord. 

Dagens første mål, var de 15,2 km hen til næste nedpunkt, det ville blive lige som de andre dage. Især da alt hvad der hed bjerge elle udsigt var gemt bag flotte lave skyer. Efter 3,5 time kunne vi endelig dreje skarpt til højre, for at starte den rigtige nedstigning. Vi bliver nød til at gå langt frem, for at komme ned af den rigtige gletcher. 

Da vi drejede var det som at komme i en anden verden, nu gik det ned ad og vi kunne gå ned mod skyerne. Det var godt lunt, men hvad gør det, når vi nærmer os mål. Efter en god time, gik vi også ind i skyerne, det blev næste helt whiteout i 3 timer, men jeg pressede på, og vi kørte bare på. Selv ned ad de første stejle bakke kørte vi på. Jeg kørte forrest for at vise vejen og se, hvor stejlt det var. Så kom de andre, nogen kørende på ski, andre kælkende på pulkene og andre gående uden ski, det gik noget bedre end forvente. 

 Pludselig klarede det op i små ryk og en helt anden verden åbenbarede sig for os. Nu var der bjerge, morænevolde, fjorde med åben vand, is og store isbjerge, alt sammen badet i det flotteste eftermiddagslys. Det var lige sådan en afslutning vi drømte om, og jeg synes alle havde fortjent. Vi holdt en god pause hvor vi bare kunne nyde den storslåede udsigt og tænke på, vi klarer det! 

De næste fem km gik vi bare ved siden af hinanden og snakkede, kikkede og var glade over det vilde eventyr vi har været på. Vi sluttede af med en ordentlig bakke ned, der lige gav de sidste udfordringer. I bunden løber der en lille elv ud fra isen. Her fra var der 2,5 km stille og roligt ned til en stor sø. Her har vi slået telt på isen, og kan tage vand fra revner i søen, helt fantastik. 

 Vi har krydset isen, alle for en. Det har været hårdt, vildt og flot som sådan noget skal være. Alle var trætte men ved godt mod og det var gået meget bedre end forventet. Vi var ude i 12 timerne klarede 43,3 km. Selv om det var sent, var der masser af overskud. Nu venter en lille tur ind til Isortoq, hvor vi rigtig kan sige det er slut. 

 Følg med de næste dage, hvor der kommer lidt flere refleksioner og oplevelser. 

 En anden anderledes oplevelse i dag var, at vi efter 2 km så meget friske isbjørnespor, max 24 timer gamle, gående mod nordvest, en ikke så stor isbjørn. Senere så vi noget ældre isbjørne spor fra en, der var gået vest, de var nok 4-8 dage gamle. Vi så også et gammelt pulkespor fra nogen der startede her over fra den 19 april. Så der er Isbjørne her, derfor ligger den riffel vi har slæbt med hele vejen, klar de dage her. Ikke der er nogen som helt bekrymringer i den forbindelse. Lige på nær en på holdet, der er rædselsslagen for isbjørne, heldigvis så vedkommende ikke de friske spor og alle vi andre snakkede løs om det var polarrævspor. Håber vedkommende ikke fattede mistanke og sover trygt. 

 Erik 

 Dato: 28 april 

 Dag/lejr: 27/26 

Km/km i alt: 43,3/551,9 (forventer i alt ca. 570 km) 

Højde: 7 meter 

Vejr: plusgrader til minus 4. Alt slags vejr næsten. Let vind fra nord til vindstille. Masser af skyer, høje, lave og midt i mellem. En del sol 

P.S: • Husk at følge med, undervejs på vores GPS-kort, hvor du kan se LIVE hvordan det går: komud.dk/gps-kort/ • Læs meget mere om hvordan du kan krydseindlandsisen her, beskrivelse, billeder, videoklip og krav: diteventyr.dk/kryds-indlandsisen

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022