Indlandsisen 2016

Så kom vi ned af Indlandsisen

Så kom dagen, hvor vi ville prøve at gå ned af isen. Det er en meget speciel følelse, noget vi har stræbt efter, lidt for, tænke på og drøm om utallige gange. 

 Vi stod op kl 6 idag, gik ud af teltene 07.30 og kunne gå 07.49. Dagens distance og tid var ukendt, vi måtte se på forholdene og hvad kræfterne kunne holde til. Drømmen var søen, så der kun er omkring 11-13 km ind i morgen. Det var en lidt køligere morgen, da det var godt overskyet og en let vind fra nord. 

Dagens første mål, var de 15,2 km hen til næste nedpunkt, det ville blive lige som de andre dage. Især da alt hvad der hed bjerge elle udsigt var gemt bag flotte lave skyer. Efter 3,5 time kunne vi endelig dreje skarpt til højre, for at starte den rigtige nedstigning. Vi bliver nød til at gå langt frem, for at komme ned af den rigtige gletcher. 

Da vi drejede var det som at komme i en anden verden, nu gik det ned ad og vi kunne gå ned mod skyerne. Det var godt lunt, men hvad gør det, når vi nærmer os mål. Efter en god time, gik vi også ind i skyerne, det blev næste helt whiteout i 3 timer, men jeg pressede på, og vi kørte bare på. Selv ned ad de første stejle bakke kørte vi på. Jeg kørte forrest for at vise vejen og se, hvor stejlt det var. Så kom de andre, nogen kørende på ski, andre kælkende på pulkene og andre gående uden ski, det gik noget bedre end forvente. 

 Pludselig klarede det op i små ryk og en helt anden verden åbenbarede sig for os. Nu var der bjerge, morænevolde, fjorde med åben vand, is og store isbjerge, alt sammen badet i det flotteste eftermiddagslys. Det var lige sådan en afslutning vi drømte om, og jeg synes alle havde fortjent. Vi holdt en god pause hvor vi bare kunne nyde den storslåede udsigt og tænke på, vi klarer det! 

De næste fem km gik vi bare ved siden af hinanden og snakkede, kikkede og var glade over det vilde eventyr vi har været på. Vi sluttede af med en ordentlig bakke ned, der lige gav de sidste udfordringer. I bunden løber der en lille elv ud fra isen. Her fra var der 2,5 km stille og roligt ned til en stor sø. Her har vi slået telt på isen, og kan tage vand fra revner i søen, helt fantastik. 

 Vi har krydset isen, alle for en. Det har været hårdt, vildt og flot som sådan noget skal være. Alle var trætte men ved godt mod og det var gået meget bedre end forventet. Vi var ude i 12 timerne klarede 43,3 km. Selv om det var sent, var der masser af overskud. Nu venter en lille tur ind til Isortoq, hvor vi rigtig kan sige det er slut. 

 Følg med de næste dage, hvor der kommer lidt flere refleksioner og oplevelser. 

 En anden anderledes oplevelse i dag var, at vi efter 2 km så meget friske isbjørnespor, max 24 timer gamle, gående mod nordvest, en ikke så stor isbjørn. Senere så vi noget ældre isbjørne spor fra en, der var gået vest, de var nok 4-8 dage gamle. Vi så også et gammelt pulkespor fra nogen der startede her over fra den 19 april. Så der er Isbjørne her, derfor ligger den riffel vi har slæbt med hele vejen, klar de dage her. Ikke der er nogen som helt bekrymringer i den forbindelse. Lige på nær en på holdet, der er rædselsslagen for isbjørne, heldigvis så vedkommende ikke de friske spor og alle vi andre snakkede løs om det var polarrævspor. Håber vedkommende ikke fattede mistanke og sover trygt. 

 Erik 

 Dato: 28 april 

 Dag/lejr: 27/26 

Km/km i alt: 43,3/551,9 (forventer i alt ca. 570 km) 

Højde: 7 meter 

Vejr: plusgrader til minus 4. Alt slags vejr næsten. Let vind fra nord til vindstille. Masser af skyer, høje, lave og midt i mellem. En del sol 

P.S: • Husk at følge med, undervejs på vores GPS-kort, hvor du kan se LIVE hvordan det går: komud.dk/gps-kort/ • Læs meget mere om hvordan du kan krydseindlandsisen her, beskrivelse, billeder, videoklip og krav: diteventyr.dk/kryds-indlandsisen

You may also like

9 kommentarer

 • Hans H. Andersen

  Så må i vist være nået i mål. Tillykke med det. Skal man tro DMI, så er der ovenikøbet solskin på kysten, så i må have det helt fantastisk lige nu.

  29. april 2016 at 16:39 Svar
 • Lisbeth

  Stort tillykke! det var ubeskrivelig dejligt først at se på GPS kortet ved midnatstide, at I var så langt, og senere i nat kunne læse om jeres intense dag. Jeg kan se på tidspunkterne, at vi i alle tilfælde er nogle stykker, der er på om natten.
  Hvor er I seje. Sikke en præstation. hvor jeg glæder mig til at høre om den. Rigtig god tur resten af vejen og knus til Josefine

  29. april 2016 at 14:55 Svar
 • Pia

  Stort tillykke – mærker, at I i skrivende stund sikkert er i mål?!! Mega vildt …. Så megen forberedelse, så stor en indsats og så har I lige lagt 570 km. Dybfryser bag jer. Jabbadabbadoooo….

  Vi ses i civilisationen????✈️????????????????
  Knus P.

  NB! Erik ! Super gimmick/ feature med de isbjørnespor ????????det lille ekstra uden mérpris.

  29. april 2016 at 14:33 Svar
 • Dorthe Friberg

  KÆMPE TILLYKKE !!! Hvor er det godt gået (og kæmpet) af jer alle !!! Josefine, jeg glæder mig SÅ meget til at se dig igen, og til at høre om turen på isen. Vi kan jo tage ud og trække dæk en dag;-)

  29. april 2016 at 12:26 Svar
 • OA

  flot flot fint at kunne holde sammen imod dårlige forhold til en start og sygdom ind imellem.

  når i kommer i nærheden af et par flasker god rødvin eller tre må du lægge ud Tom så kan du altid se hvordan det går når du kommer hjem.

  god tur det sidste stykke

  29. april 2016 at 08:54 Svar
 • Søren

  Godt gået og stort tillykke, håber i får mulighed for at nyde det først syn af Isortoq i godt vejr, det er et syn i kommer til at bære rundt på resten af jeres liv!
  Søren 2014

  29. april 2016 at 08:13 Svar
 • Klaus Zahle

  Tillykke til jer alle, godt gået! godt klaret! Og vildt fedt I lige så bjørnespor! Hvor er i heldige!
  Det har været sjovt at følge jeres beretning. Kom godt hjem.
  Hilsen Klaus Zahle

  29. april 2016 at 08:08 Svar
 • Rune Friediger

  Hold op, hvor er i seje.. Megaflot klaret – og hvor har i dog fortjent at kunne nyde vejret lidt og den flotte natur. Håber isbjørnene holder sig på afstand. Jeg kender i hvert fald en der ikke er så glad for dem. Rigtig god sidste del af turen og vi glæder os meget til i kommer hjem.. //Frida, Feja og Rune

  29. april 2016 at 03:59 Svar
 • Vagn Hansen

  Tillykke med velgennemført tur 🙂
  Husker tydeligt turen ned på isen og så skal vi bare lige hen over søen også er det slut…….NOT, der var sgu langt hjem endnu 🙂

  29. april 2016 at 02:55 Svar
 • Skriv en kommentar