Polarfarer og eventyrer Erik B. Jørgensen
– Et liv med sne, is og polarhistorie
Jeg har været heldig og haft et liv med sne og eventyr, i nogle af de mest øde polarområder i verden. Når jeg ser tilbage på hvad jeg har oplevet, gør det mig glad og stolt, men jeg er forsat sulten på endnu mere. I dag ser jeg mig som eventyrer, da jeg har levet af at lave og formidle mine mange ekspeditioner igennem årene, jeg er også medlem af Eventyrernes Klub
Men jeg ser mig også som polarfarer, da mange af de største ekspeditioner jeg har lavet, har været i polarområder, især i Nordøstgrønland, hvor vi har gået i fodsporet på de gamle polarfarer som:
- Lauge Koch
- Knud Rasmussen
- Peter Freuchen
- J.P. Koch
- Uvedloriark
- Inukitsork
- Retukussuk
- Nugapiinpuak
- Inuiterk
- Thorild Wulff
- Hendrik Olsen
- Ajako
- Nasitsordluarsuk
- Inukitsoq, kaldt “Harrigan”
- Jørgen Brønlund
- Ejnar Mikkelsen
- Iver Iversen
- Ludvig Mylius-Erichsen
- Carl Petersen
- John Andersen
Der er selvfølgelig mange flere (kan dog ikke nævne alle). Det har vi gjort for at opleve de steder de har været og opleve polarhistorien.
Det hele startede for alvor for mig da jeg gjorde tjeneste i Slædepatruljen Sirius fra 1999-2001. Før det var der ikke meget vinter, ud over barndomsminder fra gården, med skøjteløb på søen og kælke ned ad bakken, nær gården. Min første tur på ski var i 10 klasse på Vejstrup Efterskole. Det blev til nogle flere skiferier før jeg kom i militæret og kom til Nordøstgrønland.
Men min tid ved Slædepatruljen Sirius, fik mig til at være meget interesseret i polarhistorie, både mens jeg søgt og især efter jeg havde besøgt en del af de steder, hvor de gamle polarfarer havde sat fod for første gang og lavet kortlægning og/eller videnskabelige ekspeditioner. Den fascination for polarhistorien, og især for naturen og dyrene i polaregnene, har fået mig retur mange gange, og ført til jeg se mig som polarfarerog eventyr i dag.
Det har ført mig over den Grønlandske Indlandsis seks gange, hvor de fem gange, er den klassiske rute over Indlandsisen på højde med Kangerlussuaq i vest til Isortoq/Tasiilaq i øst, fra årene 2007-2016. Mere her: Indlandsis krydsninger/ekspeditioner – Storslået natur og barske forhold
Men de rigtige ekspeditioner er for mig dem der har ført mig tilbage til Nord- og Nordøstgrønland, både sommer og vinter. Som “Thule til Thule ekspeditionerne” og “Nordøstgrønland, kajak i skrønernes land“, række følgende ser sådan her ud.
- “1. Thule til Thule ekspedition” 2009
- “Nordøstgrønland, kajak i skrønernes land” 2013, sommer
- “2. Thule til Thule ekspedition” 2019
- “3. Thule til Thule ekspedition” 2022
- “4. Thule til Thule ekspedition” 2024, sommer
Fantastiske minder og ekspeditioner, hvor jeg har oplevet så mange steder, genfundet historiske steder, nydt naturen og mødt det imponerende dyreliv.
Det har jeg også prøve at vise mine kære og især min datter på flere ture/ekspeditioner til Grønland, som “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Grønland” 2021
Mere om de mere ”normale” ture til Grønland her, samt en masse historiefortællinger:
I alle årene siden Slædepatruljen Sirius, har jeg været på skiferie hvert år med langrend og ture på pisterne, med telemarkski, det skal også til.
Jeg har også lavet en række vinterture, både i Danmark og Skandinavien.
Selv i Danmark kan vinteren vise tænker, det er der lidt eksempler på her:
- “Danmark rundt i kajak, isvinteren 2009-10”
- Uggerby Å, kanotur i det Nordjyske [Mikroeventyr] [Vintertur] (film) 2023
- Susåen i kano, et lille iseventyr [Mikroeventyr] (film) 2021
Du kan se alle mine vinterture og vintermikroeventyr her:
- Vinterture; naturoplevelser på en anderledes måde
- Under kategori, Vintermikroeventyr!
Jeg håber det giver et indblik i hvorfor jeg ser mig som polarfarer i dag. Samt du selv får lyst til at prøve vintereventyr af, uanset om det er i det nære eller det fjerne. Husk et nyt skridt ad gangen!
Husk du også kan finde masser af råd og vejledninger til vinterture, her på siden, de flest råd og fif angående vinterture kan du finde her (husk også at søge på emner du ikke finder):
God fornøjelse
Erik
Polarfarer og eventyrer
CV Erik B. Jørgensen her!
Følg mig her