Eventyrernes Klub

Blogindlægget er opdateret den 17. juni 2022

Jeg bliver jævnligt spurgt til mit medlemskab af Eventyrenes Klub. Jeg bliver spurgt hvad det er, hvor det er, hvem det er og den forunderlige verden det er? Jeg kan ikke fortælle alt, men du kan her læse lidt mere om klubben herunder og følgende afsnit

Indholdsfortegnelse

 


Hvad er Eventyrernes Klub?

Eventyrenes Klub (The Adventurers’ Club of Denmark) er et eventyrligt sted og klub, der rummer så meget mere, end fantasien kan forstille sig. Det er et sted med masser af mystik, ritualer og hemmeligheder.

Eventyrernes Klub er en lukket forening/loge. Min definition er følgende:

 

Eventyrernes Klub, Nyhavn

Der er altid ca. mellem 100-115 medlemmer, i alle aldre, fra midt i 30’erne til i slutningen af 90’erne. Alle eventyrerne opsøger eventyr på forskellige måder og mange er særdeles aktive langt op i årene. Der er et kammeratskab på tværs af alle aldre og sociale skel. Man hjælper hinanden på alle mulige måder og nyder hinandens selskab. Noget jeg nyder meget selv som medlem.

Eventyrernes Klub holder i dag til i et pakhus i Nyhavn, her har klubben sine lokaler og det berømte rundebord med alle medlemmernes navne hakket ned i bordet og effekter fra hele verden hængende rundt omkring. Her mødes man igennem året, hver tirsdag, til enten middags- eller aftenmøder. Før Nyhavn havde klubben lokaler ved Sct. Jørgens sø i et af tårnene i Søpavillonen.

Ofte er der foredrag og fortælling af et medlem eller en særligt inviteret gæst.

 

 


Medlemskab af Eventyrernes Klub

Eventyrernes Klub, Søpavillonen. De tidligere klublokaler var i det ene tårn.

Det er kun er muligt at blive medlem af Eventyrernes Klub, hvis man bliver opfordret til at søge om optagelse, og er en eventyrer.

Ofte har man været forbi som gæst og holde foredrag, så man kan blive set an. For at kunne blive medlem af Eventyrernes Klub, er det vigtigt at man har opsøgt eventyr og fortsat gør det. Man skal også kunne formidle dem på en spændende og inspirerende måde. Der har tidligere været en definition, der lød: ”Mænd der under ekstraordinære forhold har været ude for usædvanlige oplevelser, specielt i fremmede lande”.

Hvad er en eventyrer?

Hvad en eventyrer er, er altid et definition spørgmål, som ofte vendes og diskuteres blant Eventyrernes Klubbens medlemmer.

Her er min egen bedst definition:

 


Eventyrernes Klub historie

Eventyrernes Klub, de 10 stifter

De 10 stifter af Eventyrernes Klub, ved første møde.

Eventyrernes Klub blev stiftet 13. december 1938 af 10 personer (heraf 2 kvinder), alle folk der havde rejst ud og oplevet en masse ting. Initiativet kom primært fra Peter Freuchen (polarfarer) (læs mere her ved Gyldendal, den store Danske) og hans kone Magdalene.

De andre var:

Eventyrernes Klub var i starten både for kvinder og mænd, men man blev delt op i 1954. Præcist den 12 december 1954 dannede kvinderne ”Kvindelige eventyreres klub”, som ofte holder deres møder i Eventyrenes Klub. Men allerede i 1943 besluttede klubbens medlemmer, at der ikke skulle optages flere kvinder. De seks kvinder, der allerede var optaget (en af de syv havde meldt sig ud to år før), kunne forblive medlemmer resten af livet, hvilket især for Estrid Bannister Good hun forblev medlem resten af sit liv. Hun blev  95 år og dødede de 30. dec. 1999.

Eventyrenes Klub styres af en bestyrelse og en formand, der bestyrer møder og praktiske ting.

Der er en lang række forskellige medlemmer, kendte som ukendte, men alle har oplevet meget og mange spændende ting på vidt forskellige måder. Du kan læse meget mere om Eventyrernes Klub og medlemmerne, her på vores hjemmeside (ikke den mest moderne hjemmeside).

 


Bøger, fra Eventyrernes Klub

Medlemmerne fra Eventyrernes Klub medlemmer har udgivet en masse bøger i egne navne. Men klubben har også udgivet en række bøger gennem årene.

  • De eventyrlige jorden rundt i 80 år med eventyrernes klub, redigeret af Alex Frank Larsen, Turbine, 2018 (Har selv et kapitel/afsnit i denne bog)
  • Magiske Grønland – død og drama på Indlandsisen af Eventyrernes Klub, redigeret af Jakob Andersen og John Andersen. Gyldendal 2014. (Har selv et kapitel i denne bog)
  • Udlængsel – 27 nye fortællinger fra Eventyrernes Klub, redigeret af Ole Lindboe og Bjørn Harvig. Gyldendal 2011
  • Eventyrernes Klub – 24 fortællinger fra Det runde bord, redigeret af John Andersen. Forum 2002
  • Jorden rundt – 18 fortællinger fra Det runde bord, redigeret af John Andersen. Aschehoug 1999
  • Med Eventyrene over alle grænser, redigeret af Kelvin Lindemann. Boghallen 1963
  • Eventyrerne fortæller om usædvanlige oplevelser på udsædvanlige steder, redigeret af Knud Clausen-Kaas. Gyldendal 1945
  • Fra pol til ækvator – Eventyrerne fortæller, redigeret af Jørgen Bast, Joe Josephsen og Lauge Kock. Gyldendal 1944
  • Jorden rundt paa eventyr, redigeret af Peter Freuchen. Carl Allers Bogforlag 1940

Så der er masser af inspiration at finde, også hvis du dykker ned i de enkelte medlemmers beretninger. Mine egne bøger kan du se her!

 


Film om Eventyrernes Klub

De enkelte medlemmer har lavet en lang række film og dokumentar, der kan findes rundt omkring. Men i forbindelse med Eventyrernes Klub 50 års Jubilæum i 1988, lave DR en dokumentar fra det rundebord i klubben i 1987. Hvor medlemmer fortæller historie, en del af de personer er forsat i liv og med i klubben. Du kan se den her:

 


Podcast om eventyrer

Jeg laver en lang række podcast med eventyrer, mange af dem er medlemmer af Eventyrernes Klub. Vi tager en snak om hvad et eventyr er og om deres spændende liv. Der kommer hele tiden nye til.

Du kan se og høre alle mine podcast her, eller finde dem i din yndlings podcast app under ”Kom ud”.

 


Foredrag med Eventyrernes Klub

Mange af medlemmerne holder foredrag rundt omkring i landet. Det er lettest at se på det enkelte medlems private hjemmeside og dine lokale foredragssteder.

Nogle gange er vi også ude og holde foredrag sammen, hvor vi er eksempelvis er fire mand fra Eventyrernes Klub, der holder små korte foredrag på en aften. De arrangementer er lokalt arrangeret, så jeg kan ikke sige, hvornår de er.

De åbne arrangementer jeg har og er med i, kan du altid se her under ”Åbne foredrag” den opdaterer jeg hele tiden. Du kan også til enhver tid, book mig direkte til foredrag ved jer, både om eventyr og samarbejde/sammenhold, kontakt her!

Vil du se hvilke medlemmer af Eventyrernes Klub der holder foredrag kan du se det her: Eventyrernes Klub, foredragsholder

 


Håber det har givet lidt indblik i Eventyrernes Klub.

Erik

 

Relateret indlæg

Andre artikler

Indlægget er opdateret: 19. februar 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.