Dato: 13. sep. 2011
Lejr / dag: Lejr 126  / Dag 162
Finland Lejr 16 / Dag 18
Pos (google):  61 08 06.5 / 21 28 19.4 (kan sætte direkte ind i Google Earth)
Distance roet:  0 km (i alt 5693,3 km)
Distance roet i Finland: 710,3 km (i alt)
Rotid: 0 (Finsk tid +1 time til DK tid)
Vejr: 8/8 lave til 8/8 mellem, til tider regn. 6-10 m/s svært at vudere. 12-14 grader.
Bølger ?
(forklaring til ovenstående data felt kan ses her)

Det blev virkelig en sen aften før jeg var færdig og kunne lægge mig 01.30. Så skulle der holdes hviledag, måske. I hver til fæld sove længe, eller det ville jeg men ikke min krop fordi 05.58 krop vågen og klar, nej du skal sove. Prøve hjælpe ikke, ud og tisse prøve igen, lykkes halt, klokken 07.50 op typisk. Ned og se til mit tøj, fint og dejligt tørt og rent. Morgen mad, honningmader, super dejligt. Så gik den store gennemgang og oprydning i gang, da der var et ophold i regnen, var jeg ude og tørre min kajak af i alle pakrum, samt lige lamppe alle de små skrammer jeg har som jeg altid gør, det er ved at være længe siden. Min computer står og henter podcasts til resten af turen, ud over de daglig jeg henter som ”Orientering” osv. Det begyndt at regn igen, nåede lige at blive færdig. Da alt var ordnet i teltet gik jeg ned i byen, afgang kl. 10 i tør vejr. Der var et par km til centrum. Fandt en tank, et  supermarked  på vejen, herligt. Stødt også på en del thai bordeller, de kommer ud i verden. Der var faktisk mange små butikker hele vejen ind, centrum er stor, men en gamle by del, men træhuse. Jeg gik rundt og kikkede, samt jeg kunne lige så godt se om de skulle have neopren støvler, ingen succes, de har dog sko, men er meget tynde. Gik hjemad, men frokost på et pizzeria for 6 euro for en pizza og sodavand, det har de overalt her i Finland, billigt. Så var jeg inde og handle, til 5 dage, frost, kage, sodavand, frugt, fryseposer, servietter, tændstikker, osv. Var forbi tanken og købe en halv liter benzin, de kikker altid en ekstra gang når jeg køber under en liter, så kan vi grin lidt af det. Så gik det tilbage. Lykkes at komme tør hjem, herligt. Regnede lidt mens jeg spiste, samt lige som jeg kom hjem, stod det ned i stænger.

Så gik det stor arbejde i gang, computeren kørte, mens jeg lave madpakke til i morgen, pakkede mad i fryseposer, osv. Undre mig over tændstik æsker, det burde måske være et EU direktiv der sagde at der skal være ”Tordenskjold” på tændstikæsker, ellers er det jo bare æsker med pinde i. Ind med Danske søhelte.

Blev også til en del snak i telefon, begynder at få flere og flere forespørgelser på foredrag. Det er godt, så min lille virksomhed kan overleve.

Som altid kæmper jeg med min samvittighed jeg er så dårlig til at holde hviledag, jeg får altid dårlig samvittighed over ikke at ro, over for hvem? Det er så dumt jeg ikke bare kan nyde det. Det er min lille kamp. I dag skulle de blæse 10-13 m/s ud hvor jeg skal. I morgen kan jeg forvent 15 m/s regner med at ro der ud og kikke. Fordi vejr meldingerne er meget usikre for tiden. Skal ca. 50 km mod syd så komme jeg virkelig i læg af skærgård og begynder at dreje mod øst. Men de næste mange dage ser dårlig ud. Så jeg SKAL nyde dagen i dag og videre i morgen, så må vi se om det bliver en kort dag.

Jeg har fået et spørgsmål om det er ok at ro i tordenvejr. Det har jeg ikke meget erfaring med og forstand på. Jeg ved det kan være meget farligt. Normalt hvis der er lidt torden lagt ude, roer jeg bare videre og reager ikke på det. Men i Sverige var der en dag hvor der virkelig kom tordenvejr ind. Der valgte jeg at ro ind underlag helt ind under en del træer. Af flere grunde, et lyn, det ønsker jeg ikke at blive ramt af, da jeg ikke har en lynafleder som skibene. Det andet er de kraftige kaste vinde, der kan komme i forbindelse med. I det her tilfælde var det hele over på 15 min. Personlig er det mest selv lynene jeg er bange for, kastevinden har jeg normalt let ved at takle, men hvis man er mange ville jeg altid søge ind, især hvis folk ikke er nye i kajak.

Hvis der er andre der har erfaringer, skrev endelig en kommentar.

Til eftermiddag, besluttede jeg at gøre noget jeg har haft lyst til længe, jeg gik i biografen. Glædede mig hele vejen til at se Cars II, elsker animations film. Desværre viste det sig at den ikke var på Engelsk som skrevet men på Finsk, så sprang på Cowboys vs Aliens, dejligt afbræk, men ikke et godt byt, ok film, men behøver ikke se den igen. Sjov lille ting var at der både var tekster på Finsk og Svensk.

Gik hjemad ved 19 tiden, gik forbi et burger sted og fik lidt mad. På vejen i biografen har jeg købt 3 forskellige underlag, som jeg vil lægge sammen, i stedet for mit nu helt uduelige Termarest underlag, 3 stk er der gået på turen. Jeg må åbenbart være hård ved mit grej. Men nu vil jeg tilbage til en gamle løsning, og lægge de 3 forskellige sammen, så må jeg se hvordan det bliver. Kom nok ikke af sted i morgen, fordi på vej tilbage, raser storme allerede inde i byen og på campingpladsen som ligger i læg. Teltet hopper nu.

Camping ejeren gik ved et stort fest telt. Tænkt han var ved at slå det sammen før det fløj væk, så gik ned for at hjælpe ham. Men han var ved at sætte det op til weekend hvor der skal være stort fiskemarkede i  byen og campingpladsen bliver fyldt. Han havde ikke brug for hjælp. Jeg skulle bare blive, jeg måtte endelig ikke ro ud i det her vejr. Ender nok men jeg må blive en dag til, må se det an.

Nu skal jeg læse lidt, i bad før jeg skal tidligt i seng.

Erik

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!