Dato:  4. aug. 2011
Lejr / dag: Lejr 90  / Dag 122
Sverige Lejr 27 / Dag 37
Pos (google): 60 05 44.7 / 18 48 58.6 (kan sætte direkte ind i Google Earth)
Distance roet:  63,9 km (i alt 4119,7 km)
Distance roet i Sverige: 1339,7 km (i alt)
Rotid: 11t (06.30 til 17.30)
Vejr: Skyfrit til 2/8 lave. 2-6 m/s øst til syd til sydøst. 16 til 22 grader
Bølger, kort havblik, mest 30 cm. Over middag 50-70 cm. Dønninger 100 cm
(forklaring til ovenstående data felt kan ses her)

Aften forsvandt igen, skulle orden mail, osv. når der var strøm, samt som altid snakke telefon, denne gang med min kammerat Jesper, der skulle lige drøftes vores ekspedition til Grønland i 2013. Aften endte med jeg var over at sætte computeren til igen. Så skulle der soves alt for sent, kl. 22.20. Typisk for min ture, så har jeg problemer med mine underarme sover helt vildt når jeg sover. Lyder lidt selvmodsigende. Men det før faktisk pænt ondt nogle gange og jeg må vende mig ofte og massager dem om morgen. Men ikke noget der påvirker min roning. Igen en flot morgen, startede med at hente alt mit elektronik og sendte en venlig tanke til båd restauranten. Var indstillet på jeg ville kom sent af sted når alt skulle pakkes ned var mange ekstra ting ude, men underligt nok, så gjorder det jeg skyndt mig lidt mere fordi var på vandet 06.30 herligt. Sol stod lavt i øst som altid = lige i øjnene, så på med solbriller og cap. Det var skyfrit og i starten vindstille med medstrøm. Men der kom hurtigt vind fra øst som stille og roligt drejede mod syd i løbet af formiddagen. Igen kom alle både på vandet mellem 09.30 og 10.30 sjovt at følge. Det gjorder der kom lidt bølger på en 30 cm, men der var fart på i dag, med medstrøm og op til middag med rygvind. Kom forbi færge lejet med færger til Mariehamn, Åbo, Helsingfors og Tallinn hvor der var to store færger. Men over middag jeg kom fri af skærgården og begyndt at ro mod nordvest, så tog vinden til nu 6 m/s fra sydøst lige i ryggen, bølgerne steg til  50-70 cm tog toppen af farten med forsat god, men efterhånden kom der dønninger på 1 meter, der overskylde mig og slog til bagenden. Kysten var meget rå her, ikke mange landgangs muligheder, samt helt ens, ikke flere små øer. Jeg ville gerne handle i dag så holdt på for at nå Gisslehamn, det lykkes efter 11 timer og jeg fandt hurtigt en lille strand dog fyldt med råddent tang, men det glider kajakken godt i når den skal op. Det var i en skov og skygge, så med det samme var der fluer og myg, så pakkede ud og slog telt lyn hurtigt og sprang ind i teltet. Min krop kløede, så fik vasket mig ekstra godt i fugtserviet. Så snart jeg havde fået tøj på fandt jeg rygsæk og computer frem, hvis jeg kunne spise oppe i byen ville jeg det. Så var det afgang af skovstier, forbi et museum af en kendt maller? Albert Engströme. Vider ned i byen, kirken var ved at blive fyldt en torsdag? I centrum var der et virkelig fint ICA kæmpe udvalg af en lille butik. Samt to cafeer / spisesteder, var viste også noget på havnen. Jeg fik handlet til en 3 dage, valgte at bestille en pizza til at tage med, da der var mange mennesker, der fik nogle øl, gad jeg ikke at høre på. Så gik tilbage i teltet og spiste og fik pakket ud.

Nu skal maden pakkes, så bliver jeg nød til at gå op med affald og fylde vand et sted når alt er ordnet.

Holder på nogle dage endnu, så kan det være jeg bliver nød til at overveje en hviledag eller en halv, hvis vejret forsat er ok. Det tror jeg er klogt at huske, i dag var 7 dage i træk, men føles ok.

Aften er allerede fremskredet og der er mange ting endnu. Desværre har jeg fået et skræve sår over på tæerne på højre fod, en mærkeligt sted. Men er neopren skoen der har irriteret.

Har set meget få fugle i dag, lidt edderfugle, 2 havørne, måger, lidt gæs og svaner. Så et svane par med forholdsvis små unger, ikke større end en edderfugl, 3 stk ialt.

Kan ikke lade være med at tænke på det er utroligt lidt af i land jeg er på sådan en tur, fordi jeg skal holde på, men det må blive en anden gang, til gengæld får jeg virkelig set landet fra vandsiden.

Men følger mig godt nok som en maskine nogle gange, spise afgang, laaaang tid i kajakken, gør klar, for lidt søvn og på den igen og igen og igen. Det er lige nøjagtigt det der er fantastik ved langtur, samt det er også det værste. Den her hjernevaskning, holde på, holde på. Noget af det jeg nok er bedst til. Man ved aldrig hvordan vejret bliver, så pauser må komme når vejret er til den aktivitet.

Men en herlig dag men lidt fart på igen, 63,9 km så skal ikke tude i dag.

Erik

Indlægget er opdateret: 10. december 2020

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!