Dato: 22. sep. 2011
Lejr / dag: Lejr 133  / Dag 171
Finland Lejr 23 / Dag 27
Pos (google):  60 13 27.1 / 25 21 04.7 (kan sætte direkte ind i Google Earth)
Distance roet: 32,9 km (i alt 6056,6 km)
Distance roet i Finland: 1073,6 km (i alt)
Rotid: 6t35m (10.35 til 17.05)(Finsk tid +1 time til DK tid)
Vejr: 6/8 til 8/8 lave og styrt regn. 3-11 m/s fra syd til sydvest. 13 grader (føles ikke sådan)
Bølger, havblik til 1 meter fra syd til sydvest.
(forklaring til ovenstående data felt kan ses her)

Efter noget af en dag og en massen kikke på computer, lag jeg mig kl. 01.20, i en stor dejlig blød seng, sov som en drøm indtil 07.20, så var det i gang igen. Hurtigt hen og se på vej, uha den er svært. Siger 3-4 m/s fra sydvest ind til kl. 12 så den 11 m/s underligt skift? Besluttede at jeg nok heller må udnytte hvert et hul, i stedet for at gå rundt her og hygge. Så jeg pakkede sammen og fik mig et bad, før vi skulle spise kl. 08.30. Spise med Jens-Otto og hans familie, ganske hyggeligt at få snakke lidt. Jeg gik sagt pænt farvel og ambassades chauffør kom og hentede mig, da Jens-Otto havde mere end fuldt program i dag. Et super godt møde, med god presse og lidt promovere af mig en Dansker.

Chaufføren og jeg kørte ned til min kajak, vi fik en god snak da han også roer kajak, samt har været i Fremmelegion, så vi fik en soldater snak. Han hjalp også med at bære kajakken ud og lægge den på broen, før han måtte køre.

Jeg fik pakket og klædt om. Kunne konstater at der havde været mus i mit rugbrød, fy det må de ikke. Men det var ikke så meget de havde taget. Passede lige med jeg havde fået pakke så begyndte det at regne.

Så jeg skyndt mig i kajak og sendt en varm tanke og et stort tak til Johan og Merimelojat kajakklub for god behandling. Jeg roede af sted i regnvejr og let vind og havblik. Men det varede meget kort, så snart jeg kom ud af bugten, begyndt jeg at overveje om det var den rigtige beslutning jeg havde taget. For ud af Helsinki var der 8-11 m/s fra sydvest lige i hovedet med små tætte bølger på 50 cm, så tog lidt tid at ro ud. Da jeg runde den yderst hav hvor de var i gang med at udvide, roede jeg tæt forbi, de måbede arbejder i regntøj på land. Møde faktisk også Politiet i en stor båd, på vej ud. Her ude blev bølgerne hurtigt 1 meter, men jeg kunne også dreje af mod øst, så tempoet kom op, i den østlige del af centrum af Helsinki kunne jeg gå inden om nogle små øer, med gamle stillinger og fort på. Men vejen der ind var i surf bølger. Så var dagen lige som startet. Brugt lidt tid på at koordiner med en avis, som gerne ville lave noget, men de kunne ikke skaffe en fotograf, osv. jeg skulle videre, så det blev ikke til noget.

Ud over vind og bølger så pissede regne ned nu, kold hård regn, som at stå under bruseren. Men det var dejligt at komme lidt i læg, her var en del aktivitet af små færger, slæbe pramme, osv. Jeg holdt mod øst og passere flere øer, med militære forlægninger og flåde stationer, lå også et stort flåde skib og sejlede rundt ud for Helsinki, de er aktive her.

Nu var der mange små øer, så jeg kunne ro noget lund fra læg til læg, så i mellem øerne var bølgerne ikke meget mere end 30 cm. Men regne væltede forsat ned, alt stod i et, lige som at stå under en bruser med koldt vand. Det var noget køligt selv om jeg er forholdsvis vandtæt, det tog kræfter. Men jeg var glad for hver en km jeg fik, de første 1,5 time af dagen troede jeg det var for dumt at jeg tog af sted. Men her i læg af øerne var det super. Det blev en virkelig dejlig fornemmelse at jeg fik de her km, så er der ro på mod mål.

Fordi planen er at jeg bliver hent ved mål, som tidligere omtalt, af Leif og Niels. Derfor er planen at jeg ro i mål, ved at ro ind i byen Virolahti på mandag den 26. sep. klokken 13.00 ca. Der kommer lidt presse. Så hvis der andre der er på de kanter, er det tidspunktet, jeg håber jeg kan afslutte. Håber jeg får en lidt mere stille afslutning end, Danmark rundt var noget af en kamp for at nå mål, bare noget lunde til tiden.

Da klokken nærmede sig 17, var jeg ved at være kold og brugt, samt jeg kom til nogle mere åbne stykker, så ingen grund til at ro ud og kæmpe med vinden, da den sidste vejrudsigt jeg havde set, sagde vestlig vind i morgen, så vil være mere i læg, hvis den drejer. Fandt en lejrplads ved et gammelt bådskur, hvor jeg kunne ligge, igen er der hytter over alt, så der er ikke mange muligheder, men den her var fin. I dag har der været mange hytter der er helt palæer, virkelig flot gamle huse.

Fik hurtigt slået telt op og som det først i dag tændte jeg min primus, dejligt at mærke varmen brede sig.

Så gik aften rutinerne i gang. Håber at komme lidt tidligt i seng, men lad os nu se.

Erik

Indlægget er opdateret: 10. december 2020

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!