Aftenstilheden og min afslapnings tid, blev pludselig brat afbrudt i går aftes. Da Tine stod foran teltet og forskrækket udbrød bjørn. Jeg skulle lige finde ud af, om det betød kamera eller riffel, mens jeg fik støvler på. Tine pegede op mod bjergskråningen bag os, ca. 250 meter væk, og også ind i det tætte buskads lige bag teltet. Det knagede og bragede bag teltet opfulgt med noget fnysen og pusten. Det lød som om dyret var bare 20 meter fra os og på vej frem mod os. Peberspray, riffel og kamera var klar. Frem marchen stoppede og kun prusten forsatte.

Lyden bag teltet og bjørnen på skrænten hang ikke sammen, der var mere. Vi rykkede lidt hen på den smalle strandbred og rundt om og op på en lille bakke, for bedre at kunne se op på bjergskråningen, der var sørme to bjørne, den ene løb væk da den så os. Den anden gik mere stille og roligt væk. Der var forsat noget meget stort foran os i det tætte skov. Vi fik aldrig øje på det og der blev stille. Vi fandt aldrig ud af hvad det var. Jeg hælder til en elg tyr, men var ikke sikker.
Sikke en oplevelse at gå i seng på, jeg sov snart. Er ikke helt sikker på Tine følte sig lige så tryg.

Natten blev kort, da vi havde valgt at stå op kl. 5, en time tidligere end vi havde gjort de tidligere dage. Det var for at nyde de flotte morgener noget mere. Ikke at vi kan se forskel, men ofte er morgenen stille. Vi kom på vandet og padlede mod nord, i skygge af bjergene, så det var køligt. Efter et par timer, så jeg pludselig noget løbe fremme på breden, en lille los, ligende mest en unge. Lige så pludselig den var der, lige så pludseligt var den væk.

Efter endnu en time, så vi noget langt ud i vandet. Det måtte være en and mente jeg, Tine kikkede i sin kikkert. Det var sørme en elg ko med sin kalv der kom svømmende. Vi padlede videre og mødes med elgen i vandet. Vi holdt os på afstand, tog nogle billeder og forsatte væk. Sjovt at se at elg koen skærmede for sin kalv og prustede advarende til os.

Vi stoppende, da vi var godt væk og lå og kikkede i vores kikkert på, at de svømmede i land. De må næsten være kommet svømmende fra den anden side af søen. Vi havde den nok i kikkerten og under observation i 15-20 min og det var ikke en lang strækning, de må havde svømmet meget længere tid. Jeg er så imponeret over, at en mindre kalv kan klare det, det er langt og vandet er iskoldt.
Det en fin afslutning på Lake Laberge, det var nogle dejlige afbræk på en sø der var flot, men det var også ved at være lidt ensformigt.
Derfor var vi rigtig glade da vi kom til floden igen. For enden af søen lå Lower Laberge, her kunne vi se på resterne af et skib, Casca. Der var en af de mindre forsyningsskibe på Yukon River, der endte sine dagen her i 1911 da det var udtjent, så det blev brugt som mole/bro.
Her lå en telegraf station fra 1899 i en fin bjælke hytte. Den blev senere hus for de skovarbejdere der lavede brænde til hjuldamperne, helt frem til 1950’erne, da de sidste dampskibede forsvandt fra området. Fra 1950 havde man kørt en lille lastbil over isen til hytten, for at køre brænde ud. Den blev efterladt her og står tilbage rusten, falde færdig og med skudhuller. Der ligger lidt andet værktøj og hytten er her forsat, dog stærkt forfalden.

Her fra var vi tilbage på Yukon River, det kunne mærkes da vi gik fra 5-6 km/t til 9-16 km/t, herligt med et skub igen.
Vi nød det ned ad floden, det var storslåede omgivelser og et dejligt vejr.
Vi lagde også ind til endnu et brænde sted, for dampskibede, ”17 Mile Woodyard”. Her var en sammenstyrtet hytte og en hjulaksel. Ikke så meget af se, det er bare sjovt at fornemme hvor mange steder, der har været langs floden, hvor de har fældet træ til dampskibede. Det må havde præget området rigtigt meget. Den gang var søerne og floden transportruten, med masser af arbejdspladser, som brændefældning, telegraf linien, små spise og overnatningssteder og folk der boede der ude. I dag er transporten på veje og i luften, floden er til fritidsaktiviteter.

Efter en dag med masser af indtryk, slog vi lejr på en lille sten ø. Vi nåede lige i telt, til det begyndte at regne. Endnu en dag med masser af nye oplevelser.
Erik

Dag/lejr: 17/16
Km/km ialt: 49,8/416,5 km padlet (vandret af Chilkoot Trail 64,7 km)
Højde vi ligger i: 603
Vejr: 10-22 grader. En del sol, flere og flere skyer op ad dagen. Sidst på eftermiddagen regn. Let til hård vind fra syd gå over øst til nord.
Pos: Se under ”GPS-kort”, for at følge vores rute.

Samarbejdspartner, Yukon River

Indlægget er opdateret: 10. december 2020

Bog Yukon River, bog af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen