I denne historiefortælling, fortæller jeg om et fantastisk møde med hvalrosserne på Sandøen, i Young Sound, Nordøstgrønland.

Den lille fine ø, ligger ca. 7 km fra Daneborg, Slædepatruljen Sirius hovedkvarter.

I 2013 var jeg i området, med tre herlige gutter, vi skulle padle kajak fra Daneborg, sydover til Mestersvig, i den sydlige del af Nationalparken.

Vi lagde ud fra Daneborg i mellem drivisen. Efter et par timer, var vi ved Sandøen. Jeg glæde mig til et gensyn, da jeg ikke havde været der siden 2001, hvor jeg rejste hjem fra Slædepatruljen Sirius.

Sandøen er et fantastisk sted, det er en lille ø, netop af sand, hvor der er en ternekoloni. Samt der holder en flok hvalrosser til. De kommer til øen for at hvile og slå mave, efter dages fangst af muslinger. Så ligger de op stranden og bøvser, prutter og sover lidt.

Vi kunne lægge til en 300 meter fra dem, og gå ned til dem. Så længe man holder sig på land siden, så de har fri bevægelse til vandet, så er de fuldstændig ligeglad med vi er der. Så vi kan stå 3 meter fra dem og opleve det imponerende dyr. Fakta en hvalros kan blive op til mellem 2,5 og 3,5 meter, vejrer mellem 700-1500 kg, spiser op til 70 kg muslinger om dagen.

Efter en storslået oplevelse kunne vi padle videre på vores ekspedition og eventyr.

Erik

 

Relateret indlæg

Nordøstgrønland, kajak i skrønernes land, foredrag, Erik B. Jørgensen, to deltager helt tæt på hvalrosser, Sandøen

Hvalrosserne på Sandøen [Historiefortælling] Hvalros, med eventyrer og tidl. Siriusmand Erik B. Jørgensen

 

Indlægget er opdateret: 9. februar 2023