Det her var godt nok en dag der bød på mange ændringer, skift og oplevelser. Vi havde valgt at stå en time før op, for at komme lidt før afsted. Det var herligt vejr og allerede varmt. Vi havde oven i købet let medvind fra sydøst i starten, hvad var nu det!? Efter nogle få kilometer padlede vi over grænsen fra territoriet British Columbia og ind i Yukon Territoriet.
Vi nød morgenen, dog var kysten forholdsvis ens, så vi nød da vi kom lidt nord på og det ændrede sig lidt. Vinden lag sig og vi skød en god fart.
Pludselig var det noget der løb på stranden for an os. Jeg havde kort forinden set noget andet bevæge sig i skoven, så vi var nysgerrige. Da vi kom nærmere, kunne vi se, hvad det var. Det var en los. En vaskeægte los der drak vand, pissede på en sten, før den opdagede os og luntede væk. Jeg har ikke set en los siden jeg var 12 år og var i Sverige, og det var første gang Tine så en los, så fedt.
Det kunne vi leve højt på længe. Vi nød frokosten på en sandstrand i sommer agtige temperaturer, i selskab med kæmpe myrer og spor fra elg og bjørn. Livet var helt godt og det gik hurtigt i dag.
Planen her fra var ikke at forsætte ned ad Yukon, men dreje af og padle til Bennet Lake, som andre mener er udspringet af Yukon floden, så har vi været begge steder :-) Her skal vi også på en lille ekstra rejse, mere om det de næste dage.

Da vi forsatte efter frokost var vi overbevist om det skulle blive dejligt at dreje mod vest, det ville nok forsat være vindstille eller medvind.

Men vi skulle blive klogere, fordi kort tid efter fik vi kraftig modvind, det var en hård vind. Vi kunne forsætte og krydse over til nordsiden. Det viste sig hurtigt, at der kom en storm/vindtunnel ud fra ”Windy Arm”, endnu en kæmpe sø, den levede fuldt op til sit navn. De næste timer kom vi på hårdt arbejde i 50-70 cm bølger og en strid mod- til sidevind. Vi kunne dog ligge relativt tæt på land, så vi til en hver tid kunne stoppe, hvis det blev for vildt.
Vi håbede at vinden ville dreje mod vest når vi kom forbi søen, det sket ikke. Vinden lagde sig noget, men vi hyggede os forsat med en frisk modvind, nu fra Bennett Lake.

Hvis du har kigget med på gps sporet, har du set, at vi siden i tirsdags har været i samme kæmpe store søsystem. Ved ikke hvad man ellers skal kalde det. De her kæmpe mængder vand skiftet navn undervejs, selvom det er samme vand, bare omgivet af forskellige bjergmassiver.
Det har været interessant, men også vildt i dag at opleve, hvor forskellige vejr og vindforhold der kan være på så korte afstande. Ingen tvivl om, at de høje bjerge omkring os, har volumen nok til at påvirke vejret omkring sig. Der er højde og temperatur forskelle nok til at opbygge nogle seriøse vindtunneler.

Vi holdt på og fik godt nok brugt nogle kræfter, det gav potte og efter 11 timer, ved 19 tiden var vi ved Carcross by. Her var Tine rundt i byen for at snakke med folk og finde ud af hvor vi kunne ligge og se lidt på de tankerne for de næste dage. Det tog lang tid og først lidt over 21 havde vi padlet de 500 meter ud i Bennett Lake og begyndte at slå lejr på vest siden af byen, på en lille strand, bag ved en gammel mands hus, som havde givet os lov til det. Ham skal vi besøg i morgen og se hans 100 år gamle hytte, som han er tredje generation der bor i.

Sikke en dag, vi var begge brugte. Vi har været super glade for at være i kajak de dage her. I dag var vi aldrig kommet videre i en kano, i den vind og bølger. Vores Seaward Passat G3 går som en drøm, som forventet.
Mens vi sidder her i telt og prøver at få styr på tingene, uden at få sand i alt, så har stormen lagt sig lige så stille.

Vi har været beriget med masser af gæs med gæslinger i dag, 3 hvidhovedet ørne og her i Carcross så vi en lille flod odder, der kom svømmede modstrøms.
Sikke en dag, men vi er super glade for også at være nået Bennett Lake. Nu skal der ordnes grej.
Erik

Odder

Kendetegn Odderen har en lang, slank krop, korte ben og en lang, kraftig hale. Øjne samt næsebor ligger højt på hovedet. Knurhårene er meget lange og følsomme. Svømmehuden mellem tæerne viser specialiseringen til vand.

Levested. Der findes 13 forskellige arter af oddere. Bland dem er kæmpeodderen i Amazonas, havodderen langs Amerikas vestkyst i Stillehavet, og den almindelige odder der holder til i floder , søer og andre fiskerige vådområder på den nordlige halvkugle. Den nordamerikanske og europæiske odder er to forskellige arter. I Danmark træffes odderen langs åer, moser, og ved tæt rørskov eller kratbevoksning. Der kan være indgange til hulen både over og under vand. Denne fores med græs, tagrør, kviste og andet plantemateriale. Odderens territorium afhænger af fødemuligheder og årstiden. De varierer fra få til ti kvadratkilometer.
Levevis Odderen svømmer hovedsageligt ved bugtninger af krop og hale, mens benene bruges til at styre og holde balancen med. Den kan være neddykket i op til 6-7 minutter. En odder er meget legesyg, og individerne leger både indbyrdes og enkeltvis. Rutsjebaner kan laves i de våde åbrinker eller i sne. Livlige lege indgår mellem hanner og hunner i tiden op til parring. Oddere markerer deres territorier med ekskrementer, der afsættes meget regelmæssigt. Især i strenge vinterperioder med fødeknaphed afsættes mange for at synliggøre over for andre oddere, at vandløbsområdet er besat. Ekskrementerne indeholder mange fiskeskæl og ben og har en karakteristisk sødlig lugt af levertran.

Ynglebiologi Oddere kønsmodnes i toårsalderen og kan parre sig når som helst på året. To måneder senere fødes de 2-3 blinde unger. Først 30 dage gamle åbnes øjnene. Ungerne forlader boet og begynder at svømme, når de er to måneder gamle. Hunnen er alene om at opfostre ungerne, og de følger hende det første år.

Føde Odderen finder oftest sit bytte i vandet ved hjælp af synet og de lange knurhår. Et mindre bytte ædes i vandet, mens større byttedyr bringes op på land og ædes der. På land fanger odderen sit bytte ved et overraskelsesangreb. Størsteparten af føden består af fisk, og primært fisk af en længde på 10-15 cm. Desuden ædes krebs, vandinsekter, frøer, fugle og bløddyr. En voksen odder skal have ca. 1 kg fisk dagligt.
Thomas
Naturama, Thomas

Dag/lejr: 4/4
Km/km ialt: 49,9/134,0
Højde vi ligger i: 665
Vejr: 14-20 grader. Alt fra vindstille til storm, vind fra sydøst, syd, og vest. Næsten ingen skyer.
Pos: Se under ”GPS-kort”, for meget mere

Samarbejdspartner, Yukon River

Indlægget er opdateret: 10. december 2020

Bog Yukon River, bog af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen