Dato: 15. sep. 2011
Lejr / dag: Lejr 127  / Dag 164
Finland Lejr 17 / Dag 20
Pos (google):  60 49 48.6 / 21 21 05.9 (kan sætte direkte ind i Google Earth)
Distance roet: 46,0 km (i alt 5739,3 km)
Distance roet i Finland: 756,3 km (i alt)
Rotid: 9t45m (08.55 til 18.40)(Finsk tid +1 time til DK tid)
Vejr: 8/8 lav, meget regn. 4-13 m/s vest til nordvest. 12-14 grader
Bølger 20 til 100 cm fra vest til nordvest. Enkelt sted kort havblik. Dønninger på 150 cm fra vest over 6 km.
(forklaring til ovenstående data felt kan ses her)

Efter bad, lidt læsning, osv. lage jeg mig ned i min hyggelige sovepose kl. 22.10, igen havde jeg svært ved at sove. Men op kl. 6 hold da op det er mørkt på den tid efterhånden, bliver nok snart nød til at trække den lidt. Jeg fik hente min computer og iPad, fik mad, pakkede alt sammen, mens regnen hammere ned på teltet og vinde blæst dog ikke så meget som i går. Vejrudsigten sagde først bedre vejr fra middag, så at skulle pakke alt i øs regn vejr, så jeg ingen grund til. Så da alt var klar på nær sovepose og underlag, lage jeg mig og sov / blunde til kl. 8, her holdt regnen op, så var det bare om at få pakket sammen, smidt mit affald og underlag ud. Sendt mange taknemmelige tanker til Tommy / Rauma luksuscamping, for den gode behandling. Kl. 08.55 kunne jeg ro væk. Det blæste en 8 m/s her ind og kort tid efter start kom regnen igen, rigtigt fin regn, der rigtig kunne blive taget af vinden og spule mig. Så snart jeg dreje mod vest ud af Rauma kom bølgerne og vind lige i hovedet, men kun holde en 4 km/t så var godt tilfreds. Vind blev lå hurtigt på 10 m/s med stød op til 13 m/s, det lader til at blive en sjov dag. Vinden flåde i mig, men bølgerne var ikke særlig høje her en 50 cm. I udkanten af byen kom industri havnen, tænkt nu håber jeg ikke der kommer skibe ud i dag i det her vejr, var lige midt i sejlrende  da der kom en slæbebåde ud, den drejede af. Der var heldigvis en del små øer, mod sydvest, som jeg kunne hop i mellem. Det gav lidt læg. Mens jeg lå her inde kom der et mindre container skib for udadgående, men da jeg kom fri af ørene og igen lå i sejlrende, så jeg endnu et container skib komme ud af disen for indadgående, så fuld damp på for at komme ud af sejlrende. Det lykkes i god tid og kunne ro tæt forbi skibet. Det var åbenbart skibs da, plejer aldrig at se de store skibe, men der kom endnu et stort skib for indadgående, den havde en masse store motor og sejlbåde ombord. Nu var bølgerne på 1 meter med store dønninger på 1,5 meter der kom ind fra Vest. Så jeg forsvandt i mellem de største dønninger, så kom skibet igen. Var faktisk i vældigt humør, havde godt styr på det hele, og når jeg har bølgerne skråt ind forfra, så går min Empower bare der ud af holdt en god hastighed i forhold til forholdene. Fik dog lidt bølgerne i hoved ager og til. Jeg kom ud til første store kap jeg skulle uden om i dag Rihtniemi, her var igen lavvandet og godt gang i bølgerne, men de er ikke så tætte, så gik fint igen. Nu skulle det blive spændende, fordi de næste 8 km ville være meget åbne. Det gav også god store bølger og dønninger hele vejen over, men forsat bløde bølger, og nu kom de mere fra nordvest så jeg kunne udnytte dem, så hastighed lå pludselig mellem 6 og7 km/t. Regnen faldt forsat tungt, så jeg var pakket godt ind i hætter og  luffer, for at holde varmen. Jeg begyndt dog at blive lidt anstrengt synes det var tid til at tisse, så da jeg endelig lå i læg igen af en lille ø, efter 5,5 time, var det noget af en lettelse.

Vinden var begyndt at dreje lidt mere mod nordvest og tage lidt af, men hver gang der kom en ny regnvejrs front ind steg vinden. Nu manglede jeg bare 11 km mere i det åbne, så ville jeg kunne ro mere ind i læg. Så dampen blev holdt oppe, bølgerne faldt til 50 til 70 cm og vinden lå nu mellem 8-10 m/s, det virkede helt fredeligt. Så lige frem en lille jolle med en fiskefoder tanke ombord på vej ud til havbrug. Har set nogle få havbrug på vej ned igennem Finland.

Som altid støder jeg på lidt fugle lidt mindre i dag, men savner i læg af øerne, en enkelt havørn, en del måger, og mange forskellige ænder ude i bølgerne i gang med at spise. Samt altid skav. Har de sidste par rodage set en del svaler også.

De sidste km i det åbne blev klaret og jeg kunne ro mod øst ind bag øerne Uusikaupunki, her lå pludselig en dæmning med en sluse, utroligt de ikke er på mit søkort. Men heldigvis er det tilladt at gå igennem dem i det Blå-hvide bånd. Det er også kunstig inddæmmet havområder, så det giver god mening. Her gav det lidt ro og nogle få km med havblik. Samt de altid tilstedeværende hytter, utroligt alle dem der er. Så snart jeg roede mere syd over kom vinden og bølgerne igen, samt regnen faldt tungt igen, har ikke været mange huller i dag. Tiden var også ved at løbe ud. Kom til en ny dæmning, det eneste problem var jeg kunne ikke se nogen sluse, det skulle lige passe. Men pludselig kunne jeg se lyskrydset der viser om slusen er ledig bag en lille ø, var virkelig gemt godt, uden nogle bøjer, eller andet der viser ind til den. På den anden side, fik jeg øje på en god lejrplads, tiden var næsten gået og jeg var våd, så det blev det 9t45m og 46 km. Dags mål med at slibe ud i hullet ser ud til at lykkes, i morgen skulle det også blæse meget, men jeg har mange øer at ligge i læg af og hoppe i mellem, i overmorgen skulle det blive super vejr, men lad os nu se. Jeg fik slået lejr hurtigt. Det regner ikke ret meget nu, så glæder om at udnytte hullet. Mit telt er nu godt vådt efter mange dags massiv regn. Altid en dejlig fornemmelse at kravle i telt efter en lang arbejdsdag. Ind i mit hjem, en fortjeneste sodavand, primusens varmen der spreder sig, aftensmad, alle rutinerne. Livet er herligt. OG meget hårdt. Der for er jeg også i gang med at overbevise min kæreste om jeg har brug for fri for alt husligt arbejde når jeg komme hjem, når jeg nu har arbejdet så hårdt. Enighed er endnu ikke opnået.

Håber i har fået stemt. Så det bare at vente på resultatet, uha det spændende.

Erik

Indlægget er opdateret: 4. februar 2022

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!