Vi vågnede til tørvejr og kunne starte dagen med en foto-safari, vi fik gået en fin tur fra morgenstunden. Vi fandt desværre ikke ræven igen, men fårene var dukket op.
Vi havde ser spore fra fårene igår, med spor, uld-klatter og lort, samt et par enkelt gamle døde får.
Det var en dejlig start på dagen.
Vel retur igen pakkede vi sammen. Tidevandet havde været på sit højeste omkring klokken 8, så da vi padlede ud klokken 10.33 var det med god medstrøm, på omkring 1-2 km/t.
Vi nød at padle i sol og kunne nyde isbjergene og naturen.
Det var igen en kort dag, med 8,5 km. Da vi lagde ind et super godt dejligt sted, hvor vi slog lejr, fik middagsmad, før vi gik endnu en foto-safari. Her besøgte vi vores først Nordbo ruin, en maget svag rektangel af sten i to rækker. Jeg synes det var fantastisk, Karen var ikke så imponeret.
Vi så også havørnen et par gange igen. Det er altid et storslået dyr at se på.
Endnu en dejlig dag, med godt vejr og skøn natur.

I dag har der været rigtig mange armasetter/loddefisk (kan ikke stave det!) i vandet eller liggende døde på stranden. En sjov lille fisk.

Tidevandet er ca. 1,5 meter i området. Jeg går og holder øje med det, så vi kan udnytte det bedst muligt, på vores tur.
Så i dag skulle vi afsted mellem højeste vandstand og et par timer efter. Det er imponerende at se hvor meget vand der går ud og ind i fjordene. Det ses bedst på hvad vej isbjerge flyder.

Nu er det tid til hygge i og ved teltet igen.

Grønland befolket af tre forskellige folkeslag 985-1300
Vidste du at Grønland var befolket af tre forskellige folkeslag på samme tid mellem år 985-1300?
Dengang de nordiske indvandrere bosatte sig i Grønland i 985 levede der stadigvæk en rest af landets oprindelige folk, palæoeskimoerne, i Nordgrønland (Sen Dorset-kultur). Disse folk havde været de første til at bruge jernredskaber i Grønland, enten ved at forarbejde medbragt kobber fra Canada, jern fra Diskobugten eller jern fra meteornedslag i Savissik i Nordgrønland. Da nordboerne efterfølgende begyndte at sejle til Nordgrønland om sommeren på fangstrejser, opstod der yderligere chance for at palæoeskimoerne også kunne få fingre i europæisk jern. Da nordboerne havde levet mange generationer i Syd- og Vestgrønland, ialt omkring 200 år, begyndte en hvalfangerkultur fra det nordøstlige Sibirien at indvandre meget hurtigt til Nordgrønland via Beringsstrædet. De var ikke beslægtede med de oprindelige folk i Arktis og heller ikke med de nordamerikanske indianere. De kaldte sig selv for inuit og indvandrede bl.a. fordi de også var interesserede i at få fingrene i mere jern fra Grønland, og ikke bare det bløde kobber fra Canada, samt at udnytte de bedre fangstmuligheder langs Grønlands kyster som følge af klimaændringer. Inuit indvandrede også til Grønland som en naturlig konsekvens af, at de fulgte efter de store hvaler, der begyndte at opholde sig længere og længere mod øst. Det betyder at der var tre seperate grupper af mennesker med vidt forskellige gener tilstede i Grønland på samme tid mellem ca. 985-1300. Altså først den lille gruppe der repræsenterede det oprindelige folk i Arktis, derefter også nordboerne efter år 985 med deres eget grønlandske samfund gennem århundreder og til sidst inuit efter år 1200.

Skrevet af Mikkel Ring Jørgensen.
Vi kender hinanden privat fra Grønland af, og fra fælles interesser. Mikkel har bl.a. været medforfatter til en officiel historiebog udgivet af Grønlands Selvstyre, og har skrevet mange andre materialer beregnet til undervisning og formidling generelt. Mikkel brugte den første del af sit voksne liv med at rejse til Grønland på et personligt eventyr der varede flere år, hvor han oplevede mange sider af samfundet og naturen. Han var derudover den eneste dansker der studerede bl.a. inuitkultur, arktisk arkæologi og det grønlandske sprog på Grønlands Universitet. Mikkel er i dag uddannet på både universitetet, seminariet og konservatoriet i Danmark med forskellige uddannelser, og arbejder i Jylland med uddannelse og udvikling.

Turdata:
Dato: 25. Juni
Dag: 4
Lejr: 3
——
Kajak
Km, kajak: 8,5 km
Km, kajak, ialt: 27,5 km
Afgang: 10.33
Adkomst: 12.18
——
Vejr: Vindstille til en svag vind. 10-15 grader. Overskyet morgen. Sol fra klokken 10-13. Der fra overskyet, med høje skyer.

Indlægget er opdateret: 26. juni 2021