Når man færdes i vinterfjeldet, er det godt at prøve at lave en snehule, det en god oplevelse at prøve at sove i en(dejligt varmt og stille), men det vigtigste er at man kan lave en i nødstilfælde (se blog “Pitaraq indlandsisen”).

Der er flere forskellige typer snehuler, man kan over ordnet grave sig nedad, ind i en snefane eller selv bygge noget op. De samme regler gælder for alle.

Når du starter søger for at lave en plan, skal man grave nedad eller ind i en snefane, er det en god ide at mærke snedybden før man graver en masse, det kan man gøre med en søgestang, som man kan måle dybden med. Hvis man ikke har de muligheder må man bare grave. Det også en god ide at mærke konsistensen af sneen, noget sne er godt at lave blokke af, så hurtigere at grave, andet sne har islag der ikke er til at grave i, andet er så løst, at alt falder sammen.

Når man starter med at grave, gælder det om så hurtigt som muligt at komme væk fra overflade eller få lavet sig et læg sted, så man ikke er udsat for vind og vejr. Her fra kan man finde et gravetempo, så man ikke sveder helt vildt, vigtigt at holde sig så tør som muligt.

Selve gravearbejdet går hurtigere hvis man arbejder struktureret, hvis man kan lave blokke, får man en større mængde sne ud, det gør man ved at stik rundt med sin sneskovl, i en firkant, før man brækker sneen løs, derved kan man få en blok løs i den størrelse man ønsker. Man kan også bruge en snesav, til at save blokke, så det bare at brække dem løs med sneskovlen. Når man har vende sig til at bruge snesav, vil man se hvor effektiv den er.

Selve snehule, er der nogle små regler der gælder, man skal have en indgang, som er så lille som muligt og som kan lukkes senere. Generelt når jeg graver, laver jeg et stort hul, for at komme væk fra overfladen, og kan få sne ud, det lukker jeg til når jeg færdig, med sneblokke, ski og stave, så der kun er en lille indgang.

Der skal være en kuldebro, dvs. et hul der er dybere end hvor man sover, hvor den kolde luft kan “falde” ned.

Taget skal laves let buet, så holder det bedre, når sneen sætter sig, det gør den fordi, man varmer hulen op, så bue hjælper med at holde taget op, man kan opleve at taget kan synke et godt stykke, hvis man ikke har lavet det buet.

Overflader skal afrettes så glat som muligt, så taget ikke dråber når det bliver varmt.

Man skal lave et ventilations hul, hvis man stikker en skistav ned gennem taget, så runddelen hænger udad, så kan man tag skistave inden for og holde hulet åben ved at bevæge skistaven en gang imellem.

ALLE snehuler skal markeres, med en ski eller andet, så andre, gående, snescooter eller eftersøgning, kan se der er noget her. En god regel et at ødelægge taget når man går fra snehulen, så andre ikke falder igennem senere.

I nødstilfælde hvor der ikke er sne nok, kan man dynge sne op i en lille bakke, hvor efter man graver ind i bakken, tager lang tid, men man kommer væk. De gange jeg har gravet ned og der ikke er så meget sne, smider jeg sneen op på taget, så kan man grave opad senere når sneen har sat sig.

Overordnet er det kun fantasien der sætter grænser, pulke, ski, stave, osv. kan bruges til loft, væge, osv. Det bare at prøve sig frem.

God fornøjelse Erik

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022