Erik B. Jørgensen ved start i Virojoki under Finland på langs - til fods
Det var så første etape af Finland på langs – til fods.
153 km planlagt rute, der tog 163 km inkl. ekstra ture, omveje og fejl over 6 dage.
Starten i Virojoki var et herligt gensyn med mit mål-sted for “Skandinavien rundt i kajak” i 2011.
Her startede jeg sammen sted som jeg tog kajakken op efter 6.443 km over 175 dage.
Min kammerat Jesper, min kammerat fra Slædepatruljen Sirius og alle vores “Thule til Thule ekspeditioner” havde kørt mig op og gik med de første dage.
De første 10 kilometer var transport hen til vandreruten “Salpapolku som er en vandre rute på ca. 50 km , vi faldt ind på den et stykke oppe. En fed lille rute der følger det gamle forsvarsanlæg Salpa linjen, hvor vi også kunne besøge Salpalinja-museum, Miehikkälän Salpalinja-museo, et virkelig fint lille museum.
Herunder en større forklaring om Finlandshistoire og Finlandskrigen.
Grov kort over etape 1. Virojoki til Ruokolahti
Grov kort over etape 1. Virojoki til Ruokolahti Af Finland på langs - til fods med eventyrer Erik B. Jørgensen

Salpa linjen

Slapa-linjen, Erik B. Jørgensen under Finland på langs - til fods

Salpa-linjen var en omfattende forsvarsstilling, der blev bygget af Finland langs landets østlige grænse under Anden Verdenskrig for at beskytte mod invasioner fra Sovjetunionen.
Salpa-linjen var en serie af bunker, skyttegrave, veje, mineryddningsanlæg og andre forsvarsinstallationer, der strakte sig over flere hundrede kilometer langs Finlands grænse mod Sovjetunionen. Byggeriet af Salpa-linjen begyndte i 1940 og fortsatte indtil våbenhvilen mellem Finland og Sovjetunionen i 1944.
Selvom Salpa-linjen aldrig blev testet i kamp, anses den stadig for at være et bemærkelsesværdigt ingeniørarbejde og et vigtigt symbol på Finlands modstandskraft og mod i kampen mod Sovjetunionen under Anden Verdenskrig. I dag er mange af bunkerne og andre dele af Salpa-linjen stadig synlige i det finske landskab og tiltrækker turister og historieinteresserede.

Finlands historie i korte træk

De tidligste kendte beboere i området, der nu er Finland, var jægere og samlere, der kom til området i stenalderen for mere end 10.000 år siden. I århundrederne efter blev området beboet af forskellige stammer, der talte forskellige finsk-ugrisk sprog.
I middelalderen var Finland en del af det svenske rige og blev styret fra Stockholm. I 1809 blev Finland imidlertid erobret af det russiske imperium efter en krig mellem Sverige og Rusland. I de følgende årtier blev Finland gradvist integreret i det russiske imperium og opnåede gradvist mere selvstyre.
Efter den russiske revolution i 1917 erklærede Finland sin uafhængighed og etablerede sig som en selvstændig nation. Den første finske forfatning blev vedtaget i 1919, og Finland blev en republik med en præsident som statsoverhoved.
I løbet af det 20. århundrede gennemgik Finland en omfattende modernisering og industrialisering, og landet spillede en vigtig rolle i international politik og økonomi. I dag er Finland en demokratisk republik, der er kendt for sin høje levestandard, veludviklede velfærdssystem og innovative teknologi- og designindustrier.
Finlands grænse til Rusland blev fastlagt efter den finske uafhængighedserklæring i 1917. I 1918 blev der indgået en aftale mellem Finland og Sovjetunionen om den nye grænse mellem de to lande. Den nye grænse fulgte i store træk den gamle grænse mellem det svenske og det russiske rige, men den blev justeret på nogle steder.
Før Finlands uafhængighed i 1917 var landet en del af det russiske imperium, og grænsen mellem Finland og Rusland var den samme som grænsen mellem det svenske og det russiske imperium, som blev fastlagt i 1809. Denne grænse gik fra Bottenviken i nordvest langs floden Torneälven og derefter langs floden Muonioälven til Grænsedalen, hvor den mødte den norske grænse.
Efter Finland blev uafhængigt, blev grænsen mellem Finland og Sovjetunionen flyttet lidt mod øst i forhold til den gamle grænse mellem Sverige og Rusland. Grænsen mellem de to lande blev revideret igen i 1940 efter vinterkrigen mellem Finland og Sovjetunionen, hvor Finland mistede en del af sit territorium til Sovjetunionen, og grænsen blev flyttet yderligere mod øst. Den nuværende grænse mellem Finland og Rusland er stort set den samme som den blev fastlagt i 1940.

Finlands vinterkrig

Finlands vinterkrig var en konflikt mellem Finland og Sovjetunionen, der varede fra november 1939 til marts 1940 under Anden Verdenskrig. Årsagen til krigen var Sovjetunionens krav om, at Finland skulle afstå en del af sit territorium, herunder områder nær Leningrad.
Den finske hær var mindre og mindre veludstyret end den sovjetiske hær, men finnerne var i stand til at udføre en effektiv modstandskamp ved hjælp af deres viden om terrænet og taktisk snilde. Krigen var præget af brutale vinterforhold, og finske soldater kæmpede ofte i temperaturer under minus 40 grader Celsius.
Krigen fik international opmærksomhed, og Finland modtog støtte fra flere lande, herunder Tyskland og Sverige. Konflikten endte med en våbenhvile i marts 1940, hvor Finland var tvunget til at afstå en del af sit territorium til Sovjetunionen, men bevarede sin uafhængighed. Krigen er i dag en del af Finlands nationale selvforståelse og har bidraget til at forme landets selvstændighed og forsvarsstrategi.

Fortsættelseskrigen

Fortsættelseskrigen var en konflikt mellem Finland og Sovjetunionen, der varede fra 1941 til 1944 under Anden Verdenskrig. Krigen brød ud, da Finland, der havde mistet en del af sit territorium til Sovjetunionen under Vinterkrigen i 1939-40, forsøgte at genvinde dette territorium. Samtidig ønskede Finland at udvide sit territorium mod øst.
Krigen blev indledt med et finsk angreb på Sovjetunionen i juni 1941, efter at Tyskland havde invaderet Sovjetunionen. Finland og Tyskland indgik en alliancetraktat, men Finland fortsatte med at føre en relativt selvstændig krig mod Sovjetunionen og tog ikke del i Tysklands angreb på andre områder.
Fortsættelseskrigen var mere omfattende og brutal end Vinterkrigen, og begge sider udførte krigsforbrydelser og handlinger mod civilbefolkningen. Krigen endte med en våbenhvile i september 1944, hvor Finland var tvunget til at afstå en del af sit territorium til Sovjetunionen og igen blev tvunget til at betale store krigserstatninger. Krigen førte også til etableringen af Finland som en allieret til Tyskland, hvilket i nogen grad blev en belastning for landets forhold til de andre nordiske lande efter krigen.

Grænsen i dag

DR-artikel om det nye grænse hegn til Rusland, Finland er gået i gang med at bygge grænsehegn mod Rusland. Putins rådgiver håner projektet.


Jesper forlod mig igen på dag 3 og jeg forsat alene, på en egen planlagt strækning, der er en del transport op til næste vandrerute.

Jeg endte i dag i Ruokolahti, hvor mit første depot er og jeg kunne handle i S-Market som også havde taget i mod mit depot. Og ville hjælpe mig på min tur.
Her besøgt jeg også Ruokolahti kirkegård. Her ligger Simo Häyhä, begravet. Han var en af de helt store finskytter under Finlandskrigen med over 500 dræbte Russer på CV’et. Læse mere om Simo Häyhä her på Wikipedia.
Her fik jeg købt godt ind og kunne tage lidt ekstra hvile, mens jeg får ladt mine powerbanks og udstyr.
Simo Häyhä gravsted, Finsk finskytte Finlandskrigen, Erik B. Jørgensen under Finland på langs - til fods

Depoter på turen

Jeg har fået mange spørgsmål om mine depoter og hvordan jeg får dem op og ud i naturen.
Så vildt er det ikke og Finland er et befolket sted.
Jeg planlagde ruten og delte det op i 11 etaper, hjemme fra. Som så gav 9 depoter. Hvor jeg har skrevet til supermarkeder, campingpladser, caféer, mv. der alle har sagt ja til at hjælpe.
Depoterne tog jeg med til Finland og sendte med posten, på vej op.
Kostede 22,90 euro per kasse op til 25 kilo. Her i er tørmad og 2/3 del af det mad jeg skal bruge til næste etape, resten handler jeg.
Dog er der tre depoter, hvor alt er i depotet, da jeg ikke kan handle der.
Så det er rimelig let.
Det var en lille status på Finland og etape 1.
Husk der er masse af opdatering på mine sociale medier, så længde der er internet.
Håber det kan bruges og inspirere.
Erik

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 7. maj 2023