Dato: 25. aug. 2011
Lejr / dag: Lejr 110  / Dag 143
Sverige Lejr Slut / Dag 58
Pos (google):  65 50 25.9 / 24 08 55.1 (kan sætte direkte ind i Google Earth)
Distance roet:  4967,0 km (i alt km)
Distance roet i Sverige:  2184,9 km (i alt)
Rotid: 8t35m (06.15 til 12.20 og 13.00 til 15.30 bøvl)
Vejr: 8/8 til 6/8 mellem. Vindstille kort 2-3 m/s fra syd. 14-17 grader
Bølger, havblik til 10 cm fra syd.
(forklaring til ovenstående data felt kan ses her)

Det blev igen en yderst behagelig aften, det var lunt og en flot solnedgang. Jeg var en del på net og lykkes endda at komme i seng 22.20. Selv kl. 5 var det forsat lunt. Mens jeg gjorder klar kunne jeg høre Peter pusle ud, så da jeg kom ud af teltet, var han stort set pakket ned, når der er en der snyder. Så vi kom endnu hurtigere på vandet allerede kl. 06.15. Det var igen en helt vidunderligt morgen, vindstille, havblik, dæmpet lyd af de mørke skyer. Men sigten var god. Tempoet var lidt laver end de sidste dag omkring de 6 km/t men virkede som om der var lidt strøm.

Vandet er blevet koldere de sidste dag et par grader, vil jeg tro, må være nogle af alle de floder der kommer ud, der gør det.

Vi holdt på der ud af fra ø til ø, virkelig flot her med øerne lagt ud i horisonten og det dæmpede lys. Snak gik til tider ellers roede vi bare der ud af. Dog havde jeg så dæmpet musik i det ene øer igen, det passer mig fint.

Vi holdt som altid pause hver time og denne en pause tog den anden og på den måde kom vi nærmere og nærmere mål. Vi passerede det længste bundgarnsnet jeg nogle siden har set. Det gik fra land ud til en ø, nok ca. over 2 km, spærrede alt af.

Efter 5,5 time kunne vi se mål og roede ned mellem nogle små øer, tempoet faldt noget, da vi ramte en masse tang og planter der lå i vandet, så vores pagajer hele tiden blev vinklet ind i det. Men selv ikke det kunne stoppe os, så kl. 12.20 kunne vi gå i land efter 33,5 km ved Grænsesten nr. 59, hermed var HBB slut. Var noget paf over at sten står mit i en have ved en fin lille hytte, så vi gik op, der var ingen hjemme, så vi fik taget en del billeder og video. Det var så den Svenske kyst, 58 dage og 2184,9 km. Næsen som planlagt, have sat 60 dage, men igen roer jeg mindre km end jeg havde regnet med. Samt jeg havde nok forventet at gøre det lidt hurtigere, men holdt også 7 dage fri med familie, vi havde regnet med 4 dage, men det var godt givet ud, så jeg er tilfreds og endnu et stort delmål er nået, herligt.

Efter en lille time, var det tid til at finde en lejrplads, vi gik på vandet igen kl. 13 og roede ind mod Haparanda af floden. Var utroligt lavvandet og der var en strækning på 500 meter hvor vi skulle op mod strømmen og op af bakke, lå helt stille til tider og når så der endelig kom fart på roede jeg på en sten eller ramte en sten med pagajen, men vi kom begge forbi. Vi passere et stort hotel, som jeg have skrevet en mail til for nogle dagen siden Cap East, men de har ikke gidet at svar om jeg måtte kunne tørre og orden mit grej der mens jeg boede der. Vi så en camping ved siden af men så lukket ud, men da vi kort efter kom til en lille havn gik vi i land for at få et overblik, her var ikke muligt at slå lejer, så kikkede vi på vores iPhone og gik en tur hen til campingpladsen men var nedlagt. Peter fandt et vandrehjem 1 km længere oppe, så der roede vi op. Peter gik op, der var ikke nogen men han fik fat i ejeren over telefon, vi kunne godt få et værelse, men han ville først komme kl. 16 om 1,5 time. Det var fint, fordi så kunne vi bære vores ting op og ordne dem. Humøret var højt og vi gik i land på en lille rampe. Vi valgte at bære kajakkerne op, først Peters som vi lage i have foran vandrehjemmet, så var det min kajaks tur, den var lidt tunger, men vi kæmpede, der var en 100 meter op, næsten oppe kom ejeren ud. Han så sur ud? Om det var os der havde ringet, ja, der var ikke plads, nogle Nordmænd havde ringet og booket det hele? Vi måtte finde et andet sted. Jeg spurgt ”hvad men i morgen” de har booket hele weekenden. Så spurgte jeg må vi slå telt op på grunden og bruge bad og toilet. ”NEJ og se så at få den kajak bort” så vendte han om og gik? Peter og jeg kikkede på hinanden, hvad sket der lige der. Så vi måtte slæbe begge kajakker ned igen. Vi kunne ikke andet grine, vi begge overbevist om det er fordi vi havde kajakker, fordi vi havde jo bestilt værelser. Ikke oplevet mere ubehøvlet person på hele turen. Han ikke en gang beklagede. Så jeg kan kun opfordre alle til at holde sig langt fra Haparanda Vandrehjem (Vandrarhem). Det var så mit sidste minde fra Sverige!

Mens vi kæmpede kajakkerne tilbage til vandet kom en ældre mand og snakkede (var født i Finland).

Vi roede ud igen, besluttede at ro til Tornio Camping, men der var 3 km og langt fra de butikker vi kunne se. På vej over vandet, fik jeg øje på et lille kap, med træer ud for et stort butiks center. Så vi vente kajakkerne og roede der over. Så ud til at være en park, så vi var ikke så sikre. Men jeg gik i land og kikkede, viste sig at være et perfekt sted, mulighed for at låne lidt strøm, dog ikke bad og toilet, så vi bare kajakker i land op over en sten kant. Vi var begge ved at være godt mærket af at slæbe kajakkerne. Vi lage os bage en stor busk og slog lejr, stille og roligt. Efter 4,1 km på 2,5 time. Fik alt ud af kajakken og fik den tørret, samt lagt ting til tørre. Efter et par timer gik vi kl. 17.30 op i centret. Her gik det op for os at vi faktisk lå i Finland lige på den anden side af grænsen, samt her kom vi i tanke om at i Finland er de en time foran, så klokken var noget mere end forvente. Men spisestederne havde forsat åbnet. Vi endte på RAX pizzabuffe, og grov spise pizza og salat, fik sodavand og is. Så sad vi og skrev på vores computer en 45 min frem til de lukkede kl. 20 (vores tid kl. 19) Så vi vente tilbage til lejren, hvor jeg skrev dette færdig.

Plan er at holde fri i morgen (måske en dag mere) fordi skal have et telekort, sendt min sommer ting hjem, gået alt efter, handlet mad, osv. Så jeg får en frisk start. Melder ind på det Finske bånd, når jeg ro af sted igen, ingen grund til at starte med hviledage.

Så skal der lyde en stor tak og farvel til Sverige og tak for mange gode oplevelser. Tak til HBB for en yderst god service, hjemmeside og koncept.

Er ved at være træt, skal sove så længe jeg gider i morgen, bliver nok ikke længe.

Erik

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!