Tine: Regnen piskede mod teltdugen og vinden rev i teltet. Lyden og teltets eftergivende bevægelser fik tankerne tilbage på Indlandsiskrydsningen, når der var dømt “vejrfast”. Temperaturen her var faldet, dog stadig dejlige 35 grader varmere end Indlandsisens blæsen.

Vi kiggede på hinanden, begge ærgerlige, men var i dag enige om, at det gav ikke mening at stå op og pakke sammen, endnu. Klokken var bare 05, så vi sov lidt mere.

Nu 11 timer senere indbyder vejret stadig ikke til kajaktur. Det har blæst stort set uafbrudt i 3 dage, øv! Så her sidder vi, efterhånden ret baldret i kroppene af mest af alt at sidde og ligge stille. Vi har læst, snakket, spist – og af flere omgange.

Jeg kunne så gøre et par tanker om temaet “hygiejne”, når vi er på tur. Men nu vil vi gerne snart videre på tur!

Hygiejne på tur

Tine: Erik og jeg har og har altid haft forskellig opfattelse af, hvad der er god/nødvendig hygiejne på tur.
Jeg tror ikke nogen af os er ekstreme hverken i den ene eller anden retning, eller at vi nødvendigvis adskiller os fra andre par/rejsepartnere på det punkt.
Jeg vil heller ikke karakterisere os som hverken hysterisk eller uhygiejnisk, men bare at vi ser forskelligt på, hvad vi mener, der er bedst at gøre.

Vi har efterhånden rejst en del sammen, og ved hvor vi potentielt kan irritere hinanden på det punkt. Derfor har vi snakket om det før turen og også undervejs.

Der er som bekendt synlig afregning i form af sygdom, hvis vi ikke gør det godt nok. Det har heldigvis ikke været tilfældet, og bliver det forhåbentlig heller ikke.

Det er samtidig min erfaring, at det er et tema, der potientielt kan give udfordringer eller uoverensstemmelser, når man rejser under lidt mere primitive forhold med andre mennesker.

Hygiejnen er en af de ting, jeg jævnligt bliver ramt på, når jeg er på tur. Og jo, du vil måske kalde mig lidt hysterisk, når jeg i en pause høfligt siger nej tak til den snack, der bliver budt mig fra hånden af en sød mandlig rejsefælle, der netop håndholdt har ladet vandet og i øvrigt ikke været i bad eller haft adgang til rindende vand i flere uger.
Eller når velvillige rejsekammerater gør klar til at lægge armkræfter til at pumpe/filtrere vand, og ikke tager det så højtideligt hvilken slange der sidst var brugt til rent vand, eller de afsprittede fingre på den rene del af filteret.

Jeg har været på arrangerede vandre-/bestigningsture, hvor nogle deltagere ikke havde medbragt håndsprit, da de ikke mente, de havde brug for det selv (og ikke kunne se betydningen af det for os andre), og gladeligt tog af skålen med popcorn eller peanuts. Det er dog sidenhen blev et must at medbringe håndsprit.

Måske du kan genkende situationer fra dine egne rejser, eller hverdag. Måske ikke. Den (i min optik) lidt mere lemfældige omgang med hygiejne er ikke skarpt kønsopdelt, men jeg synes at have oplevet, at der er en tendens til at jeg og nogle af mine kvindelige rejsefæller opleves som “hysteriske”. Jeg er da også blevet belært om, at urin faktisk er helt sterilt (er kalorius dermed også?), og at man ikke tager skade af lidt møg ind imellem.

Jeg mener sagtens, at de mere primitive rejseformer, eller rejser til mere primitive steder kan kombineres med et basis hygiejneniveau. Jeg er selv bevidst om, hvad jeg/vi selv kan påvirke, og har grundlæggende bare et ønske om at have en god rejse med et minimum af uønskede bakterier på besøg.

Her kan du læse lidt om, hvordan vi vælger at håndtere det, så der er rum til os begge.
Måske du kan hente idéer til, hvordan du og din rejsepartner kan håndtere eventuelle forskellige tilgange til emnet.

Mad

Da langt det meste af vores mad/snacks er portionspakket, og vi har hver vores mad (se indlæg om valg af mad på tur fra i går). Det er derfor begrænset, hvad vi har af rigtig eller fælles madlavning.
Vi har hver vores spisekar, bestiksæt og thekrus og vi styrer selv graden af afvaskning. Vi har også hver en håndsprit.

Vand

Vi koger eller filtrerer alt vand. Det er ikke sikkert det er nødvendigt, men vi er begge enige om, at det gøres. Der kan være “beaver fever” og meget andet i vandet.

Vi har 10 liters vandsække fra MSR og Ortlieb, der fungerer perfekt til at opsamle vand til lejren. Vi tager altid 20 liter, så vi har til næste døgn og lidt ekstra, hvis vi ikke skulle kunne finde vand. Alt vand fra sækkene koges (eller filtreres) inden brug, også selvom vi enkelte gange henter vand fra de lokale pumpestationer i de små byer, da der kan være rester af ikke-rent vand i sækkene.

Vi har LifeStraw Mission filter med, som vi bruger i lejren. Den kan passe sig selv, og fungerer godt til vores brug.
Her holder jeg på, at slangen, der giver det rene vand skal vaskes/sprittes hver dag, vi sætter det op. Derfor har jeg naturligt påtaget mig den del af lejropsætningen.

Til det kogte vand, har vi tre termokander, vi kan hælde det over på, så vi har til the og mad, også når vi er i kajakken.

Toilet

Vi har naturligvis brug for at komme på toilettet flere gange dagligt. Og det foregår i det fri.
Vi har begge et ønske om, at vi kan gøre det “for os selv”. Det kræver blot en smule hensyn og omtanke, når vi ofte er på eksempelvis øer, hvor der stort set ingen beplantning er, eller på breden hvor det bagvedliggende krat/skov er ufremkommeligt eller med tusind myg.
Er vi i eller ved telt, er det nemt lige at gå for sig selv, er vi åbne steder respekterer vi hinanden.
Vi efterlader ingen synlige spor/toiletpapir, og har en god solid metal folde skovl med til at grave et godt hul, når der er brug for det.

Vi har hver vores lille “toilet pose”, som indeholder toiletpapir og håndsprit (altså nr. 2 sprit, vi har), som vi selv styrer. Vi har en håndsprit, der kan ligge fast til det formål.

Vi har heldigvis også altid vand i floden, men vi bruger ikke sæbe direkte i floden (selvom det er bio sæbe, og flere af mineselskaberne siges at udlede det, der er værre).

Vi har faktisk et lille “toilet telt” med, det har faktisk ikke været i brug. Jeg må indrømme, at jeg godt kan lide at orienterer mig, hvad der sker omkring mig, eksempelvis ift. dyr. Dog har det været tæt på at komme i brug pga. insekter, og kommer nok også i brug. Også i det tilfælde, hvis der skulle være andre mennesker i nærheden uden adgang til officielle toilet faciliteter.

Bad

Rigtige brusebade er der rigtig langt i mellem, men der andre måder at klare det på. Men det er selvfølgelig ikke som de gode hjemmelige forhold.
Det afhænger af adgang til vand, mængden af brændstof vi har, og mængden af myg/insekter i lejren.

De første tre uge, ind til vi nåede White River, kunne/ville vi bade os i floden, herefter har der været så meget mudder/silt, at de ikke indbyder til den helt store dukkert. Derefter har har vi enkelte gange skyllet os lidt. Har vi haft lidt vand i overskud (og nem adgang til elve med vand den efterfølgende dag), har vi varmet vand og vasket os i det.
På dage med mange myg kan vi bruge fugtservietter.

Jeg har fået en opfordring/udfordring af min frisør, som jeg indtil videre er lykkedes med. Den består i IKKE at vaske mit hår i sæbe i de 3 måneder, vi er afsted, men blot skylle det. Dels ud fra tanken om, at vi selv er med til at vende vores krop til, hvad den har brug for. Men også for at undgå brug af sæbe herude i naturen.

Tøjvask

Tøjvask har vi i meget begrænset omfang. Vi har haft maskin vasket to gange på 1,5 måned. Har skyllet lidt tøj op, når der har været vand til det og temperaturer til at tørre det.

Hvordan fungerer det så med hygiejne på tur?
Tine: Det har indtil nu fungeret godt. Selvfølgelig hjælper vi hinanden med mad og vand, når der er brug for det. Men jeg har indtryk af, at der er en gensidig respekt omkring det. Hvordan vi så gør, når vi er på tur hver for sig/alene er en anden sag.

Vi er jo stort set ikke i kontakt med andre mennesker herude, og er derfor heller ikke i kontakt med menneskelige sygdomsfremkaldende bakterier/vira. Det er primært fra vand og os selv.

Jeg har haft nogle timer med lidt ondt i maven, mens vi padlede. Erik havde en dag med nogle ekstra toiletbesøg. På 1,5 måned er vi super glade for, at vi har haft det så godt, og håber det fortsætter.

Jeg har fundet mig nogle gode rutiner, så jeg også kan være i de primitive omgivelser i så lang tid.
Jeg har tidligere fundet undertøj, der er perfekt til ture, det fylder minimalt og tørrer hurtigt. Jeg har rigelige mængder med, og kan nemt skylle op.
Det ikke-sæbevaskede lange hår er lidt en udfordring, men synes der er lidt bedring på vej. Omvendt har jeg ikke lyst til at bruge den mængde (bio) sæbe, der ville skulle bruges. Jeg skyller håret jævnligt i mudder floden, føles som om det er bedre end ingen ting.

Det var lidt om vores tanker og valg, måske du kan bruge noget af det til dine ture.
Tine

Dag/lejr: 41/34
Km/km ialt: 0/1554,5 km padlet (vandret af Chilkoot Trail 64,7 km)
Højde vi ligger i: 134 meter
Vejr: 16-20 grader. Hård vind til storm fra sydvest/vest. Samt en del byger hele morgen og formiddagen. Vind holdt ved hele dagen..
Pos: Se under ”GPS-kort”, for at følge vores rute.

Samarbejdspartner, Yukon River

Indlægget er opdateret: 10. december 2020

Bog Yukon River, bog af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen