Tine: Vi har sendt mange tanker hjem til det skønne danske sommerland i dag.

Efter endnu en varm flot og nat (se midnatsbillede), kunne vi fortsætte ned gennem Yukon Flats i det flotteste og ret varme sommervejr. Vi fortsatte gennem den store labyrint med floden, der deler sig i en masse løb. Vandet brydes igen af både rigtige øer, men også af sand- og stenbanker der ligger over eller lige under vandoverfladen.
Navigationen gik bedre i dag, eller var det mon fordi, jeg var blevet bedre til at have lidt ro i maven og tro på, at strømmen nok skulle lede os på rette vej. Vi kunne nærme os banker med strandede træer, eller øer og stole på, at strømmen ville vise os den bedste vej omkring, når vi komme lidt tættere på.

Omgivelserne i dag fik os til at tænke på og snakke om de skønne steder, vi også er omgivet af hjemme i Danmark. Midt på dagen bruge vi nogle timer i et mere åbent vand område, der kunne minde lidt om det fynske øhav eller de store jyske søer.

Vandet arbejder sig roligt men bestemt ned over landet, og i dag var det flere steder tydeligt, hvordan løbet ændres ad åre, og hvorfor du nok aldrig kan lave et retvisende kort.
Flere steder kunne vi på lang afstand høre, når vandet højlydt åd sig ind på de gamle øer med tæt beplantning og træer på 7-8 meters højde. Første gang vi hørte det, lød det som skud på afstand, lyden af jordstykker der dumper i vandet og giver ekko i det undergravede hulrum/kanal, vandet har lavet.

Andre steder har isen flosset kanter, flosset store træer på den ene side og lagt store områder med buske ned, da de kæmpe is kolosser blev presset ned gennem floden, da isen brød sidst i april.

Og helt andre steder igen var der øer, hvor beplantningen blot havde 10-30 cm livserfaring, og måske vil vokse sig til en tæt beplantet ø i løbet af de næste 50 år.
Timerne gennem labyrinten gav god tid til at observere og tænke over naturen selvregulering af i området, intet er her reguleret af menneskets hånd.

Vi har nu padlet så langt i nordlig retning, at vi krydsede Polar Cirklen her i eftermiddags. Jeg har måtte revurdere min opfattelse af, hvad det kan betyde temperatur mæssigt. At vi skulle krydse Polar Cirklen i knap 30 grader, havde jeg ikke troet var muligt. Selvom vi går mod mørkere tider, kan vi tydeligt se, at vi er mere nordligt og nætterne er lysere, end for et par uger siden, hvor vi padlede om natten.

Vi har haft nogle gode dage på Yukon Flats, bedre en vi turde have håbet på, og med langt mere strøm, end forventet. Vi var stillet i udsigt, at strømmen ville aftage en del. De store mængder nedbør i det omkringliggende område i sidste uge, har øget vandstanden her, og givet lidt mere strøm. Måske du husker, at vi skrev om, hvordan Fortymile River i Canada, der havde høj vandstand, selvom de havde godt vejr, og træer der var revet med ad floden. Det var netop på grund af det dårlige vejr her i Alaska.
Det mere vand og strøm betyder også, at vi er kommet længere de sidste to dage, end forventet. Vi nåede den lille flodby “Fort Yukon”, hvor vi i indløbet til byen blev mødt af to flotte ørne, der sad og holdt øje med os.

Vi har slået lejr i buskene neden for den lille by ved vandkanten. Vi troede vi havde lagt os lidt afsides, men her til aften lader det til at være ved siden af byens “Bellevue”, hvor folk mødes, børnene leger og benene afkøles i floden, mens de går lidt rundt ude i løbet. Det indbyder ikke til en svalende svømmetur, da vandet har et ekstremt stort indhold af silt/mudder, og sigtbarheden er under 1 cm.
Vi vil fortælle meget mere om Fort Yukon i morgen, men vil lige nævne at jeg gik en lille tur, og så et skilt uden for en ejendom (se billede), jeg blev lidt nysgerrig på, og vil undersøge lidt nærmere i morgen.

Varme sommerhilsner til jer alle hjemme i det danske sommerland.

Indlægget er opdateret: 10. december 2020

Bog Yukon River, bog af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen