Jeg var et kort smut på Grønland. Her den 31. jan. til den 1. feb. 2008. Der skulle tælles depot op, samt der skulle pakkes depot til en Ekspedition over indlandsisen, som har købt proviant, af Nerthus Explore. Der skulle stilles mad frem, til den tur der skal til Grønland i Påske, for at bevæge sig ud i terrænet, på turski, og lære om vinterfjeldet. Det sidste mad, der skulle pakkes, var 17 dags mad, til det holde der skal krydse indlandsisen, supportet, dvs. de kommer til at gå med ca. den halve vægt, da de får, resten af maden, inde ved DEY 2, den gamle amerikansk radarstation, der står inde på isen.

Heldigvis er en af deltagerne, på denne tur bosat i Kangerlussuaq, så hun og to venner hjalp med at pakke maden, til DEY 2. Men bag efter, skulle depotet tælles op, og der skulle ryddes op, det blev til en del arbejde, og ikke så meget søvn, når man nu kun har 27 timer på Grønland.
Men om aften og natten, da jeg gik rundt ude i depotet, var der det flotteste Nordlys, det dansede over himmelen, som nogen tegnede, nye pensel strøg på himlen, hele tiden.

Hvad er nordlys egentligt? Nordlyset frembringes i højder på ca. 90 til 300 km., når energirig stråling bombarderer atmosfærens molekyler og atomer. Ved kollisionerne bringes de i en anslået, ustabil tilstand, hvor energiniveauet er højere end før. Under henfald til den stabile grundtilstand afgives overskydende energi i form af lyskvanter med karakteristiske bølgelængder (farver).

Det var den tekniske forklaring, i gamle dage troede, Grønlænderne, at når nordlyset danser på himlen, betyd det, at de afdøde spillede fodbold, med et hvalroskranie.
Men det er utroligt at stå og se på, billedet jeg har vedhæftet, er fra min tid ved SIRIUS, da jeg desværre ikke havde mit store kamera med denne gang.

Erik

Relateret indlæg

 

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022