image

Tine: Landskabet er tatoveret med bølgende striber i grå nuancer. Kun enkelte birketræer har de seneste 50-100 år haft råstyrke nok til at skyde et par meter i vejret i det til tider barske klima. Guldfeberen og den efterfølgende mine industri har efterladt sine ar i det eller naturskønne og bjergrige område omkring Dawson/Klondike.

Vi har brugt dagen i Dawson til igen igen at dykke ned i guldgraver historien og nu også se de præcis de områder, hvor guldgraverne i en årrække knoklede og også satte deres liv på spil i drømmen om at finde store rigdomme. Det var ekstremt hårdt arbejde med at grave efter guld i dette her subarktiske område, hvor guldet lå gemt til tider langt nede dækket af permafrost. Samtidig var der ofte mangel på mad og mange fik slet ikke nødvendige indtag af mad, og mange blev syge. Og for dem der fandt guld ville mange have mere.

Det gjorde indtryk at stå på det tilfældige sted ved den lille bæk, Bonanza, hvor 3 mænd og en kvinde tilfældigt stod den 16. august 1896. Der er lidt uenighed om, hvorvidt det var mændene der rensede en nedlagt elg, eller Kate der vaskede tøj, men sikkert var det, at de fandt guld mens de sad ved breden. Dagen efter gjorde de krav på 4 jordstykker (claims) langs Bonanza elven, og deres fund af guld, meget guld, satte gang i det der betegnes som verdens sidste store vanvittige anfald af guldfeber og trak 100.000 lykkejægere mod Dawson/Klondike til elvene Bonanza og Eldorado i slutningen af 1800-tallet.

Har du fulgt med på vores rejse den seneste måned, har du allerede læst om den farefulde og udfordrende rejse lykkejægerne begav sig ud på for at nå her til.

På vores tur i dag var vi også oppe langs Bonanza og se den gigantiske “guldgraver maskine” (gold dredge no. 4), der fra 1912 åd sig gennem terrænet i Klondike 24 timer i døgnet i sæsonen på ca. 200 dage og kunne høres ned Dawson by, og efterlod sig et ødelagt terræn. Maskinen var verdens største og fyldte to trediedele af en fodboldbane og var 8 etager høj. I de 46 år maskinen var i gang, gravede den 9 tons guld frem.

Tidligere var der ikke regler for, hvordan mineselskaber skulle efterlade og reetablere de ødelagte landområder, hvorfor de gamle ar tydeligt præger terrænet. I nyere tid er der kommet en lang række regler. Og der graves fortsat flittigt i område, selvom om der har været udvinding af guld i området i 120 år. Det er både større mineselskaber og helt små familieejede jordstykker, der udvindes guld på anno 2016.

image

image image image

En lille sjov anekdote ude i guldgraver områderne er, at det er meget plagede af myg, da området er vådt og moseagtigt. Derfor har man opsat et utal af fuglekasser op, så man kunne lokke blandt andet til svaler til, så de kan æde en masse myg.

image

Foruden nogle interessante timer på museet her i byen, var vi også på besøg ved huset, hvor Robert Service (1874-1956) boede. En canadisk-britisk poet og forfatter, der er berømt for sine finurlige skriverier blandt andet om Yukon og guldfeberen.
Vi blev mødt af en passioneret og dygtig medarbejder fra Park Canada, der gjorde besøget til en interessant og fængende oplevelse med hende indlevende fortællinger og oplæsninger af Roberts digte.

image image

Vores aktiv “hviledag” brugte vi også på at gå en tur op på bjerget bag byen, en 3 timers tur med flotte udsigter. Nu er vi igen godt brugte og nyder en kort stund i civilisationen. Inden vi slutter for i dag, skal du lige have et par enkelte ord om dét, det hele drejer sig om, det magiske guld.

Det magiske guld

At guld skulle indtage tronen som historiens foretrukne materiale til at symbolisere rigdom, var langt fra givet. Indianerne i Mellemamerika brugte fx kakao som betalingsmiddel, mens kineserne i oldtiden benyttede sig af muslingeskaller. Alligevel blev guld – et metal, som er for blødt til at være nyttigt – symbolet på velfærd.

Forskerne mener at guld fik sin fremtrædende plads, fordi dets farve mindede oldtidens soldyrkende folkeslag om solen. Men også fordi guld ikke forgår så nemt. Det påvirkes ikke er vand eller ild. Metallet blev tillagt magiske evner. I århundrede var guldreserverne direkte udtryk for en nations betalingsevne. Og også under nutidens finanskriser er guld en sikker investering.

En liter guld vejer 19,3 kg. Det betyder, at guldet er tungere end alle de andre materialer, der graves op, hvilket har betydning for den måde, man vasker guld, da guldet falder ned. Vi fortæller mere om det senere på vores tur.

Kilder:
Illustreret Videnskab, Historie, nr. 15/2013

Dag/lejr: 28/25
Km/km ialt: 0/1017,2 km padlet (vandret af Chilkoot Trail 64,7 km)
Højde vi ligger i: 339
Vejr: 15-22 grader. En del skyer og sol.
Pos: Se under ”GPS-kort” for at følge vores rute.

image

imageimage

Samarbejdspartnere under "Yukon River, Eventyrlige Yukon"

Indlægget er opdateret: 10. december 2020

Bog Yukon River, bog af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen