I forbindelse med den koldkrig, ønskede amerikanerne at have et radar-netværk, der kunne opdage russiske fly, osv. på vej mod USA. Samtidigt gav det mulighed for at sende data sikkert fra Europa til USA, ved at hver radarstation kunne se den næste, så kun man sende fra ambassaderne igennem radarstationerne til USA, den eneste må man kunne aflytte denne trafik på var ved at komme imellem disse radarstationer.

USA fik love til at anlægge fire radarstationer på Grønland, de to som blev placeret inden på indlandsisen, var DYE II og DYE III. Den blev bygget som en boreplatform, med bene, så den kunne hæves efterhånden som der kommer mere sne og is. DYE I lå ved Sisimiut i Vestgrønland. DYE IV lå ved Kulusuk i Østgrønland men er brudt ned. Ud over DYE-stationer, var der også og er forsat rader på Thule Airbase i Nordgrønland

Opførelsen startede i 1956 og DYE-stationerne blev nedlagt i al hast i 1990-1991. DYE II blev rømmet på få timer, så folk tog kun deres egen ting, og hemmelig stemplet ting med. (Årstallet for nedlæggelse varier meget fra forskellige kilder, fra 1988 til starten af 1990’erne). Rygtet er at de fik en aftale der gjorde at de ikke skulle ryde op, hvis de forlod DYE stationerne hurtigt. I sammen ombæring nedlagde Amerikaner deres base i Sønderstrøm Fjord i 1992, i dag Kangerlussuaq.

Så den dag i dag, kan man gå forbi DYE II, og der ligger mad i køkkenet, lagret er fyldt med reservedel, baren er fyldt, osv. En sjov oplevelse hvis man går over isen, og få en stemning af den kolde krig. Samt se denne kæmpe station, som vi kunne se på 28 km afstand, en meget stor jernkonstruktion med en kæmpe radar kuppel for oven.

Erik

 

 

Relateret indlæg

 

 

 

 

 

Indlægget er opdateret: 6. november 2023