image

Dagene bare går og går her, og om det er den ene eller anden dag gør ikke noget for os. Det er nu en måned siden, vi tog fra Lyngby, og vi været på tur i 3 uger, og vi har oplevet så meget, og er beriget med så mange nye og anderledes indtryk. Det føles som længere tid, og vi har mange dage og uger foran os endnu, forhåbentligt giver de mindst lige så mange oplevelser.

Vi tog tidligt af sted i morges og nød morgenen. Det var lidt køligt, så det var med lidt ekstra tøj, vi måtte smide efterhånden som solen fik fat. Allerede lidt over ni rundede vi de 20 grader, det varslede om endnu en varm dag på floden.

Landskabet var mere varieret i dag med forskellig bevoksning, flere små øer og nogle markante klipper på noget af turen. Der har også været lidt flere hytter på den østlige side af floden, da der er en vej der oppe, så det er lettere for folk at komme til deres hytter.

Vi var forbi flere forskellige stedet, enten var vi inde i land og se eller lod os flyde forbi. Det er sjovt at dykke ned i historien, når vi nu er her. Vi har besøgt et par ”Woodyard’s” hvor der var gamle hytter, en gammel båd og gamle lastbiler, der står forladt fra en svunden tid.

image image
Enkelte gange lod vi os flyde lydløst forbi de stejle bjerge sider, på udkik efter bjerggeder. Vi var heldige at to store flokke kom til syne, fedt at se.
image

image

Vi kom også forbi området Minto, som er et mineområde som forsat er aktivt. Her var veje, lastbiler og endda en lille færge, der tog dem de ca. 300 meter over Yukon River.

image

Vi hyggede os mens morgen køligheden forsvandt, over middag blev den desværre erstattet af hedebølge, vi kogte den sidste time. Udfordringen med vores varmeregulering er, at vi er i fuld kajak udrustning, da vandet er hundekoldt.

Vi kom til et meget vigtigt område for Yukon, stedet hvor Pelly River løber ind i Yukon River, lige her ligger Fort Selkirk, et meget vigtigt samlingspunkt for Indianerne igennem mange år. Senere blev det også til en vigtig handelsstation og by igennem mange år. Byen døde ud, da dampskibede stoppede deres drift, men i modsætning til andre steder, er Fort Selkirk bevaret og er i dag et slags frilandsmuseum og samlingsplads for Indianerene. Mere om stedet her i morgen, når vi har set det selv.

Vi var fremme i god tid og snakkede med de Indianere, der passer stedet. Her er en lille teltplads, hvor man skal sove. Her var masser af plads, da der kun var et andet hold, så vi slog telt i skyggen af nogle store grantræer midt på pladsen.
Vi fik også tid til at se lidt på stedet, men i mens er der kommet to grupper i kanoer, så der er mange mennesker her til aften.

Vi er netop blevet inviteret med til bål-foredrag/story telling ved bålpladsen her til aften. Det viser sig, at holdet, der var her da vi kom, består af 3 kvinder og et barn, de er blevet sejlet ind fra Pelly Farm i båd. Den ene kvinde er 83 år, og er opvokset her i Fort Selkirk. Hun prøver at komme tilbage hertil med nogle års mellemrum. Hun har tilbudt at fortælle historier ved bålet i aften for det lille hold af frivillige indianere, der arbejder her og os andre interesserede.
Vi har allerede talt lidt med hende og glæder os til flere historier, det håber vi bliver spændene.
Vi glæder os til at udforske stedet endnu mere i morgen.

Et af de dyr vi ser hver dag er Raven, min yndlings fulg, den er så smart. Vi ser dem langs flodkanten i par og for tiden er ungerne ved at lære at flyve på skrænterne ved floden. Igår så vi to ravne der forsvarede et eller andet spiseligt over for en måge, og også nogle stykker, det var i strid med en ørn,som Tine nævnte i går. Et herligt dyr at have følgeskab af.
Her lidt om Ravnen fra Naturama.
Erik

Ravn

Kendetegn: Ravnen er den største og mest udbredte medlem af kragefuglene og vejer op til små 2 kg. Længde er 54-67 cm og vingefanget når op på 115-130 cm. Hunnen er mindre end hannen. Ravnen er helt sort med blålig metalglans. I flugt ses den lange kileformede hale. Den flyver forholdsvis hurtigt og ofte i par. Næbbet er meget kraftigt hvilket ses tydeligt i flugten. Ravne kredser tit og giver et groft, langtrækkende kald ”rårk”, eller et mere klangfuldt og kraftigt klong, der ofte høres i forbindelse med parrets akrobatiske flyveopvisning, med voldsomme rulninger og styrtdyk, over redestedet om foråret.
Levested: Ravnen trives i mange klimazoner fra Arktis i nord til ørkenerne i Nordafrika og øer i Stillehavet. I Tibet er de fundet i højder på op til 5.000 meter. Ravnen forekommer i det åbne landskab. I Danmark er den mest talrig i det sydlige og østlige Jylland og på Fyn, men har spredt sig over det meste af landet. De danske ravne er standfugle, der kun strejfer en smule omkring uden for yngletiden.
Ynglebiologi: Ravnen bliver kønsmoden i 2-3 års alderen og opsøger sig herefter en mage. De danner par for livet. Reden anlægges i et højt træ og kan benyttes år efter år, hvis de får ro. Æggene lægges tidligt, fra begyndelsen af marts, hvorefter hunnen ruger på æggene alene i tre uger, mens hannen opvarter og kommer med føde til hende.
Føde: Ravnen er nærmest altædende. Den tager i stor udstrækning smågnavere, men også æg og fugleunger. Ådsler opsøger den ofte, og planteføde indtages i mindre omfang. Slår de sig ned i bebyggede områder kan de vænne sig til at finde føde i affaldscontainere, som de behændigt tømmer.
Mytologi: Den nordiske gud Odin har to ravne, Hugin og Muin som flyver til Midgård og Udgård for at bringe nyt hjem om verdenen uden for Asgård. Ravne er som andre kragefugle meget intelligente kan blive meget tamme. Ravnen har den største hjerne i fugleverdenen og et meget udviklet center til problemløsning, imitation og indsigt. I områder hvor de er udsat for trusler fra mennesker og jages siges de at kunne kende forskel på et gevær og en spadserestok. For 50 år siden var den næsten udryddet i Danmark, men er nu tilbage i næsten hele landet.
Thomas
Naturama, Thomas

Dag/lejr: 22/21
Km/km ialt: 65,1/737,4 km padlet (vandret af Chilkoot Trail 64,7 km)
Højde vi ligger i: 435
Vejr: 12-26 grader. Det var en let kølig morgen, med sol. Til middag blev det rigtig trykkende varmt og der var mange skyer mod nord og vest. Til eftermiddag frisk vind, fra skiftende retninger. Enkelt regndryp.
Pos: Se under ”GPS-kort” for at følge vores rute.

image

 

Samarbejdspartner, Yukon River

Indlægget er opdateret: 10. december 2020

Bog Yukon River, bog af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen