2. Thule til Thule ekspedition, 2019

Mystik, storslået natur, imponerende dyreliv og ikke mindst en fascinerende eskimo- og ekspeditionshistorie. Det er, hvad det Nordlige og Nordøstlige Grønland er fyldt med.

Det er et område, der har krævet blod, sved og tårer på de ekspeditioner, der har vovet sig ud i det ukendte i forsøget på at kortlægge området.

I foråret 2019 (Udsat fra 2018 til 2019) vil min gode kammerat, Jesper Ganc-Petersen og jeg, Erik B. Jørgensen, køre i fodsporene af den ”2. Thuleekspedition” og de mange andre ekspeditioner som “1.Thuleekspedition”, Peary, Lauge Koch, og mange flere,  under vores “2. Thule til Thule ekspedition”.

Vi vil opleve det imponerende Nordlige Grønland og følge historien efter den ”2. Thuleekspedition” og de andre, der har været i området.

Samtidigt er det målet at afslutte vores ”1. Thule til Thule ekspedition”, hvor vi blev reddet ud, da Jesper fik blindtarmsbetændelse ved Lockwood Ø i 2009. En tur vi har lovet hinanden at gøre færdig.

Ekspedition skal forgå med hundeslæde fra Qaanaaq området og ind i et område, hvor der stort set aldrig er mennesker. Vi vil komme til en masse historiske steder og bruge tid på at dykke ned i deres historier og nyde det imponerende område.

Det er en ekspedition vi glæder os rigtig meget til, da sådanne ekspeditioner er vores store passion og interesse.

Du kan løbende læse de indlæg jeg skriver om forberedelsen og på selv turen her!

Periode:

 • Midt februar til starten af juni 2019.
 • De første 2 uger bruges på forberedelse og træningsture.
 • Omkring sidste uge af feb. afgang fra Qaanaaq og hjemkost omkring starten af juni via Indlandsisen.
 • Selve turen strækker sig over 2.500 km, og forventes gennemført på ca. 3 måned

Rute, i grove træk (som det ser ud nu)

 • Qaanaaq yderkyst, via land til Washington Land, Hall Land, Nyboes Land, undersøge Sheard Osborn Fjord og via I. P. Kock Fjord, til Brønlund Fjord
 • Opkørsel til Indlandsisen via Independence Fjord og Vildtland
 • Hjemrejse over Indlandsisen, til Qaanaaq, men undersøgelser af Indlandsisens kant ved Midgårdsormen (Hvor 2. Thuleekspeditionen kom på Indlandsisen).
 • Hvis tiden og lysten er til det, har vi muligheden for at køre op til Lockwood Ø og tilbage igen og se det sted, vi blev reddet i 2009. Det er ikke med i planen, da der ikke er meget historisk i det område.

Alt sammen er selvfølgelig afhængig af, at vi får vores tilladelser, men det skulle ikke være et problem.

 

Jesper Ganc-Petersen

Bogen om vores første “Thule til Thule” ekspedition. Der aldrig var i Thule. Kan købes her!

Jesper Ganc-Petersen

Jesper og jeg var på forskole og ved Slædepatruljen Sirius sammen, og har været venner lige siden.

Vi har været på flere ture sammen, både alene og med vores familier.

Lidt uddrag af Jesper’s CV:

 • Slædepatruljen Sirius 1999-2001
 • Krydset indlandsisen, klassiske rute i 2006 og 2008
 • Thule til Thule 2009, 2700 km 83 dage (manglede små 20 dage til Qaanaaq, da Jesper blev syg)
 • Bor i Norge, hvor det bliver til masser af skiløb og små fjeldture med pulk og børnene.

 

Erik B. Jørgensen

 • Slædepatruljen Sirius 1999-2001
 • Jægerkorpset 2002-2008
 • Eventyrer med et hav af ekspeditioner, siden 2008. Du kan se meget mere her på ”Kom ud”.

Grønlandsekspeditioner (har lavet mange flere ekspeditioner)

 • Krydset indlandsisen, klassiske rute, i 2007, 2008, 2013, 2014 og 2016, som guide/ejer for ”dit eventyr”, (firmaet ”dit eventyr” har i alt haft 10 ekspeditioner over, alle mand over alle gange)
 • Thule til Thule 2009, 2700 km 83 dage
 • Kajak i Nordøstrønland 27 dage i 2013, Daneborg til Mestervig.

Lever fuldtids af ekspeditioner, foredrag og bøger. Se mere her www.komud.dk, du kan også se Erik B. Jørgensen CV her!

 

2. Thuleekspedition

Hvad var den ”2.Thuleekspedition” så?

Det var Knud Rasmussen og Peter Freuchens anden store ekspedition sammen. Begge kom de fra vidt forskellig baggrund og med forskellige forudsætninger.

Knud Rasmussen havde været på ”Den Danske Litterære Grønlands-Ekspedition” (1902-1904) sammen med Mylius-Eriksen, kunstmaleren Harald Moltke, lægen Alfred Bertelsen og grønlænderen Jørgen Brønlund (Knud Rasmussens barndomsven)

Peter Freuchen var med Mylius-Eriksen på Danmarks Ekspeditionen (1906-1908). Her omkom slædehold 1, der bestod af Mylius-Eriksen,  Jørgen Brønlund og Høeg Hagen. Danmarks Ekspeditionens tragiske dødsfald, og et fælles bekendtskab til de døde førte til, at Peter Freuchen og Knud Rasmussen mødte hinanden.

Knud Rasmussen som ophavsmand oprettede en handelsstation i Thule (Qaanaaq), Kap York området, i 1910, i et tæt samarbejde med Peter Freuchen, som skulle forsyne de lokale Grønlændere med varer og sikre en indtjeningen til kommende ekspeditioner.

Den ”1. Thuleekspedition” forgik i 1912, og var mest en eftersøgningsekspedition, hvor Knud Rasmussen, Peter Freuchen og grønlænderne Ulloriaq og Inukitsoq sammen drog over Indlandsisen fra Qaanaaq til Danmarks Fjord og hjem igen via Independente Fjord, Vildtland og Indlandsisen. De skulle se efter livstegn fra ”Alabamaekspeditionen” (1909-1912), for se efter varder/beskeder fra ”Danmarks Ekspeditionen” slædehold 1, men de kom som selv i problemer og havde været væk i 3 år.  Samtidigt skulle de finde ud af, om det Nordlige Grønland, Peary land, var en ø, som Peary påstod.

De fandt kun tømte varder og konstaterede, at Peary land ikke var en ø, og derved en del af Grønland. Vi vil komme til deres 1. Thulevarde på Vildtland, som vi også besøgte i 2009 som nogle af de meget få mennesker, der har været der. Vi vil også lede efter en endnu ikke fundet varde, vi har efterretninger om.

Mens de var af sted, blev de to sidste mænd fra ”Alabamaekspeditionen” fundet og sejlet hjem, efter 3 år alene (også en imponerende tur).

Den ”2. Thuleekspedition” (1916-1918). Her ville de gerne kortlægge den sidste del af det Nordlige Grønland og samle en masse prøver og viden sammen.

De syv deltagere i den let udrustede ekspedition var foruden Knud Rasmussen, geologen Lauge Koch, botanikeren Thorild Wulff samt fire grønlændere Henrik Olsen, Ajako, Nasaitsordluarsuk (kaldt ”Bådsmanden”) og Inukitsoq (kaldet ”Harrigan”).

Det var en ekspedition, der langt fra gik som den skulle. De nåede aldrig at kortlægge hele den manglede Nordkyst, de fik ikke jaget nok og på vejen hjem mistede de to mand. Grønlænderen Hendrik Olsen forsvandt sporløst under en jagt og den svenske botaniker Thorild Wulff omkom af udmattelse, da de næsten var tilbage.

Det førte til uvenskab mellem Lauge Koch og Knud Rasmussen, noget der trak spor efter sig i mange år.

Det er en vildt spændende ekspedition i et fantastisk område, hvor vi vil køre i samme spor og lave beretninger fra gammel tid til i dag.  Samt vi vil se efter varder fra 2. Thuleekspeditioner der endnu ikke er fundet, ud fra ny efterretninger vi har og vores egen teorier og bare opleve det område de var i.

Vi glæder os vildt meget og er allerede i fuld gang med at planlægge ekspeditionen og lave forskellige former for samarbejdsaftaler, herunder alt fra sponsorater til leverandører af kvalitetsudstyr, der kan stå mål med udfordringen.

Erik

Samarbejdspartner på “2. Thule til Thule ekspedition”

Udstyr

Friluftslageret og HavkajakkenFriluftslageret
Igen er min tro sparringspartner Friluftslageret med ved vores side, med god vejledning, udstyr og opbakning. Besøg Friluftslageret her! De har masser af godt udstyr og kompentente medarbejder til at give råd og vejledning. De hjælper os med at sammensætte vores udstyr til den lange og krævende ekspedition.

 

 

 

 

Niviarsiaq Uld
Niviarsiaq uld, i Kangerlussuaq, Grønland. Søger for special produkter i moskusokseuld. Det er noget af det varmeste materiale i verden og det er ekstremt let. Vi kommer til at bruge, huer, håndledsvarmer, inderluffer og trøjer (trøjerne bliver blandet med normalt uld) på vores ekspedition. Alt er håndlavet og lavet af det fineste uld. Du kan besøge deres butik i Kangerlussuaq eller på deres hjemmeside her “Niviarsiaq”.

 

 

Aclima 

Igen står Aclima bag mig/os på denne ekspedition. Det er fedt at have Aclima’s super dejlige uld produkter til at holde os varme. Igennem mange år har jeg brugt deres underbukser, netundertøj, langt undertøj, huer og special produkter. Dejligt at kan være varme og tilpas på tur.

 

 

Asivik (Spejder Sport)

På vores tur, skal vi have vores skønhedssøvn på oppustelig underlag, fra “Asivik” fra Spejder Sport. Vi har deres top underlag med på vores krævende tur. Nederst ligger vi på et tykt skumunderlag på hele 3 cm tykkelse, fra Spejder Sport.

 

 

 

Historie

Knud Rasmussens hus, museum
Knud Rasmussens hus, museum (en del af Industrimuseet Frederiks Værk). Støtter igen op med deres historiske viden og arkiv. Jeg kan kun anbefale at besøge “Knud Rasmussens hus”, et fantastik hus og museum, i Hundested.

Goffi, Galleri-nordlys
Goffi (Jens Christian Worm Godtfredsen), Galleri-nordlys, tidligere Slædepatruljen Sirius og ekspert på Thuleekspeditionerne. En stor hjælp i vores historiske arbejde.

 

Gode leverandør af udstyr, grej og ting vi bruger

Henne Pet Food, levere vores kvalitets hundefoder, i form af pemmikan plader og ren svinefedt til vores hunde. Henne Pet Food levere også hundemad til Slædepatruljen Sirius. (Ud over det mad, får hunde også tørfisk ind i mellem som en snack)