Vi tror på at dejlige ture, smuk natur og det at være sammen om de gode oplevelser, er muligt at få tæt på vores hjemlige omgivelser.

Påsken bød på nogle dage sammen, og vi ville gerne på en tur, der både kunne byde på natur og god motion. Påskevejret osede ikke lige frem af forår, den Sibiriske kulde blæste over landet og der var flere prognoser der bød på storm og sne.

Vi ville gerne på cykeltur og havde læst om Vestkystruten – en strækning der stort set var ukendt for Tine, og jeg bare havde besøgt enkelte steder. Vi holdt godt øje med vejrudsigterne i ugen op til. Den ændrede sig konstant, men noget tydede på, at Nordjylland muligvis ville gå fri af nedbør/sne. Så vi besluttede at tage af sted.

Vi tog toget fra København til Skagen, onsdag den 28. marts. Det var også store rejsedag op til Påske. Så vi var glade for vi havde cykelbilletter, men det var også pænt træls for de rejsende, der fik inddraget deres klapsæde, når de ikke havde fået købt pladsbillet.

Vi ankom til Skagen, onsdag aften. Hvor vi kunne starte vores tur.
Turen gik så ledes:
• Onsdag, 16 km Skagen til Råbjerg Mile Camping
• Torsdag, 85 km Råbjerg Mile Camping til Løkken
• Fredag, 128 km Løkken til Klitmøller
• Lørdag, 138 km Klitmøller til Søndervig Camping
• Søndag, 79 km Søndervig Camping til Blåvand
• Mandag, 48 km Blåvand til Esbjerg
• I alt 495 km

Du kan se en lille film her om vores oplevelser

Sjove iagttagelser

Det er tydeligt at mange folk synes, det er underligt at være på cykel touring/cykeltur i frostvejr. Det er sjovt at se, hvordan folk kan stoppe helt op og stå og glo på os når vi cykler forbi, når de står i deres store jakker, handsker og halstørklæde op foran munden. Flere spurgte omsorgsfuldt om det ikke var alt for koldt at cykle så mange timer ude om dagen.

Der er flere af dem vi mødte undervejs og talte med, der kikkede sødt på Tine og på forskellig vi gav udtryk for, at ”Du er godt nok heldig du har en stor og stræk mand der kan trække dig lidt og hjælpe”.
Jeg elsker det, da Tine er lige ved at gå ud af sit gode skind. Tine er en flittig mountainbiker og kører mange timer MTB hver uge, og hun er stærkere end mig på cykel.

Det er sjovt at se, hvor forudindtaget vi er som personer, når vi ser på mand/kvinde og størrelse.
Men Tine kører rigtig godt og har stor udholdenhed, det er også derfor vi tager på cykelture, fordi her vi langt mere ligeværdige, end eksempelvis vandring og kajak.

Ruten, Vestkystruten

Vestkystruten er en rigtig fin cykelrute, der løber fra lige nord for Skagen til Rudbøl eller omvendt.
De fleste kører fra syd mod nord for at udnytte vinden, der ofte kommer fra vest.
Vi vidste fra start, at vi kunne ikke nå det hele ruten, og af praktiske grunde, gav det bedre mening for os at starte i Skagen og køre mod Esbjerg.

Det viste sig også at være helt perfekt. Den pivkolde vind kom fra øst og gav overvejende medvind til en start. Vi slap for de store mængder sne, det meste af landet blevet dækket af.
Vi havde det køligt med morgen/formiddags temperaturer under frysepunktet. Temperaturen kravlede op i plus op ad dagen, vinden var kold, men det var dejligt når der var sol og tørt.

Ruten er mærket med cykelskilte ”Rute 1”. Langt det meste af ruten er godt mærket. Dog er der delstrækninger, der er dårligt mærket (især omkring Løkken). Samt ruten er ændret nogle steder, i forhold til GPS-sporet. Men det er let at finde vej hvis man kører efter skiltene og GPS-sporet.
Uden GPS vil der være strækninger, der ikke vil være så lette.

Underlaget er vej, asfalterede cykelstier, store skovstier, grusstier og en kort strækning på stranden.
Du bliver guidet gennem/i nærheden af alt fra by, skov, strand, marker, hede, søer, spændende turistattraktioner og også gennem store sommerhusområder.

Der er meget mere info og GPS-spor her ”Vestkystruten.dk”

Personlig synes jeg at den flotteste del på vores tur var fra Skagen til Klitmøller. Længere syd på, var der meget tid i sommerhusområder, men forsat mange flotte små delstrækninger.

Overnatning

Cykler du Vestkystruten er der masser af muligheder for overnatning i alle former.
Langs ruten er der mange shelters og små teltpladser.
Der er også rigtig mange campingpladser, med små hytter og lejligheder. Samt der er ”Bed & Breakfast” i de fleste byer.

Dog er det en populær rute, så der er mange i højsæsonen. Men uden for sæson er der god plads.
Du kan få mere info på ”Vestkystruten.dk”.
Samt de primitive overnatningsmuligheder her ”Udinaturen.dk”.
De lokale turistinformationer har også masser af information.

Vores plan var oprindeligt at overnatte i shelter/telt – det er min absolut foretrukne overnatningsform. Det giver en dejlig frihed i ruteplanlægningen, og du har som oftest det hele for dig selv på denne årstid.
Tine og jeg havde lige op til påske været på det norske fjeld med skitouring, telt og sove-temperaturer ned til minus 30 grader.

Tine blev derefter enig med sig selv om, at kvoten for antal nætter med frost i ”soveværelset” var brugt op for i år. Derfor valgte vi at overnatte i små hytter på campingpladserne.

Mad / proviant

Vi havde valgt at pakke morgenmad og snack poser til hjemmefra. Det er super let, og vi får hver især lige præcis den morgenmads kombination, vi selv foretrækker. Og det samme med snacks – her har vi også ret forskellige favoritter.

Middagsmad og aftensmad købte vi undervejs.
Du kan handle mange steder undervejs, da der er masse af små købmænd, hoteller og campingpladser.
Du kan få meget mere info her ”Vestkystruten.dk”, her kan du se spisesteder og meget mere på et kort.

Overordnet

Vestkystruten er en rigtig fin rute, der kan køres af alle. Det er let at dele den op i bider, der passer til eget/gruppens niveau. Du kan gøre turen primitiv eller køre fra hotel til hotel.

Jeg elsker vores natur, især uden for højtiderne. Det en dejlig måde at se vores land og natur.
Det er også en let måde at komme ud på. Bare ind i et tog og afsted.

God fornøjelse
Erik

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.