Blogindlægget er opdateret den 16. juni 2022

Jeg er ikke en person der går med solbriller altid. Men jeg har stort set altid solbriller med i dagligdagen og på ture/ekspeditioner, fordi der kommer alligevel mange situationer hvor jeg har brug for solbriller, eller jeg lettere kan slappe af i øjnene. Når vi snakker vinterfjeldet, så er det nødvendigt med solbriller eller googles det meste af tiden, for ikke at blive sneblind.

Derfor er det super vigtigt at have gode solbriller med på ture/ekspeditioner og i dagligdagen. Der findes et hav af fede solbriller og modeller. Siden 2016 er jeg begyndt at bruge Wiley X som min primære solbrille producent, af flere årsager:

  • Mange modeller at vælge imellem.
  • Mange farver i solbrilleglas.
  • De er meget solide.
  • Brillerne er fragtment-sikre.
  • Fornuftig pris.

Førhen brugte jeg meget Oakley, især deres gamle X-frame var jeg så glad for, men den udgik. Da jeg begyndt at undersøge markedet igen, så opdagede jeg at Wiley X havde masser af fede solbrille modeller og oven i det, så var deres briller alle fragment-sikret. Jeg er ikke soldat mere, men at mine øjne er godt beskyttet, sætter jeg stor pris på, både i dagligdagen, på ture og på jagt.

 

Mødet med Wiley X

Første gang jeg støtte på Wiley X, var tilbage i slut 90’erne, hvor det danske militær fik nye solbriller. Det var Wiley X der var leverandør af sol- og beskyttelsesbriller, der var med elastik og udskiftelige glas. De var noget lort synes jeg og brugte dem ikke.

Jeg mødte Wiley X i 2016, i forbindelse med at vi skulle optage ”Korpset” sæson 1. Jeg skal da love for der var sket noget med deres solbriller og udvikling siden mit første møde. Lige siden har jeg brugt deres solbriller. I dag har de udviklet mange flere modeller og optimerer og optimerer. Wiley X er i dag blevet et mærke i absolut verdensklasse, efter min mening.

Wiley X blev grundlagt i 1987 af den amerikanske veteran Myles Freeman Sr.

 

Valg af selve solbrillen

Når jeg skal vælge solbriller, så er det svært bare at vælge et par solbriller der ser godt ud og så tro de passer mig. Det sker sjældent.

Valg af selve solbrillen, afhænger af så mange ting som:

  • Ens hovedform overordnet set.
  • Næsens udformning.
  • Kinderne, hvordan går de ud, i forhold til næsen.
  • Ørernes placering og højde
  • Øjenvipper og øjenbryn form og størrelse
  • Ens præferencer af farve i glas.
  • Hvilke aktiviteter man skal lave, med solbrillerne
  • Og meget mere.

 

Kort sagt kan det være svært at vurdere, før man får den enkelte model på og mærker efter. Selv solbriller der sidder godt, har jeg måtte droppe til f.eks. cykling, fordi her hænger hovedet lidt nedad, så solbrillen skal være ekstra høj, ellers ser jeg direkte ind i toppen af stellet på solbrillen. Det samme gælder andre aktiviteter.

På vinterture/ekspeditioner er det super vigtigt at solbrille slutter tæt, hele vejen rundt langs hovedet. Så der ikke kommer genskin ind fra siderne eller under solbrillen, så man bliver sneblind. Men er solbrillen for tæt, så dugger solbrillerne og duggen fryser til is.

Sådan er der dilemmaer og ting man skal tage højde for i alle aktiviteter.

Jeg har nu i mange år prøvet og brugt en lang række modeller fra Wiley X, som:

 

 

COMPASS (gulligt glas) Det er en sej brille, der sidder næsten som PEAK. Men den har en skumindsats, der er kan beskytte mere i sand og om vinteren, samt isolere lidt. Brugt under bl.a. “2. Thule til Thule ekspedition” og “3. Thule til Thule ekspedition“.

 

CONTEND (blåligt glas) En nyere model, der minder meget om PEAK, men som også sidder super godt. Den har lidt mere lige side stænger, og er lidt højere i toppen. For mig sidder PEAK lige 2% bedre, men også en super solbrille til mig.

 

Valg af solbriller, Wiley X, Saber AdvencedSABER ADVANCED, er udviklet som en taktisk skydebriller. Jeg er et sæt med 3 linser, klar, lys orange og mat sort (Sæt løsning). Brille har et stort synsfelt, så jeg valgt den primært til cykling (fået efter WX Rogue. Saber er en fin solbrille, der sidder tæt hele vejen rundt og lukker godt af.

 

Valg af solbriller, Wiley X, WX ALFAWX ALFA, har jeg også to modeller af. Et par med Blank Transparent stel og CAPTIVATE™ Polaroid Blå Spejl glas, og et par Blank Transparent Lysegrøn/Grå stel, med CAPTIVATE™ Polaroid Bronze Spejl glas. Det er en lækker solbrille, der sidder super godt på mit hoved, Lidt tynder stel end PEAK. Der fås sidepaneller til solbrillen, der beskytter mod vind eller genstande kan komme ind fra siden. Også en solbrille jeg er glad for til dagligt brug.

 

WX ASPECT (gulligt glas) Lidt form som PEAK, men har lidt anderledes sidestænger. Men hældningen på glas går lidt mere indad. For mig gør det at brillen rører lidt for meget på min kind, så her passer min hovedform ikke så godt.

 

WX BOSS (gulligt glas) Det er en solbrille med skum indsat. Brillen er mere rund i det og lukker super godt af i siderne, da den har brede stænger. For mig sidder den ikke helt så godt som COMPASS, da den er lige tæt nok på min kind (min hovedform). Den har et rigtigt ”Biker look”. Brugt under bl.a. “2. Thule til Thule ekspedition“).

 

Valg af solbriller, Wiley X, WX COVERTWX COVERT, har jeg i blank sort stel, med grå glas. Det er så en bred solbrille, sidder udmærket på mig, især med de gummibelagte næsepuder. Dog er jeg personligt ikke så meget til de rundesolbriller.

 

WX PEAK (spejl), min ynglings solbrille til allround solbrille, den sidder godt på mig og har forholdsvis store glas. Jeg kan bedst lide dem med blå glas, hvilket giver et virkelig godt lys. Har 3 par, som jeg elsker. Bruger den i bilen, gå tur, og bl.a. under “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Grønland“.

 

WX Rogue (2 sæt glas spejl og klare) Det er min cykelbrille, fordi den er høj og har meget store glas. Det gør jeg ikke ser ind i rammen, når jeg kikker let ned, når jeg cykler. Brugt under bl.a. ”Bikepacking, Danmark rundt”.

 

Valg af solbriller, Wiley X, WX TREKWX TREK, findes i 5 farve version af stel og las. Jeg har to stk. En Blank Transparent Lysegrå, med CAPTIVATE™ Polaroid Kobber og en Blank Transparent Mørkegrå, med CAPTIVATE™ Polaroid Blå Spejl glas. Modellen er lidt hen af PEAK, med lidt mere ”by”/mode design. Har gummibelagt næsepuder og føles lidt brede end PEAK og ALFA. Der fås sidepaneller til solbrillen, der beskytter mod vind eller genstande kan komme ind fra siden.

 

WX Valor (3 sæt glas spejl, gul og klar) Det er en mindre solbrille, der sidder godt til normalt brug. Den egner sig dog ikke til cykling for mig, da jeg ser for meget top ramme og den ikke går langt nok ned på min kind.

 

 

Børne solbrille

Min datter har) også haft Wiley X solbrille de sidste år.

CRUSH (hvid) en lækker lidt mindre solbrille til børn, men let montering af elastik bag hovedet, så solbrillen ikke falder af. Det sjove er at solbrillen lyser op, når det er mørkt. En sjov lille detalje til børn.

Du kan se alle Wiley X, børne-solbriller her!

Mange af deres modeller fås også med brille indsats. Du kan se alle deres styrke briller her!

 

Googles

SPEAR (med 3 sæt glas, spejl, gul og klar) er en mindre google, der kan bruges både som kørebrille og vinterbrille. Den har god udluftning og mulighed for at skifte glas. Den har også et beskyttelsesstof, der er let og hurtigt at trække over googles, når den ikke er i brug, mens den er på hovedet eller hjelmen. Som vinterbrille er den super god og kan bruges til det meste. Jeg vil dog fortsat også medbringe normale solbriller og en stor skigoogle. Brugt under “ Thule til Thule ekspedition“.

Jeg håber ovenstående kan vise dig, at der findes så mange modeller og udformninger af solbriller, og at det kræver du prøver dem på dit hoved, for at finde den optimale model. Husk at prøve at forestille dig hvilke aktiviteter du skal lave, så du sikrer dig at de passer til det også.

Husk nu solbriller på dine ture, selv om du bruger dem eller ej, fordi der kan komme mange situationer hvor det er så dejligt med solbriller. Især når jeg cykler, padler i kano eller kajak og på vinterture.

Jeg håber du finder dig nogle gode solbriller, måske er et par ikke nok. Jeg vil gerne anbefale at du ser på Wiley X.

Erik

P.S: Brillerne er stillet til rådighed af Wiley X.

P.S.S: Alle link er affiliate. Handler du via et af linkene støtter du mig. Husk dog at tjekke priser. Du kan altid søge direkte i Google, hvis du hellere vil det!

 

Relateret indlæg

 


Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Indlægget er opdateret: 21. marts 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.