Underlag, er meget vigtige når man ønsker at sove godt, når man færdes i kolde egne. Der er mange meninger, men min erfaring siger, et fast underlag, samt et oppustligt underlag, er en god varm kombination, endvidere har man stadig noget at ligge på, hvis et, blæser væk, punktere, mv.. Andre er til renskind, det er flot, det varmer, til gengæld er der renhår, i alt, længe efter.

Det faste underlag, bruger jeg altid et lidt tykkere og breder plast underlag, som er uden riller og huller, da det bare samler sne. Det er det sikre valg, det punkter ikke, kan holde til en masse, men ikke specielt varmt, alene (kan bl.a. købes i Spejdersport).

De oppustelige underlag er en lille videnskab, da der kommer nye mærker og model hele tiden, men nu har jeg set det mange gang, alle de nye smarte underlag der kan foldes så de ikke fylder meget, men små celler, store ventiler, de punkter alle inden for de første 10 dag, om det er iskrystaller inde i der gør det, ved jeg ikke. Men deres materiale er tyndere, og ikke så stærkt. Det der virker er et godt gammelt Therm-a-rest, de var tykke i stoffet, uden huller og riller der kan lægge sig sne i. Det gode ved et luftunderlag er at luft, isolere godt, så man kan sove blødt og godt (Hvis det holder).

Mit egent gamle Therm-a-rest har holdt 2 år ved Sirius, indlandsiskrydsning, om mange vinter ture, så det rette valg kan betale sig. Desværre er vægten også der efter.

Du kan læse et mere dybdegående indlæg om Valg af liggeunderlag til kajak-, kano-, cykel-, vinter- og vandreture [Fif og råd] her!

Erik

Relateret indlæg