Liggeunderlag på vinterfjeldet (anmeldelse)

Underlag, er meget vigtige når man ønsker at sove godt, når man færdes i kolde egne. Der er mange meninger, men min erfaring siger, et fast underlag, samt et oppustligt underlag, er en god varm kombination, endvidere har man stadig noget at ligge på, hvis et, blæser væk, punktere, mv.. Andre er til renskind, det er flot, det varmer, til gengæld er der renhår, i alt, længe efter.

Det faste underlag, bruger jeg altid et lidt tykkere og breder plast underlag, som er uden riller og huller, da det bare samler sne. Det er det sikre valg, det punkter ikke, kan holde til en masse, men ikke specielt varmt, alene (kan bl.a. købes i Spejdersport).

De oppustelige underlag er en lille videnskab, da der kommer nye mærker og model hele tiden, men nu har jeg set det mange gang, alle de nye smarte underlag der kan foldes så de ikke fylder meget, men små celler, store ventiler, de punkter alle inden for de første 10 dag, om det er iskrystaller inde i der gør det, ved jeg ikke. Men deres materiale er tyndere, og ikke så stærkt. Det der virker er et godt gammelt Therm-a-rest, de var tykke i stoffet, uden huller og riller der kan lægge sig sne i. Det gode ved et luftunderlag er at luft, isolere godt, så man kan sove blødt og godt (Hvis det holder).

Mit egent gamle Therm-a-rest har holdt 2 år ved Sirius, indlandsiskrydsning, om mange vinter ture, så det rette valg kan betale sig. Desværre er vægten også der efter.

Erik

Relateret indlæg

4 Comments on “Liggeunderlag på vinterfjeldet (anmeldelse)”

 1. Hej Jonathan

  Mange tak for dit input.

  Kan se det er lidt sproglig kludder i artiklen, rette nu. Enig i det er varmt og dejligt. Men jeg må indrømme, da vi var på tur med nogen der havde renskind med havde vi mange hår. Samt på lange ekspeditioner, synes jeg det er for tungt i forhold til andre materialer. Men det er da dejligt at ligge på et godt skind.
  Så korrekt jeg har ikke mange timer på skind, men har dog rundt over 2 år i sovepose og på underlager.
  Men jeg har skind, min datter har et lammeskind hun altid sidder og ligger på når vi køre, samt hunden har også skind at ligge på. Samt har bjørneskind, bjørneskinds bukser og luffer, og det er dejligt varmt, men for tungt til ekspeditioner.

  Igen tak fordi du gider at skrive din mening.

  God Jul og godt nytår

  Erik

 2. Jeg har ligget på mange forskellige underlag (samt kombinationer heraf) og rensdyrskind er det absolut varmeste jeg har prøvet. Er dyret høstslagtet er fældningen meget begrænset. Din erfaring med rensdyrskind synes at være primært teoretisk baseret?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *