Dato: 12 jan, Tirsdag
Lejr / dag: 12/16
Pos (google) N 57.09830 E 08.75212
Distance roet: 12,89 km
Rotid:  4 timer og 40 min (0840 til 1320)
Vejr: -3 garder til 0 grader: Skyer 2/8 til 6/8 lave, slut på dag, let sne byge. Vind 6 til 8 m/s fra Øst. Bølger Hanstholm Havn 2 meter refleks bølger, Vig bugt, 1 meter rulle bølger fra Nordøst.

Nu sidder jeg her i telt varm, med en kop the og en pose med peanut og mandler. Godt tilfreds med at have lagt Hanstholm Havn bag mig, men jeg er træt og brugt, en hård dag i dag, både fysisk og mentalt.

I morges gik, det sin vante gang, jeg var klar ved vandet kl. 0830. Jeg ringede til Havnefoden, men det var en nye en, han havde ikke hørt om mig, så det var forfra igen, desværre, så jeg fik ikke nogen hjælpe denne gang, kun at han ville følge mig, på GPS tracker, men det også rat. Jeg gjorder klar, vandet var meget stille her i dag, så jeg gik bare i vandet, dumt, fordi lige som jeg satte mig i kajak kom en enkelt store dønning, plast! Et styk kajak fyldt med vand, tilbage på land og tømme igen, så kom jeg i vandet. Roede mod havnen, opdagede min vindmåler var knækket af snoren, ak, min elskede vind og temperatur måler var væk.

Da jeg nærmede mig havneindsejlingen 1 km ud i havet, blev bølgerne større og større, var omkring 2 meter var nordvest, men dejlige bløde.

Ud for indsejlingen, startede en kraftig modstrøm, men der var ingen skibe i sigte, så jeg kunne ro mit egent tempo. Da jeg kom ud for den Nordøstlige mole, kom østen vinde så jeg fik modvind, der blev kraftige krappebølger og refleksbølger. Jeg holdt direkte mod den lille mole med bølgeforsøgs anlæget, 1,5 km mod Øst. Selv om det gik op og ned, var det faktisk fint at ro i, da jeg gik op og ned som en prop, virkelig glad for min Arrow Play, den er så dejlig i bølger, så her er min første tak til Nicolai og Jesper, for at lave en god kajak.

Jeg kom endelig frem til den lille mole, efter en time. Kunne jeg endelig slappe lidt af i læg. Jeg ville gå uden om, men der var bølgerne for store, Jesper havde fortalt mig, at der var et hul i molen helt ind, der var fint at sejle igennem, så jeg sejlede tæt på molen ned til hullet, det så vildt ud, var flere store betonklodser og der var knald på den anden siden, men det gik fint igennem selv om der kun var en 1 meter bredt mellem betonklodserne. På den anden siden startede den store udfordring, et langt stykke med lavt vand, så der er masser af rullebølger, i dag var der rulle bølger 300 til 500 meter ud. Heldigvis havde Jesper fortalt mig, at før første revle og mellem 1 og 2 revle, kunne man godt ro. Man måtte ro efter hvor vandet var mest stille. Så STOR TAK til Jesper, for råd om Hanstholm Havn og det videre stykke. Så jeg så ingen grund til at stoppe, selv om bølgerne rullede ind, jeg viste det næsten altid er sådan, samt det er lav vandet, så det er nemt at komme i land. Men da jeg kom ud igennem hule i molen, fik jeg virkelig tæsk der første 300 meter, molen gjorder bølgerne kraftigere, jeg måtte rulle 3 gange. Faktisk var vandet dejligt “varmt” her. Så slap jeg endelig fri. Bølgerne forsat, men jeg kunne sætte lidt nemmere, men det var ikke nemt, jeg holdt mig meget tæt på land, hver gang der kom en ny revle, så fik jeg større bølger, så fik godt brug for støtte tag. Flere gange måtte jeg vende næsen mod bølgerne og tage en 10 til 20 store bølger.

Det hele var faktisk lidt sjovt, fordi jeg var 10 til 20 meter fra land og det var fra 50 til 100 cm dybt. Kun arveligt jeg ikke kom ret hurtig fremad, da der også var modvind.

Ved Vigsø, kom der pludselig is og en masse grødis, første gang jeg ser det, måtte gå lidt længer ud da isen lå i en bue, ud. Her tabte jeg til en bølge, kunne ikke rulle, så måtte ud, var hurtigt oppe igen, kunne hoppe op i cowboy og dumpe røven ned i kajak og benene efter. Tænkt jeg ville ro i land, og tømme kajakken, da ikke ret langt ind. Roede mod isen, pludselig lå jeg i grødis, det var tykt, gik noget langsom mod land, var ca. 20 meter med grødis, de sidste 10 meter, hoppe jeg ud, fik til midt på lårene, så kunne jeg langsom trække kajakken i land, her blev det hele tømt, og jeg var klar igen. Da jeg kom forbi Vigsø,  begyndte jeg at blive træt, kunne se rullebølgene ikke gik så langt ud længer frem, men var jeg for træt til at forsætte, jeg fandt en lille vig uden grødis, så jeg kunne sejle lige i land.

I telt, opdagede jeg min lille pose mellem min ben var utæt, så mit kamera var vådt, lort.

Dyr dag idag, men flot vejr, men det var en hård omgang, glad for jeg viste så meget området. Kan kun tilslutte mig folk der snakker om det område som et godt surf sted. Samt Hanstholm Havn, er et sted man skal have respekt for, det er et vildt sted, har jeg set alle de dage jeg har været her, glad for den runding ligger bag mig nu.

Nu tid til at kigge kort, læse, m.v.

Klar til en dag i modvind igen i morgen.

Påklædning.

Hvad har jeg på for at holde varmen, jeg har prøvet mig frem her i efteråret, og det her er fint indtil videre fra -10 til 5 grader, for mig.

Jeg er mest til uld normalt, da det er varmt selv om det er fugtigt. Men her er jeg ikke kun uld. Ikke af anden grund, end de produkter jeg har fundet ikke er i uld.

Underbukser: Fra Craft med vindstopper

Førstlag: Brynje undertøj (net undertøj) fra Brynje, Aclima laver også noget. Det elsker jeg, fordi sveden kommer hurtigt væk fra kroppen, samt der kommer en masse stillestående luft, som varmer.

Fødder: en tyk uldsok udover den en tyk fleece sok.

Andetlag: På overkroppen har jeg en tynd uldtrøje. På benende har jeg et par bibs i Power Stretch. Se dem her, hen heldragt der er bukser og vest i en, men skidehul. Tykke men dejligt man ikke skille af.

Våddragt: Har jeg Sandiline Deluxe Drysuit

På hovedet har jeg en forret hat med øreklapper, varmt men ikke kønt. På halsen har jeg et rørhalstørklæde af uld.

Hænder, svære uldluffer med en skal goretex handske udover.

I telt har jeg nyt tøj jeg skifter til så snart jeg har fået starte primusserne og har alt inde.

Paklister på alt skal nok komme senere på turen.

Erik

Indlægget er opdateret: 23. august 2023