Blogindlægget er opdateret den 22. jan. 2021
Jeg får ofte spørgsmål om hvilke soveposer jeg bruger. Herunder vil jeg kort skitsere hvilke soveposer jeg bruger til forskellige formål.
Husk, der findes mange mærker og modeller af soveposer. Jeg har ikke prøvet alt, og der er mange gode soveposer derude.
Jeg har også helt klart soveposer i den dyre ende. Jeg har lavet det her i mange år og ”lever” af friluftsliv, så du vil ikke se mange soveposer i den billige ende.
Friluftsliv handler om at komme af sted, ikke at have det ”rigtige” udstyr. Det ”rigtige” udstyr er det du har med på tur. Du vil få nye behov og ændre mening til hvad du kan lide, des mere du bruger ting. Så se det her som inspiration.
Oversigt over soveposer og lagenposer jeg bruger for tiden
Soveposer
Yeti, Passion Three
Den sovepose jeg bruger absolut mest, er min Yeti Passion Three. En let, super dejlig dun sovepose. Den sover jeg i året rundt i Danmark. Den er til den kolde side om vinteren. Jeg har brugt modellen siden 2014, under “Alaska på tværs”.
Det meste af året supplerer jeg med en bomulds-inderpose. Det er super godt for komforten, og let at lufte, så sved og fugt sætter sig i inderposen og ikke soveposen.
Er det køligere end under 5 grader om natten, supplerer jeg med en inderpose ”Thermolite, Reactor Fleece Liner”, fra Sea to Summit.
Du kan se min anmeldelse her: Anmeldelse Yeti, Passion Three, ultra let sovepose, test
Yeti, Fever Zero
Bliver det meget varmt, så lægger jeg min ”Passion Three” sovepose, og tager den super lette sovepose ”Fever Zero” fra Yeti med (L vejer 290 gram).
Jeg bruger også min bomulds-inderpose med den. Det er dog sjældent jeg tager den med, da jeg savner at den kan lynes helt ned og bruges som tæppe.
Men er det varmt, er det vildt dejligt med så lille og let sovepose.
Du kan se min anmeldelse her: Anmeldelse: Sovepose test af Fever Zero, fra Yeti
Helsport, Telemark (Vintersovepose)
Når jeg skal på rigtige vinterture/ekspeditioner. Har jeg i mange år brugt ”Telemark” fra Helsport. Det er en super sovepose. Den har en super dejlig og varm hovedsovepose. Uden om den er der en tyndere fiberpose, som kan tage fugten. Jeg har skrevet lidt mere om vinter-soveposer her: Sovepose til vinterbrug (råd, fif og anmeldelser)
Helsport, Telemark er UDGÅET (desværre), men princippet med 3 og et overtræk, er super. Det vil jeg forsætte med.
Valandre, Thor Neo (Vintersovepose)
Jeg er begyndt at bruge min nye “Thor Neo” fra Valandre, som vintersovepose, den afløser min gamle Helsport, men jeg bruger forsat yderposen fra mine Helsport, ud på min Thor Neo, hvis det er under minus 30 grader.
Se min anmeldelse her: Sovepose, dun, Thor Neo fra Valandre [Anmeldelse] (film)
–0–
Jeg supplerer altid min vintersovepose med en god fleece-inderpose. For tiden er det: ”Thermolite, Reactor Fleece Liner”, fra Sea to Summit.
Så har ofte en Arctic bed yderst, en ekstra sovepose/transportpose. Det kan du læse om mere om her: [Fif og råd] Arctic Bed / sovepose etui/taske til vinterture.
Skal du have en varmere sovepose til at udvide din sæson, kan du kigge på at købe en tykkere fiberpose, og tage den ud over den sovepose du bruger i forvejen.
Lagenposer
Cocoon, Mummyliner, 100% silke, lagenpose
Jeg bruger Cocoon, Mummyliner, 100% silke, lagenpose til min mange ture når det er varmere. Da den ikke er så varm, men tager sved og skidt og let kan luftes. Du kan læse mere her: Anmeldelse Mummyliner, Cocoon 100% silke, lagenpose (sovepose)
Thermolite® Reactor™ Fleece, fra Sea to Summit
Når det bliver koldere og jeg gerne vil forlænge sæson = have det varmer i min sovepove. Så opgrader jeg til en varmere lagenpose/inderpose/liner til en: Thermolite® Reactor™ Fleece, fra Sea to Summit. Det er også den jeg bruger når jeg er på vinterture/ekspeditioner. Du kan læse mere her: Lagenpose, Thermolite® Reactor™ Fleece, fra Sea to Summit [anmeldelse]
Hvad lægger jeg vægt på ved valg af sovepose
Her kan du læse om hvad jeg lægger vægt på, når jeg vælger soveposer: Valg af sovepose (råd, fif og anmeldelser).
Fif og råd til soveposer
Ekstra fif og råd til en god oplevelse når du sover i sovepose
- [Fif og råd] Hold varmen i soveposen
- [Fif og råd] Tips til soveposen, når du skal sove
- [Videosvar 1.] Hold varmen om vinteren, sovepose
Jeg håber det kan inspirere dig til du finder en god sovepose og lagenpose, eller flere. God fornøjelse.
Erik
Blogindlægget er opdateret den 22. jan. 2021
Relateret indlæg
- Andre grej oversigter, over grej jeg bruger, til friluftsliv (opdateres løbende)!
- Valg af sovepose (råd, fif og anmeldelser)
- Alt omhandlende soveposer
- [Fif og råd] Hold varmen i soveposen
- [Fif og råd] Tips til soveposen, når du skal sove
- [Videosvar 1.] Hold varmen om vinteren, sovepose
- Sovepose til vinterbrug (råd, fif og anmeldelser)
- [Fif og råd] Arctic Bed / sovepose etui/taske til vinterture
- Anmeldelser af soveposer
Indlægget er opdateret: 18. juni 2022
Ja vi er så forskellige.
Jeg er personligt slet ikke til sko, på vandreture, jeg går alt i støvler. Det virker så meget bedre for mig og mine fødder. Så har jeg let eller lidt kraftigere støvler alt efter hvad jeg laver. Men jeg går også sjældent med helt let oppakning :-)
Endnu tak for insights – det med “indeklima” er en rigtig god pointe, saa jeg proever en bomuldsinderpose.
Helt ok at jeg faar et “UL” label, bare du ikke siger det ude i byen..-)
Apropos UL, saa mener jeg ioevrigt (og nu bliver det lidt hjemmestrikket) at den store game charger egentligt er fodtoej, pga kinetisk energi (start/stop mm). Saaledes at jeg idag bruger Mizuno loebesko (1 nr stoerre end jeg normalt bruger til loeb, saaledes at der er plads til 2 par sokker) – istedet for tunge vandrestoevler (som jeg kun bruger saafremt der ustabilt underlag (off trail) og/eller mange kilo i rygsaekken). Det er dog ikke noget, som jeg har det store videnskabelige belaeg for..
Men som du siger, bare det virker for en selv ift komfort, ens behov mm
Der er mange muligheder. Men du er lidt UL ;-)
Du har ret i alt du skriver. Jeg går bare ikke op i de sidste gram, fordi min passion 3 sovepose dækker rigtig godt. Så for mig, vælger jeg gerne de 200 gram i bomuldspose, hvis jeg føler den giver mig bedre “indeklima” i soveposen. Det er ikke varme som varme, jeg føler mig mere klam i en silkepose og mere tør i bomuldspose, det giver varme.
Ved at tage en varmer sovepose, bliver det svære at regulere om sommeren.
Jeg ser også på vægt, men jeg har også kamera og alt muligt andet med, så de gram synes jeg er fint, når jeg sover bedre.
Alt de fleste mennesker der skal ud og købe, kommer ikke på lange ture og har brug for at gå helt ned i vægt. Så til mange der skal igang, er det for dumt at bruge mange ekstra penge, på at få det letteste, før de ved hvad for slags friluftsliv de er til. Det handler om at komme igang og på tur.
Personligt er jeg ikke til quilt, system, men det er en smart måde at komme ned i vægt på. For det har nogle andre kvaliteter at være så let som muligt. Det er bare ikke det jeg går op i.
Men det fede ved livet og friluftsliv er at der ikke er noget rigtig og forkert. Man kan gøre det der passer en bedst, så det er fedt du har fundet dine løsning og gider skrive om dem.
Erik
Hej igen,
Tak for hurtigt svar.
Undskyld hvis det bliver for noerdet.. Jeg er egentlig ikke en UL fanatiker (synes jeg selv..), men jeg taenker dog foelgende:
Laengere holdbarhed er selvfoelgelig et rigtig godt argument.
Dog taenker jeg mht varme argumentet – at man jo ogsaa kunne “bruge” de 200 gr man sparer ved silke-inderposen til at opgradere til en Passion 5. Saa kan man maaske over i koebet spare lidt paa underlaget (fx skaere det midt over, saa det kun daekker overkroppen), saaledes man spare endnu mere vaegt..
Men andre ord, hvis man til “bruge” 200 gr paa noget, saa er det bedste man kan goere at “bruge” det paa dun (saerligt ift bomuld), da det giver meget mere “varme per gram”.
Ps jeg forstaar ogsaa godt at Passion 5 maaske kan blive for varm i mange situationer. Men min sommer sovepose loesning (en quilt) er ret flexible (kan ogsaa klare semi lave temperaturer), saa det er ok for mig.
Mvh
Thomas
Hej Thomas
Tak for dine pæne ord. Glæder mig du kan bruge det.
Jeg har selv haft 3 silke inderposer. Men når jeg sammenligner med en bomulds inderpose, så holder jeg bedre varmen i en bomuldspose.
Jeg synes også bomuldsposerne holder lidt længere.
Men går man meget op i vægt, så er det silke?
Erik
Hej Erik
Mange tak for dine mange tips og raad. Et spoergsmaal – hvorfor ikke bruge en silke-inderpose (istedet for bomulds-inderpose)?
Jeg taenker at den loeser opgaven, men vejer ca. 200 gr mindre (men koster saa ogsaa lidt mere).
Mvh
Thomas