Valg af sovpose. Erik B. Jørgensen ligger glad i sin sovepose i sit telt.

Valg af sovepose er ikke let, og den kan/skal holde længe, så det er vigtigt at få købt den rigtige sovepose fra start.

Jeg vil her beskrive mine erfaringer med forskellige soveposer, vi skal se lidt på de forskellige materialer, former, mv. Så du bliver rigtig godt klædet på til at købe din første sovepose eller opdatere din nuværende sovepose.

Blogindlægget er opdateret den 25. feb. 2024

Indholdsfortegnelse

Præmis for valg af sovepose

Overordnet for mig skal en sovepose holde mig varm, være let at komme ud og ind af, være let at pakke sammen og den skal kunne hold til brug i mange dage i træk. Det er ikke så lidt, når jeg tænker over det. Min sovepose fungerer som mit hjem, og min tryghed på tur og ekspeditioner.

Ved Jægerkorpset efter en lang hård march frem til et observationssted, var kroppen ofte træt og våd. Her var soveposen altid ens frirum imellem vagterne, selv om det altid var med støvler og tøj på. Det krævede en sovepose, der kunne tage noget fugt. Jeg havde altid en stofpose uden på min støvler, for at undgå at soveposen blev alt for fugtig og beskidt.

Ved Slædepatruljen Sirius var mine soveposer også et helle. Når jeg kravlede ned i mine tre soveposer, var den yderste sovepose var en kæmpe sag på 5 kg. Når jeg lukkede soveposerne, vidste jeg, at selvom det var minus 40-50 grader i løbet af natten, ville det ikke forstyrre mig, på nær hvis jeg skulle tisse.

På min mange ekspeditioner er mine soveposer super vigtig. Det er her jeg kommer til kræfter igen, hviler og slapper af. Det er minimum 1/3 af tiden, der foregår i soveposen.

En sovepose skal også transporteres med dig, så det har også meget at sige om du skal bære den på ryggen, i en cykeltaske, i en kano eller i en pulk.

Så når du læser dette indlæg, så tænk over hvad du skal bruge din sovepose til (Præmis for valget af din sovepose), og det er slet ikke sikkert at en sovepose kan klare alt det du gerne vil og du skal have flere.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

”Min sovepose skal være god, det er her jeg kommer til kræfter igen”

4 overordnet råd til valg af sovepose

  • Vælg sovepose ud fra behov. Skal du f.eks. vandre tænk vægt, kan du klar dig med en lettere sovepose, ved at sove med lidt tøj på? Eller er det god plads i en kano?
  • Vælg fyld i god kvalitet. Er det dun se på fyldvægt, fyldevolume, og hvor mange fjer der er. Er det fiber, se på prisen, hvordan det er syet. Er det en fiberpose, køb soveposer med lange fiber.
  • Husk at få den i den rigtig længde og lynlås i den side du gerne vil.
  • Køb et af de store kendte mærker, pris og kvalitet hænger sammen generelt. Du får hvad du betaler for (ved de store mærker).

Alt det kan du blive meget klogere på herunder!

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Valg af sovepose, mit frirum på tur

Materialer og form

Materialer

Der er en hel religion om hvilke materialer, der er bedst til forskellige ture. Da jeg begyndte mit udeliv/friluftsliv undgik jeg dun, fordi de klappede sammen, når de blev fugtige/våde. Hvor imod en fiberpose holdt varmen bedre, selv om den er fugtig/våd.

Igennem tiderne har jeg haft en del soveposer med dun i. Forskellen fra den gang til nu er, at dunene er blevet imprægneret eller de har bedre vandafvisende yderstof så dunene ikke tager fugt. Min oplevelse er, at der ikke er så stor forskel mere, så længe det handler om soveposer i god kvalitet.

Selve ydre materialet er også blevet stærkere, lettere og mere vandafvisende, det hjælper soveposen holdbarhed og fugtafvisning rigtig meget. Der findes nogle få modeller der har en vandtæt membran i soveposen, dem har jeg ikke prøvet. Jeg kan ikke se meningen i det, jeg vil heller have en sovepose og en evt. membran/overtræk/biviback jeg kan tage over, fordi så kan tingene skilles ad, og er lettere at lufte. Men jeg fortrækker heller et letvæks-telt.

Herunder er der lidt mere om materiale og form.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

”Der er ikke den store forskel på dun og fiber mere!”

Dun

Det er dun fra gæs eller ænder der bruges i soveposer. Dun har en lang række fordele i forhold til fiber/kunststof. Dun er lettere og varmere, da de skaber/tillader mere luft omkring dig som luft isolerer. Dun kan også komprimeres mere og dermed pakkes bedre sammen. Dun har mange fordele på nær, hvis de bliver våde, så klapper de helt sammen og mister alt varmeeffekt.

Dun, sovepose, materialeEn anden vigtigt ting er, hvordan soveposen er syet. for at holde dunene på plads. Det gøres ved at sy kanaler i forskellige former og størrelser, alt efter hvordan dunene skal placeres. Kanalerne kan syes firkantet, med skrå vægge, v-form, forskudte, osv. Formen ændrer sig ofte, afhængig af hvor på soveposen kanalerne er, de forskellige mærker har forskellige metoder.

Generelt er dun fra gæs bedre, da de er finere. Men det kommer også an på hvor i verden dunene kommer fra. Dårlige dun har mange fjer med og de isolerer intet. Du kan se mængden af fjer i dunene på soveposens deklaration, f.eks. 96/4 eller 96%, så er der 4% fjer dunene. Det er noget af den bedst kvalitet der findes på markedet. HUSK også at se om det er dun fra gæs, der har det godt og er certificeret! De gode mærker har også gode dun, kig på prisen. Kvalitet og pris hænger ofte sammen.

Det andet du skal se efter er ”Fyldevægt”, der gøres op i cm3/gram, som betyder hvor god kvaliteten er af dunene og dermed varmeisoleringen. Lige som med karakter gælder det om at have så høje tal som muligt. Det er det, vi betaler for. Så 800 cm3/gram er bedre end 400 cm3/gram. Det kaldes også ”Fyldevægt”.

En anden vigtig ting er ”Fyldevolume”, som viser hvor meget luft dunene kan holde på. Det er der standarder for. En præcis mænge dun i en skål skal bære et låg med en bestemt vægt. Så måles, hvor meget dunene synker sammen under vægten af låget. Des mere dunene fylder, des bedre er de og det er udtryk for høj ”Flydevolume”. Den værdi kaldes ”cu.in”. Det vil sige 800 cu.in er bedre end 400 cu.in. Men selvfølgelig er Europa og USA ikke enige om, hvordan man måler værdien, så tallene på tværs kan ikke sammenlignes.

Alt dette er ikke noget, jeg går så meget op i. Det er mest kvaliteten af dunene og materialerne generelt i soveposen som jeg vægter højt. Jeg synes, at langt de flest dyre mærker har soveposer af høj kvalitet og jeg får hvad jeg betaler for.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Fiber / syntetisk

Fiber / syntetisk fyld, har udviklet sig meget. De bliver lettere og får bedre isolering. For langt de flest vil en pose med fiber fyld vær godt.

Fiber, sovepose, materialeFibersoveposer er lavet af korte eller lange fiber.

Kortfiber skal pakkes tæt sammen, eller limes sammen til måtter for at kunne holde på luft og dermed isolere. Det kræver ofte at sovepose skal gennemsyes for at holde på måtterne. Det er ikke særlig godt for isolering. For at få god isolering kræver det også flere kort fiber og dermed får du en tungere sovepose.

Derfor bruger de flest kvalitets fiber-soveposer lange fiber. De lange fiber, de pakkes samme og krølles / sammen filtres, så der kan være så meget luft rundt om dem for at isolere.

Fiber knækker og går til over åre, lige som alt andet. Derfor bør soveposer generelt opbevares udslået og ikke pakket sammen. Gælder både dun og fiber.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Lynlås

Lynlåsen er yderst vigtig i en sovepose. Generelt er kvalitet af lynlås høj, langt de flest bruger YKK som har en højkvalitet.

Det jeg personligt kigger efter er, at lynlåsen er forholdsvis grov, det gør at den letter kan lukke hvis der er lidt is, sand, eller andet.

Testkør lynlåsen

Det absolut vigtigst er hvordan den isolerings flap der er foran eller bagved lynlåsen er lavet. Alt for mange soveposer køre lynlåsen, alt for let fast i den lille flap. Det er pisse irriterende især hvis man skal ud om natten og tisse, der er bjørn eller andet.  Derfor prøv at testkøre lynlåsen ved at lukke og åbne soveposen mange gange, bedst hvis du må ligge i den.

Et lille fif, hvis du allerede har problemet, er at tage fingere ned om selve lynlåsen, når du lukker, så du hjælper med at skubbe flappen væk. I værst fald, så få syet flappen mere flad, med nogle syninger i flappen tæt på lynlåsen.

Kort eller lang lynlås

Du skal også vurdere hvad soveposen skal bruges til, des længer lynlås des mere varmetab. Ofte har vinter soveposer en kort lynlås, i mellem-sovepose. Men prøv at kravl ud og ind af sovepose, fordi enkelt modeller har for kort lynlås og den er for besværlig at komme ud og ind af. Det bliver du træt af over tid.

Nogle letvægtssoveposer, spar lynlåsen væk. Personligt vil jeg gerne have en lang lynlås i min sommersovepose, fordi jeg kan lyne min sovepose op og bruge dem som tæppe i stedet.

Spejlvendt sovepose som par

Er I et par der skal have sovepose, er det også værd at bede om at den ene sovepose er spejlvendt. Flere mærker har lavet sådan at en spejlvent sovepose og ovenikøbet kan lynes sammen i vise modeller, hvis lynlåsene er ens. Uanset om man lyner sig sammen eller bare ligger og snakke sammen, så er det lettere når åbningerne er mod hinanden.

Bare husk at få jeres soveposer med modsatrettet lynlåser, som par så har i muligheden. Vi har det, men får det aldrig brugt må jeg indrømme.

Selv om du er alene på tur, så du kan også tænke over hvad side, du bedst kan lide at have lynlåsen, når du køber din sovepose, når det nu er muligt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Form af soveposen

Soveposer laves i forskellige former. Jeg har prøvet de fleste og oplever ikke selv de store forskelle.

Tæppe form

Det er ofte de helt billige soveposer der er ”Tæppe formet” dvs. de er lige brede forneden og foroven. Ofte er der en lynlås hele vejen og de kan åbnes som et tæppe. Dem bruger jeg ikke selv mere, da få af de gode modeller bruger den form.

Min først sovepose, var en kæmpe sag, købt i Magasin, i København. Kan forsat huske at vi var på tur fra Fyn og jeg var inde og få min soveposer, der var alt for stor og klodset. Men jeg var lykkelig.

Mumie form

sovepose mumie formDer er flere mærker der har formsyet soveposer i ”Mumie form” dvs. at den er breder omkring hoften og skuldrene. Ideen er at give mere plads til at ligge naturligt og man undgår spildplads og varmetab, ved den er smal omkring benene og hovedet. Nogle få modeller snæver også ind ved maven.

Jeg synes ikke jeg kan mærke den store forskel i forskel til konisk form.

Konisk form

sovepose konisk formLangt de fleste soveposer er ”Konisk form”, dvs. at sove pose er smal i fodende og bliver breder og breder op efter, for at snæver ind igen ved hætten.  Igen undgår man for meget spild plads og man har forsat en god frihed til at ligge som man vil. Den form har langt de fleste af mine soveposer

”Quilten”, uden fyld i ryggen

sovepose Uden fyld i ryggen, Quilten formDer er flere letvægtssoveposer der er begyndt at fjerne fyldet fra bagsiden af soveposen det kaldes af nogen ”Quilten”, Big Agnes kalder det ”half pad sleeve design” og andre har deres egne navne. Iden er at det fyld der er på ryggen fra livet til skuldrene alligevel, bliver trykket fladt af kropsvægten. Ud over det har man sit liggeunderlag så det fyld er ikke nødvendigt.

Alle har fuld isolering ved fødder og skuldre, fordi man bevæger sig mere der. Nogen går skridtet videre og fjerner hætten for at spare mere vægt, så kan skal bruge en hue eller andet til hovedet.

De første poser jeg så med det var mere et tæppe med stropper der blev sat omkring ens liggeunderlag, for posen ikke skulle dreje sig.

De nyere poser her fyldet væk med der er forsat stof som er formet som en pose / kanal hvor underlaget kan lægges i. På den måde holdes underlag og sovepose samme. Den måde er mine Big Agnes soveposer lavet, den en uden hætte og den anden med.

”Quilten” er mest henvendt til vandring/bikepacking hvor hver gram kan mærkes. På den måde kan der spares en del vægt og den kan pakkes bedre sammen.

Personligt kan jeg ikke lide det, jeg følger mig spændt fast til liggeunderlaget og jeg bruger meget min sovepose som tæppe, når jeg sidder om aften, så der savner jeg det fyld der er sparet væk. Men går du meget op i vægt, så kan der spares lidt her.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Længde

Det er vigtigt at din sovepose har en længde der passer til dig. Hvis en sovepose er forlang, så får du et stort varme tab. Derfor er det heldigt at de fleste soveposer fås i forskellige længder, så du kan få en der passer dig.

Her du en forlang sovepose, så er det bare at binde den af i fodende, så den passer og du ikke mister varme.

”Bind de sovepose af, hvis den er for lang! Så du undgår varmetab!”

Halskrave

Nogle modeller soveposer har en halskrave inde i soveposen, så du bedre og lettere kan lukke af for varme tab. Halskraven, skuldrekrave eller kraven, er fyldt med det materiale din sovepose er lavet i forvejen.

Du vil opleve en halskrave på de soveposer der er til de koldere temperature. På ekstrem-soveposer er halskraven, ligefrem lavet sådan man kan knappe den sammen, når man har lukket soveposen, så den slutter helt tæt hele vejen rundt. Det er super dejligt når det bliver koldt.

Bliver det pludseligt koldt på en tur og jeg fryser let, så lægger jeg altid min dunjakke eller en trøje rundt om hals og laver min egen halskrav, eller lukker endnu mere af.

Dame eller herre model

Der er også mange mærker der har deres sovepose modeller i herre og damme modeller.

Damemodellerne er ofte kortere og lidt bredere ved hoften og kan have en anderledes fordeling af fyldet. Ofte mere fyld ved hoften og brystet.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vælge sovepose efter behov

Når du skal vælge sovepose, skal du vælge sovepose efter behov. Du skal se på hvilke aktiviteter du skal lave, hvilke årstider og hvor i verden!

Du kan ikke have en sovepose til at rejse rundt i Danmark om sommer og krydse den Grønlandske Indlandsis, hvis begge ture skal være behagelig.

Her er lidt hvad jeg går efter, ud fyld og form som nævnt oven over.

”Du kan ikke få en sovepose der kan alt!”

Komforttemperatur

Komforttemperatur er et udtryk som du nok har hørt mange gange, og som jeg høre folk spørg hinanden gang på gang om. ”Hvad er komforttemperatur på din sovepose?”. Groft sagt går jeg ikke op i det! Selvfølge kigger jeg på komforttemperatur når jeg skal have ny sovepose. Men det er ikke ens på alle sovepose, samt vi er meget forskellige fra person til person. Så det der er varmt nok for mig, er ikke for andre.

Min kæreste fryser meget let og har altid flere lag med end mig. Husk kvinder fryser generelt mere end mænd, derfor har sovepose også komforttemperatur efter køn!

Den sovepose jeg bruger mest og stort set hele året rundt, har en komforttemperatur på +3, men jeg regulerer den med forskellige indersoveposer/lagensoveposer og langt undertøj.

Min vintersovepose ”Tempelfjord” går til minus 19 grader i komforttemperatur, med med en god indersovepose og en arctic bed uden over har jeg sove ned til minus 50 grader uden problemer.

Se komforttemperatur som en vejledning, og gør dine egene erfaringer over tid. Kort sagt mærk efter hvordan du har det i din sovepose. Der er så mange andre faktor der også påvirker om du kan holde varmen, som design af soveposen, lukke detaljer og dine erfaringer.

Dog skal du lige se om soveposen komforttemperatur er målt efter den Europæiske standard EN13537, som er fællesstandarden. Det er alle de større mærker, men jeg ville være mistroisk hvis soveposen ikke var målt efter den standard.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

”Hvad er komforttemperatur på din sovepose?”

Sommer, forår og efterår (3 sæsoners sovepose)

Når jeg skal vælge en sovepose jeg bruger det meste af året, så er jeg gået efter de gode mærker. For at få en let og varm sovepose i høj kvalitet.

Jeg går efter en sovepose der kan lynes helt op, fordi så kan jeg bruge den som tæppe om aften, i teltet eller shelteret. Om sommer kan jeg bruge den som tæppe, når det er for varmt. Ofte kan jeg bruge den hele året, i Danmark, ved at skifte mellem en normalt tynd indersovepose/lagensovepose og en fleece-indersovepose. Samt sove med lidt langt undertøj. Soveposen skal kunne lukkes godt af over skuldrene og en hætte den kan lukkes godt til.

Jeg har haft en del, men den jeg bruger hele året rundt i Danmark og om sommer på de fleste ture, er min Yeti, Passion Three (Yeti er nu Nordisk). (komforttemperatur +3, uden inderposer) Det er en let dunsovpose, der kan dække mit behov til det mest. Du kan læse om den her: Anmeldelse Yeti, Passion Three, ultra let sovepose, test.

Jeg har også en ekstrem let sommersovepose, der ikke fylder ret meget. Den er også super lækker, men jeg bruger den ikke så meget. Jeg savner lidt, at lynlåsen går hele vejen igennem, men den er kort for at spare vægt. Anmeldelse her: Anmeldelse: Sovepose test af Fever Zero, fra Yeti.

Men vi er alle meget forskellige, er du kuldskær, skal du have en tykkere sovepose uden for sommersæsonen. Men der er kun en måde at finde ud af det, det er at prøve det af.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

”Forlæng sæson for din sovepose, ved at skifte lagenposen!”

Vintersovepose

Når jeg skal vælge vintersovepose til vinterfjeldet, Indlandsis krydsninger, hundeslædeekspeditioner eller andet aktiviteter hvor det er rigtigt koldt. Så skal jeg have en varm sovepose der kan virke over rigtig store temperatur spænd. Soveposen skal være mit frirum efter en lang, hård og strabadserne dag. For det er et friluft skal jeg ligge godt og komme til kræfter til næste dag, og næste dag og næste dag. Derfor skal jeg ligge godt, kunne regulere og kunne holde varmen ned til minus 50 grader på nogle af mine ekspeditioner. Her spiller liggeunderlagene også en stor rolle, men mere om det længere ned.

Jeg er mest til at gå efter et soveposesystem, hvor jeg ligger i 3 soveposer og en Arctic Bed. Nøjagtigt som ”lag på lag princippet med tøj”, nu bare med soveposer. Der findes færdige systemer som Helsport ”Tempelfjord” (er desværre udgået).

Jeg fortrækker en ydersovepose i fiber/syntetisk materiale, den skal være rigtig stor, men ikke særlig tyk, som en sommersovepose. Den skal tag fugt, sne og den værste kulde. Den er den jeg har hovedet nede i, hvor udåndingsluften sætter sig i.

Næste lag er mellemsoveposen, som i dag ofte er en god tyk dun- eller fibersovepose, der i sig selv går til minus 30-50 grader. Det er den posen der giver mig varmen og komforten. Den skal være tyk og god, med en god halskrave og en god hætte. Når jeg sover, har jeg næse og mund ud af mellemsoveposen, så fugten går videre til ydersoveposen og Arctic Bed. Ydersoveposen og mellemsoveposen har altid lynlåsen i hver sin side, så kuldebroen er mindre.

Inderst har jeg en rigtig god indersovepose/lagensovepose i fleece, der giver en 8-15 grader i sig selv. Den er behagelig at ligge i. Her sætter fugten sig fra kroppen, lige som en normal indersovepose/lagensovepose. Den er let at luft sin indersovepose, lige som yderposen. Så både indersovepose og ydersovepose, holder fugten ude af mellemsoveposen, som er den der giver mest varme. Du vil måske også opleve nogen som bruger dampspærre som indersovepose, for ikke at få fugt i soveposen. Det fungerer ikke for mig, jeg følger mig fugtig og sover ikke så godt. Samt jeg kan tørre min sovepose ved at frysetørre den, så jeg kan ikke se behovet.

Når det nogle gange er varmt, kan jeg åbne op for ydersoveposen eller kravle ud. Bliver det meget varmt, kan jeg ligge i indersoveposen og direkte i ydersoveposen. På den måde har jeg et system der er lettere at tørre, og jeg kan let regulere efter temperatur.

Vil du lære hvordan jeg tørre min sovepose på ture, både sommer og vinter kan du se det her: Tørre din sovepose, på tur!

Tilbage til Indholdsfortegnelse

”Lav din egen vintersovepose”

Valg af vintersovepose

Jeg fortæller her om mine gode råd til ”Valg af vintersovepose”. Husk også at se de næste punkter under video, så du får alt med til den perfekt vintersovepose!

Gør din sovepose til en vintersovepose

Gør din sovepose til en vintersovepose, når du skal på vintertur. Har du en god tyk sovepose og du skal bruge den om vinter. Kan du i stedet for at købe en ny, købe en stor fiber sommersovepose. Den lægger du uden om din varme sovepose. Samt du kan købe en god fleece-indersovepose/lagensovepose. På den måde har du fået et system lige som jeg beskrev herover.

Husk når du køber en stor sommersovepose, at købe en med lynlåsen i modsat side af din mellemsovepose, så du undgår kuldebro i samme siden.

Har du to soveposer i forvejen og ikke vil bruge så mange penge, så sæt dem sammen, til du finder ud af dit behov. Det vigtigst er at komme på tur, så må de helt rigtige udstyr komme over tid!

9 ting jeg går meget op i valg af min vintersovepose
  • En god kraftig lynlås, fordi hvis der kommer frost i lynlåsen eller man køre noget stof i lynlåsen, så holder de meget bedre. Det må gerne være en kort lynlås i mellemsoveposen, giver mindre kuldebro. Ydersoveposen kan jeg bedst lide har en lang lynlås.
    • Jeg sætter altid en snor i lynlåsen, så den er nemmer at lukke og åbne.
    • Hvis der er en af de lynlåse man kan køre op, nede i bunden, så skiller de altid af på tidspunkt jeg ikke har lyst til det. Derfor syer jeg lynlåsen sammen i bunden.
  • At der er en god halskrave/skuldrekrave ved skuldrene, man kan lukke godt tæt, så man holder på varmen.
  • Bruger altid indersovepose/lagensovepose om vinteren, jeg bruger en fleecpose, som beskrevet her over
    • Luft soveposerne så ofte det er muligt, ud i luften med den, man kan frysetørre fugten ud af soveposerne på den måde.
  • Når jeg sover, har jeg aldrig hovedet helt nede i alle soveposerne, fordi ens udåndings luft giver en masse kondens. Jeg har altid munden og næsen af de inderste soveposer, ude, hvis meget koldt, bruger jeg et halstørklæde op for næsten, da det er nemmere at tørre.
    • Hvis du bruger en Arctic bed, så fugten sit sig i den og låget kan bruges til at beskytte hovedet. Men når det er meget koldt, har jeg hovedet ned i ydersoveposen også.
  • Hvis det er meget koldt, lægger jeg ofte min dunjakke under overkroppen, så holder jeg varmen endnu bedre.

Alle mine ekstra råd til at holde varmen i soveposen, kan du se her: [Fif og råd] Hold varmen i soveposen

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Arctic Bed på vinterfjeldet

Som et ekstra lag og for at øge komforten og et perfekt opbevaringssystem for mine underlag og sovposer, er det super godt at bruge en Arctic Bed, på vinterture med pulk eller hundeslæde: [Fif og råd] Arctic Bed / sovepose etui/taske til vinterture

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Soveposer til børn, valg af sovepose

Soveposer til børn

Hvis du skal vælge en sovepose til dit barn eller barnebarn, så gælder alle de samme ting som jeg allrede har beskrevet. Du skal igen se på hvad i skal og hvor koldt det er. Et barn vokser meget, så mange børn har en for stor sovepose, så husk nu at binde den af i bunden, så soveposen ikke er forlang, da det giver et stort varme tab.

Der findes nogle rigtig gode soveposer til børn, som kan forlænges/forkortes alt efter barnets størrelse.

Min datter har bl.a brugt ”Tension Junior”, fra Nordisk her: Anmeldelse børnesovepose, Tension Junior, fra Yeti (Yeti er Nordisk i dag).

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Opbevaring af soveposen

Når du har købt en sovepose, så husk også at opbevare den godt. En sovepose har det bedst af at være foldet ud, under opbevaring. Når du køber en god dunsovepose, så får du et opbevaringsnet med, som meget godt viser, hvor meget plads den kræver under opbevaring.

Grunden til en sovepose skal have plads, er at fibrene eller dunene, ikke ligge og bliver presset samme og knækker. Så mister de evnen til at have luft imellem fyldet og du mester varme på din tur. Det er også vigtigt at din sovepose ikke står og trækker fugt, så din sovepose skal være et sted med varme og udluftning. Eller i luft og fugt sikker beholder.

Har du god plads, kan du have dine soveposer hængene, eller i en kasse med god plads i din lejlighed/hus. Jeg har dog langt de flest soveposer, i en 30 liter kanotønde (de blå tønder), i mit lager. Her er fugt, men i tønderne er de beskytte, da de er luft og vandtætte og de har plads.

Men lad nu vær med at have din sovepose pakke sammen i en lille vandtætpose eller transportposen, så den ligger helt trykket sammen.

Husk også altid at luft din sovepose godt når du kommer hjem, før du pakker den ned.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vedligeholdelse af din sovepose

Min primære vedligeholdes af soveposer er at lufte dem godt, når jeg har været på tur og opbevare dem tørt. Ved at bruge en indersoveposen/lagensoveposen, kan jeg vaske indersoveposen løbende og derved undgå at vaske min sovepose.

Jeg vasker sjældent min soveposer. Kun dem der har været på lange ekspeditioner, så kan soveposen godt få en lidt sjov lugt når man ikke er i bad i en måned eller tre. Du kan altid se vaskevejledninger på produktet og mærkes hjemmeside.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Gode råd og fif til at holde varmen i soveposen

Jeg håber du nu er klædt godt på til at komme ud og vælge den korrekte sovepose. Et er at have en sovepose, noget andet er at bruge den korrekt og holde varmen om natten.

I nedenstående indlæg, kan du få alle mine gode ekstra råd og fif til at holde varmen i soveposen, om du sover ude under åben himmel, i telt eller i shelter.

Samt der er en masse andre små fif og tricks til livet i soveposen:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Soveposer jeg bruger og har brugt

Igennem årene har jeg brugt en masse forskellige soveposer, dem har jeg listet op herunder. Jeg håber du kan bruge det som inspiration. Der er også mange andre mærker, modeller og prisklasser derude. Jeg har sovepose i den dyre ende, men jeg bruger dem også virkelig meget. Men det var ikke her jeg startede for mange år siden.

Soveposer jeg har brugt igennem årene og forsat bruger!

Herunder er der en lang række af nogle af de soveposer jeg har brugt igennem tiderne. Jeg har liste dem op i to kategorier, Allround og ultralet sommer, samt vintersoveposer, i rækkefølge nyeste øverste til ældste nederst.

Allroud sovepose og ultraletvægts soveposer, sommer, forår og efterår

Nordisk, Passion Three (letvægt) (dun)

Valg af sovepose, Yeti, Nordisk, Passion Three af Erik B. JørgensenEn sovepose jeg bruger til hele året i Danmark og på ture og ekspeditioner. Brugte den første gang under “Alaska på tværs” i 2014. Køre på anden pose nu. Både min datter og kone bruger den også.
Anmeldelse her: Yeti Passion Three, den sovepose jeg bruger til mest. Test og anmeldelse her! (nu er Yeti blevet til Nordisk)

Bruger den også om vinteren i Danmark, men så bruger jeg min Nordisk, Fever Zero, som ekstra sovepose.

Yeti, Fever Zero (dun) (ultraletvægt)

Valg af sovepose, Yeti, Nordisk, Fever Zero af Erik B. JørgensenYeti, Fever Zero, er en ultraletvægts sovepose, på ca. 280 gram, som jeg mest bruger som ekstra sovepose om vinter med min ”Passion Three”. Den er også dejlig om sommeren, dog mangler den en længere lynlås, så den kunne åbnes mere som et tæppe. Har haft den siden 2015, brugt første gang under “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige“.
Anmeldelse her: Anmeldelse: Sovepose test af Fever Zero, fra Yeti (nu er Yeti blevet til Nordisk)

Yeti, Fusion Dry 500 og Dry 750 (dun)

Valg af sovepose, Yeti, Fusion Dry 500 af Erik B. JørgensenYeti, Fusion Dry 500 og Dry 750, brugte vi under “Yukon River, Eventyrlige Yukon” i 2016. Jeg havde Fusion Dry 500 og min kone Fusion Dry 750. En dejlig sovepose, ikke en jeg bruger så meget, men tager den ager til med om vinteren her i Danmark. En god sovepose i mellemklassen.
Anmeldelse her: Anmeldelse af Sovepose, Fusion Dry 500 og 750, Yeti (nu er Yeti blevet til Nordisk)

.

Valg af sovepose, Yeti, Fusion Dry 750 af Erik B. Jørgensen

.

.

.

.

Fjällräven, Abisko two seasons (syntetisk).

Valg af sovepose, Fjällräven, Abisko two seasons af Erik B. JørgensenFjällräven, Abisko two seasons (syntetisk) er en allround sovepose, som både min datter og jeg havde på vores først ”Far og datter i Vildmarken” tur, “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i kano, Finland” i 2012. Jeg bruge den i nogle år, og mine datter lidt flere år.

.

Big Agnes soveposer (dun)

Valg af sovepose, Big Agnes, Horse Thief SL 2 af Erik B. JørgensenDe to Big Agnes soveposer, var nogle jeg fik i test. De var super fine, men jeg blev aldrig glad for da de ikke har fuld i ryggen, model ”Quilten”. Så de kom på nogle ture og blev lagt væk.
Big Agnes, Horse Thief SL, plus 2 grader: Big Agnes, anmeldelse af to soveposer og underlag
Big Agnes, Hahns Peak SL, minus 29 grader: Big Agnes, anmeldelse af to soveposer og underlag

.

Valg af sovepose, Big Agnes, Hahns Peak SL af Erik B. Jørgensen

.

.

.

.

Helsport, Sveabreen (dun)

Valg af sovepose, Helsport Sveabreen af Erik B. JørgensenHelsport, Sveabreen (dun) er en sommersovepose, som jeg brugte under ”Skandinavien rundt i kajak” i 2011, efter det blev varmt. Jeg brugte den på alle min ture rundt i Danmark og Norden, i nogle år.

.

.

Helsport Kvitbreen (dun)

Valg af sovepose, Helsport Kvitbreen af Erik B. JørgensenHelsport Kvitbreen (dun) brugte jeg som vinter og efterårspose under ”Skandinavien rundt i kajak” i 2011, og på andre ture, i nogle år. Super pose med fede detaljer som refleks på lynlåsen.

.

.

Ajungilak kompakt super (syntetisk)

Valg af sovepose, Ajungilak kompakt super, af Erik B. JørgensenAjungilak kompakt super (syntetisk), er min først rigtige sovepose, som var lavet til friluftsliv, fik den i slutningen af 1980’erne. Den var og er lidt stor, og fyldt godt i rygsækken. Har været med på min første vandretur i Sverige, som 14-årige og brugte den en masse ture, igennem årene.

.

.

Kuvert sovepose, ukendt mærke (syntetisk)

Valg af sovepose, Kuvert sovepose, første sovepose af Erik B. JørgensenKuvert sovepose, ukendt mærke, var min første sovepose. En kæmpe sort sovepose, der kunne lynes op til et kæmpe tæppe. Kan tydeligt huske vi var i København fra Fyn, og jeg fik min første sovepose, i toppen af Magasin i midten af 1980’erne. Har sovet i den til mange familiefester og rundt omkring. Dog har den aldrig været på vandretur (billedet er af en tilsvarende sovepose).

.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vintersoveposer

Her er mine soveposer jeg har brugt til vinterfjeldet og de mere ekstreme vinterekspeditioner. Fra nyeste til ældst.

Nordisk, Sirius (dun)

Valg af sovepose, Nordisk, Sirius, sovepose under udvikling af polarfare Erik B. JørgensenNordisk, Sirius (dun) er en ny sovepose i 2024, der er under udvikling, kan først forventes på market tidligst 2025. Jeg bruger den under “Skieventyr i Nordnorge, med ski og pulk, fra Kirkenes til Alta“. Kommer mere om den senere.

.

.

Valandre, Thor Neo (dun)

Valg af sovepose, Valandre, Thor Neo af Erik B. JørgensenValandre, Thor Neo (dun) er en virkelig fed highend vintersovepose, som var afløseren for min Helsport Tempelfjord. Jeg brugte den første gang under “3. Thule til Thule ekspedition” i 2022.
Anmeldelse her: Sovepose, dun, Thor Neo fra Valandre [Anmeldelse] (film)

.

.

Helsport, Austfjorden (dun og syntetisk)

Valg af sovepose, Helsport, Austfjorden af polarfare Erik B. JørgensenHelsport, Austfjorden er også en rigtig vintersovepose, med fiber yderst og dun inderst, samt en lille fodpose i fleece, som kan tages ud. Jeg har fem af de soveposer, jeg har brugt til vinterkurser og Indlandsis krydsninger. I dag er det primært min datter og min kone der har en til når jeg er på vinterture med dem hver især.
Helsport siger den har en komforttemperatur på minus 30 grader. Vægt ca. 3 kg
Fyldmateriale: Fiber Thermoguard 6000 yderst  / 450g 90/10 gåsedun, fillpower 650+ inderst.
Bruger den ikke rigtigt selv, da jeg har haft endnu bedre soveposer.

Helsport Tempelfjord (dun og syntetisk)

Valg af sovepose, Helsport Tempelfjord af Erik B. JørgensenHelsport Tempelfjord (dun og syntetisk), var min yndlings vintersovepose i mange år (er desværre udgået). Det er en to-delt sovepose, men en tynder syntetisk sovepose yderst, og en større dunsovepose inderst. Jeg har brugt den på mange af mine guidede ture over den Grønlandske Indlandsis 2007-2016 og på “1. Thule til Thule ekspedition” i 2009 og “2. Thule til Thule ekspedition” i 2019.

.

.

Ajungilak, Denali Arctic 210 L (syntetisk)

Valg af sovepose, Ajungilak, Denali Arctic 210 L af Siriusmand Erik B. JørgensenAjungilak, Denali Arctic 210 L. Det var den sovepose jeg brugte ved Slædepatruljen Sirius 1999-2001 og på mine vinterture årene efter. Sovepose laves ikke mere i den model og Ajungilak er under Mammut. Har den forsat, men som minde.
Ud over Ajungilak, Denali Arctic 210 L soveposen havde vi yderligere en ydersovepose på fem kilo, lavet i brandhæmmende materiale. Der var speciallavet til os, lidt som en Arctic bed.

Valg af sovepose, Slædepatruljen Sirius ydersovepose model ca. år 2000 af Siriusfup Erik B. Jørgensen

.

.

.

..Tilbage til Indholdsfortegnelse

Valg af Indersovepose/inderpose/lagensovepose/liner

Nu har jeg nævnt indersovepose/lagensovepose så mange gange, at de også fortjener et afsnit. En indersovepose har mange navne, hvis du skal ud og havde en, du kan finde dem som bl.a.: Indersovepose, inderpose, lagepose, liner og højst sandsynligt flere navne endnu. De er bare så vigtige at bruge, for at tag fugten fra din krop og holde din sovepose tør. Inderposen tager også svans og øger din komforttemperatur for din sovepose, men det har jeg beskrevet. De fås i forskellige materialer, mere om det her under:

Bomuld og Polyester

Der findes mangen indersoveposer i bomuld og polyster, de er stærke og de billigste. Personligt kan jeg godt lide bomuld, da det er dejligt at sove i. Bomuld er et naturmateriale og det synes jeg har nogle andre egenskaber end polyester (som er syntetisk).

Silke

Silke er super dejligt at sove i og meget blødt. De bliver lidt hurtigere slidt og er noget dyre end bomuld. Jeg har både brugt lagenposer i bomuld og silke, og synes begge er gode. Min oplevelse er at det er lidt forskelligt hvad folk synes er bedst.

Fleece

Når det bliver koldere, er det dejligt med en indersovepose/lagenpose i fleece, eller tilsvarende produkter, de forskellige firmaer, har deres egne navne. De er varmere og tykkere, med silke og bomuld.
Jeg elsker f.eks. ”Thermolite® Reactor Extreme Liner”, fra Sea to Summit (affiliatelink til Friluftslageret), den giver lige 10 grader mere til sovepose og er dejlig blød og varm at sove i. Den bruger jeg her hjemme og på lange ekspeditioner.

Uld

Der findes også inderposer i uld. Selv om stort set alt mit tøj undertøj og sokker er uld, så har jeg aldrig prøvet en uld inderpose, de er først kommet de senere år og jeg er virkelig glad for min fleece-inderposer. Men skal da prøves på et tidspunkt.

.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Lagensoveposer/indersoveposer, jeg har brugt igennem tiderne

Her er de lagensoveposer/indersoveposer jeg kan huske jeg har brugt.

Cocoon, Mummyliner, 100% silke, lagensovepose (har haft flere af dem)

Anmeldelse Mummyliner, Cocoon 100% silke, lagenpose, sovepose af Erik B. JørgensenJeg bruger Cocoon, Mummyliner, 100% silke, lagenpose til min mange ture når det er varmere. Da den ikke er så varm, men tager sved og skidt og let kan luftes. Du kan læse mere her: Anmeldelse Mummyliner, Cocoon 100% silke, lagenpose (sovepose)

.

.

.

Thermolite® Reactor™ Fleece, fra Sea to Summit

Billede af Lagenpose, Thermolite® Reactor™ Fleece, fra Sea to SummitNår det bliver koldere og jeg gerne vil forlænge sæson = have det varmer i min sovepove. Så opgrader jeg til en varmere lagenpose/inderpose/liner til en: Thermolite® Reactor™ Fleece, fra Sea to Summit. Det er også den jeg bruger når jeg er på vinterture/ekspeditioner. Du kan læse mere her: Lagenpose, Thermolite® Reactor™ Fleece, fra Sea to Summit [anmeldelse]

Bomulds lagensoveposer

Før det har jeg haft en række helt simple bomulds lagenposer, som jeg ikke kan huske hvor var fra.

.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

”Nej din sovepose er intet værd uden et godt liggeunderlag!”

En god sovepose er intet værd uden et godt liggeunderlag

Du kan nok regne ud at det ikke nytter noget at du har verdens bedste sovepose, hvis du ikke har et godt liggeunderlag.

Du kan se hvilke underlag jeg går efter og hvordan jeg kombinere dem her:

Det var mine erfaringer, råd og fif.

Der findes mange mærker og modeller af soveposer derude. Jeg har ikke prøvet ret mange, men du kan se mine erfaringer herunder. Samt med alt det jeg har skrevet herover, håber jeg du er klædt godt på til at vælge din næste sovepose. 

God fornøjelse.
Erik

Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 4. marts 2024

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.