Sådan vælger du vandrestøvler. Collage Erik B. Jørgensen vandre på forskellige ture og ekspeditioner

Der er et hav af vandrestøvler på markedet og jeg har langt fra prøvet dem alle. Jeg vil her give min viden og erfaring med vandrestøvler. Vi skal se på form, materialer, såler, mv. Vi skal se på hvad jeg ville lægge vægt på, når jeg vælger støvler og hvordan du så vedligeholder dem undervejs og efterfølgende.

Blogindlægget er opdateret den 25. nov. 2024

Indholdsfortegnelse

Hvad kommer jeg ind på herunder:

.


3 typer af støvler

Groft sagt kan man dele støvler op i 3 typer, let, mellem og kraftig.

  • Let: Dagligdagsting, rejser, dagsture, hytte til hytte ture.
  • Mellem: Vandring, dag-/ topture i svært terræn, gå bestigning, weekendture med mad og overnatningsgrej, hytte til hytte ture.
  • Kraftig: Længere ture med tung rygsæk, vandring i hårdt terræn, udenfor stier.

Det er dog langt fra sandheden at det er så let at dele op. Så du kan tænke over hvad støvlerne skal bruges mest til og vælge støvler ud fra det. Mine dagligdagsstøvler er af mellemtypen, men det er rart at gå de støvler til, jeg skal vandre i.

Næste ting er hvilke materiale du vil have dem i.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

.


Materialer

Sådan vælger du vandrestøvler, typer. Billeder af støvler i forskelligt materiale

Kunststof

Der findes vandrestøvler lavet i rent kunststof. De flest er lavet til vandring i varme områder eller meget våde.

Vandrestøvler til ørken og tørre områder kræver en god ventilation, samtidig skal de være slidstærke over for sten og sand der slider på alt.

Støvler til sump som jungle er ofte også i rent kunst stof. Fordi det er alligevel umuligt at holde fødderne tørre. For at støvlerne kan holde til at være våde konstant er de lavet i kunststof. Flere modeller har ligefrem huller hvor vandet kan løbe ud.

.

Stof/læderstøvle med vandtæt membran

En af de mest almindelige støvler er en kombi-støvle, hvor man har sat forskellige materialer sammen. Det kan være læderstøvler med en vandtæt membran eller stofstøvler med membran eller en kombination af det hele.

Her går man ofte efter et materiale udvendigt der dækker det behov støvle dækker. Solidt, let eller hurtigttørrende. Indvendigt har man så en vandtæt membran, af Gore-tex e.lign. for at gøre støvlen vandtæt.

.

Stof/læderstøvle med vandtæt membran

Læderstøvler

Det siger nok lidt sig selv at alt er læder på nær sålen. Her bruger man ofte forskellige slags læder, alt efter hvor det er på støvlen. Yderst er det mere solidt læder, der kan klare slitages. Inderst er der ofte mere blødt læder, der kan tilpasse sig foden ved brug.

Læderstøvler kræver god smørelse for at være vandtætte. Omvendt tørre de hurtigere end støvler med vandtæt membran.

.

Gummi

Gummistøvler kan også bruges. Der findes specielle gummistøvler der er udviklet til vandring. Det kan være en fordel i områder hvor der er meget vådt. Der findes modeller der er en kombination af gummi og neopren. Her er der ikke meget vedligeholdelse. De skal passe meget godt, da de ofte ikke kan spændes til og du skal være opmærksom på, at nogen får meget fugtige fødder af at gå i gummistøvler. Ofte er støtten heller ikke den sammen, som en normal støvle.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

.


Støtten

Støtten i støvlen hentes fra udformningen af støvlen, hvordan sidder den på din fod, hvor kraftig den er, hvordan sålen er opbygget og hvor meget skaftet støtter. Alt dét skal du tage stilling til og mærke hvordan den enkelt støvle påvirker din fødder.

Sålen (ydre)

Selve sålen på støvlen har meget af sige. De har forskelig stivhed og greb alt efter hvad støvlen er lavet til. Ofte er sålen i ren gummi med forskellige mønstre og forskellige lag, der giver stivhed, dæmpning og giver den rigtige bevægelse i foden under vandring.

Rigtig mange støvler bruger såler fra firmaet Vibram, andre har deres egen.

Det er sålens stivhed, der er afgørende for, hvilket terræn, den er god at gå i. Til områder med mange sten er sålen ofte meget stiv. Vandrestøvler har en mellemstiv sål.

Sålen er meget afgørende for støvlens komfort.

Der findes også såler i rent læder, der skal gås til. Ligesom de gode gamle militærstøvler, der skulle bruges timer på at gås til, men så var de fantastiske i lang tid, indtil de blev bløde. Med nutidens gode såler vil jeg aldrig satse på det.

.

Højde på skaftet

Højden på skaftet af støvlen er meget forskelligt. Skaftet skal beskytte anklen og hjælpe til god støtte. Højde kan også hjælpe lidt på hvor mange sten og hvor meget vand, der kommer ind.

Mange støvler stopper lige over anklen. Her giver skaftet en god beskyttelse af ankel og forhindrer de fleste ting i at komme i støvlerne.

Støtte har også en stor betydning, hvis du skal gå med tungt læs.

Her kan man også beskytte sig ved at bruge gaiters ud over støvlerne.

Ofte er der ikke brug for en meget høj støvle. Den kan give mening i våde områder, eller hvor der er brug for mere beskyttelse. Da jeg var ved Jægerkorpset, valgt jeg ofte høje støvler når jeg gik i Danmark, fordi her er så vådt. Men til alt andet havde jeg støvler lige over anklen.

.

Indlægssåler (mellemsål)

Sådan vælger du vandrestøvler, såler inder

Min oplevelse er, at mange støvler ikke leveres med en indlægssål i ret høj kvalitet og slet ikke til langtidsbrug.

Derfor er det ofte en god ide at invitere i en rigtig god indlægssål til din støvle. Den giver den sidste støtte. Du kan få såler, der giver ekstra støddæmpning, men vigtigt at alt, kan sålen forme sig efter din fod og støtte den godt.

Jeg har brugt, Såler Sidas RUN+ Customready 3D, 2012 CSESPRUN1205, som jeg var glad for bl.a. under “Alaska på tværs”.

I dag har jeg også speciallavet såler lavet ved en fodterapeut.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

.


Fokuspunkter ved valg af støvle

Først skal du gøre op med dig selv, hvad den skal bruges til. Det vildeste skal den gerne dække. Så vil du have en rigtig stiv støvle til at gå i klippefyldt terræn, skal du ikke forvente, du også har en dejlig støvle til at gå en hyggetur i. Men skal du ud at vandre med rygsæk, kan du godt få en støvle, du kan gå ned i byen med også.

Du skal tænke over, hvor meget oppakning, du forventer at gå med og hvor i verden. Det betyder meget for støtte- og materialevalget.

Pasform. En støvle i dag skal efter min mening side godt på foden med det samme. Men selvfølgelig skal den gås lidt til. Men sider den ikke godt med det samme, , ville jeg med det samme se efter en anden støvle. Husk at tage højde for, at dine fødder hæver lidt i løbet af dagen især i varme områder. Personligt føler jeg ikke, det er ret meget, min fødder hæver. Det er mest omkring tæerne, jeg skal føle, der er god plads.

Bredden af støvlen skal være rigtig. Du må ikke føle, den er for stor, omvendt hvis du allerede føler, den er bred, når du prøver den, ér den for bred. Mange model kan fås i forskellige bredder.

Længden: Ddu må aldrig kunne mærke spidsen af støvlerne med tæerne, fordi fødder hæver lidt og så kan du godt forvente vabler, mistede negle og andre sjove smerter.

Hælen skal føles som om den sidder fast, når du går i støvlen. Køre din hæl op og ned i støvlen, giver det vabler, og støvlen er forkert til dig. Jeg er selv overrasket over, hvor forskelligt støvler kan føles. Den måde du binder dine støvler på med snørebåndene gør også meget.

Vær opmærksom på, at støvlen ikke er snøret hele sammen, når den sidder godt. En støvle vil ofte give sig under brug, så vil det være surt, hvis den ikke kan strammes mere op.

Sålen (ydre), skal have den rigtige stivhed til, hvad du skal lave. Den må godt føles en lille smule stiv, når du prøver den, det kan du gå til, men igen, hvis det føles meget forkert, så er det nok også forkert. Det absolut vigtigste er, hvordan du føler støvlen. Giv dig god tid til at prøve og prøv forskellige mærker og modeller. Husk at prøve støvlerne med de sokker, du bedst kan lide at bruge. Personligt bruger jeg altid to par sokker: En normal kraftig uldsokk inderst og en kraftig ydersok. Det virker for mig, uanset om det er ørken eller vinter.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

.


Råd og fif til støvler

Her under vil jeg give råd og fif til at få mere ud af dine støvler, når du nu har købt den perfekte støvle.

Lige efter køb

Når du har købt dine støvler, så lad mærkerne sidde på og gå rundt i dem der hjemme, gerne en hele dag, så du kan mærke, om du har valgt rigtigt. Hvis mærkerne bliver siddende kan du stadig bytte støvlerne.

.

Træn

Skal du på en længere tur, så tænk over, hvor meget, du har støvler på i hverdagen. Er det ikke meget, så gå en masse i dine nye støvler, så dine fødder og især skinneben bliver vant til det. Så undgår du skader på grund af det.

Skal du ud og vandre langt, er træning af ankler og knæ også en god ting før turen.

.

Skift indersålen (mellemsålen)

Skift indersålen (mellemsålen) til en god sål, der passer din fod. Den holder længe og vil passe godt på din fod.

.

Træn bevægelighed i tæer

Går du meget i stift fodtøj og vandrer du meget, er det vigtigt at holde bevægelse i tæerne. Eller får du let nedsunket fodrodsknogle og ondt. Noget jeg selv har haft og får, hvis jeg ikke træner mine fødder.

I dagligdagen vil jeg foreslå at du går i bare tæer eller tykke sokker derhjemme, så dine tæer kan bevæge sig. Når du træner eller står derhjemme, så prøv at løfte og sprede tæerne alt det du kan, så du bevare bevægeligheden i tæerne. Når du sidder, så træn dig i at samle en sok op med tæerne, så du også kan bukke dine tæer.

På selve turen har jeg stor glæde af at massere mine tæer og fodrodsknogler hver aften, så jeg får løsnet op. Alt for mange har mistet kontakten til deres tæer, noget jeg selv slås med.

Se mere om træning af min fødder her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

.

Ændre en støvle der begynder at gnave

Har du har en støvle, som du pludselig synes knækker et forkert sted eller er den begyndt at gnave og gøre ondt?. Så kan du redde de fleste støvler. Læg støvlen i vand, så det bliver gennemblødt. Tag støvlerne på med de sokker, du vandrer i og gå dem tørre. Det fungerer bedst ved læderstøvler. Det er ikke sådan, at vandet løber ud af dem, så ofte kan du gå rundt i dem derhjemme. På den måde kan du gå støvlerne til på ny.

Hjælper det ikke, bruger jeg ofte en gummihammer og banker støvlen blød. Ofte er den støvlen der knækker forkertSådan vælger du vandrestøvler, gummihammer over tæerne, så en lilletå eller andet kommer i klemme. Så banker jeg støvlen blød over det område, støvlen klemmer, så den får et større område at knække over. Det sker ofte på støvler, der er gået godt til. Det hjælper også at banke hælen mere blød, hvis den begynder at drille.

På vandreture, har jeg også brugt en sten eller multitool til at blødgøre et område på støvlen.

Det er også muligt at få skiftet ydersålen på mange støvler. Hvis du har slidt sålen ned på dine ynglingsstøvler kan det være en god mulighed.

På den måde kan du redde et par ellers rigtig gode støvler.

Du kan også ændre på den måde du har dine snørebånd. Det kan du se mere om her: [Fif og råd] Gode råd til at snøre dine støvler.

.


Vedligeholdelse

Husk at vedligeholde din støvler, når du kommer hjem. Tør dem og smør dem ind i det anbefale produkt. Læderstøvler giver det god mening at smøre, når de er våde, så de trækker fedtet med ind mens de tørrer stille og roligt.

Tør ikke støvler hurtigt ved bål, osv. hvis du ønsker en lang levetid. Det tørrer materialerne ud. Jeg gør det ofte selv alligevel, fordi mine støvler er slidte i forvejen.

Husk også at tage smørelse med på længere ture, da støvler også tørrer ud af at gå i terrænet og blive våde. Har du læderstøvler er her et indlæg til inspiration:  Pudsning af støvler på vandretur

Sådan vælger du vandrestøvler, snørebåndTag altid ekstra snørebånd med på tur. Ssnørebånd har en lille smule elastik i sig, så vælger du i stedet at bruge snor, vil du højst sandsynligt få ondt i fødderne. Snørebånd kan også bruges som snor og til mange andre ting.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

.


Hvornår skifter jeg vandrestøvler?

Jeg har også fået en del spørgsmål om hvornår jeg skifter min vandrestøvler. Der er ikke nogen faste regler, men groft sat når de er slidt, utætte eller blevet helt stive i læderet.

Jeg bruger generelt mit grej meget og hårdt, så jeg skifter nok også vandresvøler oftere end mange andre.

Men med god vedligeholdelse kan et par gode vandrestøvler holde længe. Dog er lettere støvler hurtigere til at blive slidt og utætte, end lidt tungere støvler.

Sålen, jeg har gået flere par op hvor slåen er slidt ned i hælen. De dyre par kan man få nye såler på, men det har jeg kun gjort med mine gamle M/58 militærstøvler, da de godt kunne forsætte. De mere moderne støvler synes jeg også er slidt mange andre steder end sålerne, så nye støvler har været mere aktuelt.

Ydre materialet. Jeg har også oplevet at læderstøvler er blevet hårdere og ødelagt i læderet på lange ture. F.eks. efter “Alaska på tværs” i 2014, var min støvler stort set gennemblødt hver dag, så de blev vind og soltørret mange gange, det gjorde læderet hård og stift til sidst. Jeg har også mindre solide støvler hvor net-stoffet og andet bliver slidt op.

Vandtæthed. Nogle af mine membran-vadestøvler bliver også slidt over tid, og bliver for utætte, til de er sjove at gå i. Hvor jeg ikke gider at gå i dem mere, fordi jeg gerne vil have tætte vandrestøvler, og det ikke er muligt at smøre dem tætte mere.

Nye lange ture. Når jeg står og skal på en ny lang vandretur/ekspedition. Så lægger jeg også ud i nyere støvler, jeg lige har gået til. Jeg tør ikke tage langt væk og ud i ingen ting, men et par støvler der måske holder. Her sparer jeg ikke på pengene. Det gør også jeg nok har lidt flere vandrestøvler end de fleste.

Under “Finland på langs – til fods” 2023, fik jeg nye støvler to gange. Da sålen var godt slidt og membran var ødelagt.

Hvis jeg havde været klogere under “Alaska på tværs” i 2014, så havde jeg nok også skiftet støvler en enkelt gang. Ikke det var nødvendigt. Men af ren sikkerhed, ville det nok havde været klogt at have et par i et depot midtvejs.

Mange andre forhold. Der kan være mange andre grunde til jeg får nye vandrestøvler, som min fod ændre sig, nye modeller kommer til, og jeg tester noget nyt, jeg bliver glad for.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

.


Hvad fortrækker jeg af støvler

Sådan vælger du vandrestøvler, Erik B. Jørgensen

Jeg har igennem åren prøvet rigtig mange støvler og synes jeg har haft gode støvler i alle materialer, selv gummistøvler til at gå på jagt i.

På min lange ture, har jeg brugt både rene læder støvler, og membran støvler. Jeg skifter alt efter hvad der er af modeller (de udgår også), behov og hvordan min fødder ændrer sig. Herunder kan du se alle de støvler jeg har haft delt op i Vandrestøvler og Letvægts støvler.

Så kan du selv vurdere og prøve dig frem.

.

.


Vandrestøvler jeg har brugt igennem tiderne

Herunder har jeg listet alle de vandrestøvler op jeg har haft. Så kan du bruge det til inspiration og se hvad jeg har vagt ud fra hvad jeg skrev herover. Lidt længere ned kommer de mere “letvægts vandrestøvler” jeg har brugt mere til cykling og dagligsdags brug.
Du kan se dem fra nyeste til ældst herunder.


Hanwag, Alta Bunion II GTX

Hanwag, Alta Bunion II GTX, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenHanwag Mens Alta Bunion II GTX, er en “let” kraftig støvle, som er ekstra bred foran, for at passe bedre på min tær og fodrodsknogle, der har ændret sig igennem årene.

Gik med den under: Vandretur omkring Aasivissuit, Kangerlussuaq, Grønland (film) 2024. En støvler jeg er blevet virkelig glad for.


Scarpa, Cyclone S GTX®

Scarpa, Cyclone S GTX, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenScarpa Cyclone S GTX®. Dem brugte jeg under “Finland på langs – til fods” 2023 og efterfølgende, har haft tre par, jeg har slidt op med glæde. De er dog udgået nu. Så jeg er rykket videre.

  • Mærke: Scarpa
  • Model: Cyclone S GTX®
  • Vægt: 1.300 gram
  • Detaljer: Gore-Tex Membran
  • Se mere her: UDGÅET!

.

.


Meindl, Engadin MFS

Meindl, Engadin MFS, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenIgen en herlig vandrestøvle fra Meindl, denne gang en ren læderstøvle, uden membran. En lækker støvle, men højt skaft, jeg købt i 2020. Med god smøring af læderfedt, holder den fint vand ud. Jeg brugt den i lang tid, men min fødder ændrede sig, så jeg har brug for lidt mere plads i forfoden.

  • Mærke: Meindl
  • Model: Engadin MFS®
  • Vægt: 1.067 gram per par (EU 44,5)
  • Detaljer:
    • Overdel: 2,6 mm Oiled Sil-Nubuck Leather
    • Foring: Læder
    • Sål: Meindl Multigriff® by Vibram®
    • Mellemsål: Air-Active® Drysole
  • Se anmeldelse her: Meindl, Engadin MFS®, vandrestøvle anmeldelse

5.11, A.T.A.C. 2.0  8” Storm Boot

5.11, A.T.A.C. 2.0 8” Storm Boot, Valg af vandrestøvle af Erik B. Jørgensen5.11, A.T.A.C. 2.0  8” Storm Boot, er en støvle jeg har brugt i Korpset, fra sæson 4, i 2021 og frem. Det har været en fin støvle til det brug. Har både vandret og løbet i den. Men ikke en støvle jeg har brugt til Friluftsliv. Selv om den har gjort sit job fint. Har så mange andre fine støvler.

Korpset 4 2021

  • Mærke: 5.11
  • Model: A.T.A.C. 2.0 8” Storm Boot
  • Vægt: 1.400 gram per par (EU 44,5)
  • Detaljer:
    • Læder og 840 D nylon øverste
    • Vandtæt og åndbar membran
    • Lynlås i siden for let af og på
  • Se mere her: 11, A.T.A.C. 2.0 8” Storm Boot, 511tactical.com

5.11, XPRT 3.0

5.11, XPRT 3.0, Valg af vandrestøvle af Erik B. Jørgensen5.11, XPRT 3.0 en let og fin støvle jeg har brugt fra sæson 2 2018 i Korpset. Jeg har også gået i den på fjeldture. En fin allround støvle. Bliver lidt træt af den ikke har hægter til friluftsbrug.

  • Mærke: 5.11
  • Model: XPRT 3.0
  • Vægt: 1.304 gram per par (EU 44,5)
  • Detaljer:
    • Materialer
      • Læder, letpoleret
      • Kevlar, på siderne og hælen. Så ekstra slidstærk.
      • eVent Protect, membran. Så støvlen er vandtæt.
    • Sål, VIBRAM megagrip ydersål. Godt greb i både vådt og tørt terræne.
  • Se mere her i min anmeldelse: Anmeldelse af støvle til vandre- og kampstøvle, XPRT 3.0 fra 5.11

5.11, XPRT 2.0 Tactical

5.11, XPRT 2.0 Tactical, Valg af vandrestøvle af Erik B. Jørgensen5.11, XPRT 2.0 Tactical er en kraftig støvle, der er mere vandrestøvle end taktisk støvle. Det er en pænt tung og kraftig støvle. Jeg har brugt den i Korpset sæson 1, i 2017 og igen i sæson 2. Men så vandt de andre 5.11 støvler jeg havde og de kom på hylden.

  • Mærke: 5.11
  • Model: XPRT 2.0 Tactical
  • Vægt: 1.800 gram per par (EU 44,5)
  • Detaljer:
    • Læder og 1200D nylon øverste
    • Antibakterielle og svedtransporterende foring
    • Membran Sympatex ® vandtæt og åndbar
  • Se mere her: 11, XPRT 2.0 Tactical, 511tactical.com

Lundhags, Park

Lundhags, Park, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenLundhags, Park støvlen er en speciel støvle, da det er en ”et lags støvle” som de gamle Militærstøvler M/58, hvor ens polstring er ens sokker, som jeg ville prøve i 2015. Tag tid at gå til. De var sjove at prøve, men ikke støvle jeg kom til at fortrække til vandreture.


Hanwag, Tatra Wide

Hanwag, Tatra Wide, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenEn dejlig støvle fra Hanwag, som jeg har brugt under  “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige“ 2015, og jeg har vandre Manaslu rundt i Nepal 2015 i dem med min kæreste. Fås også i mange breder.

  • Mærke: Hanwag
  • Model: Tatra Wide
  • Vægt: 1.880 gram per par (EU 44,5)
  • Detaljer:
    • Overdel: Waxed Nubuck Leather
    • Øvre: vokses nubuck, blød kant på skaftet
    • Foring: Læder
    • Gummiforstærkninger, hæl og tå
    • Sål: Vibram ® AW integreret
  • Se anmeldelsen her: Tatra Wide, fra Hanwag, anmeldelse her!

Hanwag, Lhasa

Hanwag, Lhasa, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenLhasa er en støvle jeg virkelig har brugt, for først gang under “Alaska på tværs” i 2014. Støvlen blev så slidt at jeg har haft to par mere efterfølgende. En af de lækreste støvler jeg hat stikket foden i fra først gang. Har overvejet at vende retur til dem flere gange, men har prøvet alt muligt andet. Fås i flere breder.


Hanwag, Yukon

Hanwag, Yukon, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenYukon, Hanwag var min støvle under “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i kano, Finland” i 2012. En støvle der gjorde det godt i et par år. Det var også min første Hanwag støvler, som jeg har brugt så mange af efterfølgende.

.


Haglöfs, Crag Hi GT

Haglöfs, Crag Hi GT, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenDet var min støvle under “Skandinavien rundt i kajak” i 2011, samt et stykke tid som dagligdags støvle og gåtur støvle med hunden nogle år efter. Så det er ikke en støvle jeg har vandret som så i.

  • Mærke: Haglöfs
  • Model: Crag Hi GT
  • Vægt: 1.580 gram per par (EU 45)
  • Detaljer:
    • Overmaterialet, vandafvisende syntetisk stof og ruskind
    • Membran, Gore-Tex Extended Comfort
    • Ydersål: Hypergrip HF-01
  • Se mere her: UDGÅET!

Meindl, Borneo 2 MFS

Meindl, Borneo 2 MFS, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenEfter mange år med Meindl Island, ville jeg prøve en ren kernelæderstøvle, jeg købte omkring 2008. Det var en fin støvle, der lige skulle gåes til. Den var også godt vandtæt, så længe de smøres godt med læderfedt. Opleve at sålen var lidt mere blød og blev hurtigere slidt en min gamle Island.

  • Mærke: Meindl
  • Model: Borneo 2 MFS
  • Vægt: 1.580 gram per par (EU 42)
  • Detaljer:
    • Læder støvle
    • Vibram sål
    • Formbar MFS skum i ankelpartiet
  • Se mere her: Meindl, Borneo 2 MFS, meindl.de

Scarpa, ZG40 GTX

Scarpa, ZG40 GTX, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenScarpa, har jeg også haft et par af, en lækker kvalitets støvle, jeg følte bare de var meget smalle, til min fod og deres støtte omkring anklen ikke var så god som min Meindl. Kan ikke huske hvornår jeg præcist fik den og brugte den, men nok omkring 2004-2006.

  • Mærke: Scarpa
  • Model: ZG40 GTX
  • Vægt: 1.500 gram per par (EU 44)

.


Meindl, Bjergstøvle

Meindl, Bjergstøvle, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenMeindl, Bjergstøvle, model udgået, en ren bjergstøvle, som er meget stiv, den er ikke velegnet til normalt terræn, men hvis man skal gå stejlt op ad bjerg, er den god. Igen har jeg oplevet at folk med en bred fod, ikke kan gå dem til, fordi de er så stive. Det kræver en del timer i dem derhjemme, før man skal gå langt i dem.

  • Mærke: Meindl,
  • Model: ?
  • Vægt: 2.660 gram per par (EU 44,5)

.


Meindl, Desert Fox

Meindl, Desert Fox, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenMeindl, Desert Fox er en støvle i læder og cordura nylon, så der kommer masser af luft til fødderne, igen en god pasform og støtte, men kun til områder hvor det ikke er fugtigt. Jeg har selv brugt dem i Jægerkorpset fra 2003 og til vandring i Grækenland og på flere storbysferier. Har dem forsat.

  • Mærke: Meindl
  • Model: Desert Fox
  • Vægt: 1.480 gram
  • Detaljer:
    • Læder og Cordura Nylon net
    • Sål, Meindl Multigrip® MTH®
  • Se mere her: UDGÅET! Kan fås enkelte steder

Meindl, Performance

Meindl, Performance, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenMeindl, Performance er højskaft vandrestøvle og jagtstøvle. Jeg brugt den ofte i Jægerkorpset, fra 2002-2007 når vi var i våde områder. Efterfølgende har jeg brugt den til jagt, da den faldt fra hinanden i 2022. Jeg har været glad for at have et par støvler med så et højt skaft.

  • Mærke: Meindl
  • Model: Performance
  • Vægt: 2.140 gram per par (EU 41)
  • Detaljer:
    • Materialer
    • Overdel : 2,5 Full Grain Leather Foring: Cambrelle®
    • Membran: Gore-Tex® More-Season
    • Sål: Meindl Multigriff® by Vibram® Mellemsål: Air-Active® Drysole
  • Se mere her: Meindl, Performance, meindl.se

Meindl, Island

Meindl, Island, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenMeindl, Island er en støvle der virkelig har været med mig mange steder. Brugt den som min primære støvle i min tid i Jægerkorpset 2002-2007 og nogle år efter. En virkelig fed støvle, den gang. Er nok til den tunge side i dag. Men har været på market lige siden 1992.

  • Mærke: Meindl
  • Model: Island
  • Vægt: 1950 gram per par (EU 44,5)
  • Detaljer:
    • Overdel : 2,4 mm Oiled Sil-Nubuck Leather, Foring: Cambrelle®
    • Membran: Gore-Tex® More-Season
    • Sål: Meindl Multigriff® by Vibram®, Mellemsål: Air-Active® Drysole
  • Se mere her og få hele historien om: Meindl, Island, meindl.de

Meindl, Perfekt

Meindl, Perfekt, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenMeindl, Perfekt en tung bjerg læder støvle i super kvalitet. Den er meget stiv og tung, men man kan tage den direkte på og gå. Jeg brugte den meget på Grønland, ved Slædepatruljen Sirius 1999-2001 og kort tid efter.

Jeg har altid været glad for dem, jeg synes dog den er for tung, i forhold til andre modeller der kan det samme. Samt jeg har haft to par, hvor sålen begyndte at knirker, når man går, det er lige til at blive sindssyg af at høre på. Første par fik jeg byttet.

  • Mærke: Meindl
  • Model: Perfekt
  • Vægt: 2.440 gram per par
  • Detaljer:
    • Fuld læder støvle
    • Indersål: AIR-ACTIVE®
    • Ydersål: Vibram®
  • Se mere her: Meindl, Perfekt, meindl.de

ECCO, Track

ECCO Track vandrestøvle, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenImellem mine år med Militærstøvle M/58 som barn og militæret hvor jeg også gik i Militærstøvle M/58, havde jeg nogle af ECCO’s først vandrestøvler, mener det var en ”Track”, kom i.

Det var en støvle der aldrig kom til at fungere for mig, den var for lav ved tæerne, så jeg fik klemt tæerne og vabler på tæerne. Så endt hurtigt med at sætte dem på hylden.

.

.


Militærstøvle M/58

Militærstøvle M:58, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenDen gode gamle Militærstøvle M/58, har jeg godt nok haft en del af, både med den gamle sål og flere modeller jeg fik dem omsålet med Vibram såler. Det er en ”Et lags støvle” i fuld læder, hvor polstringen er sokkerne.

Jeg havde støvle som barn, når jeg rendte rundt og legede røver og soldater, og på fjeldture med min mor og hendes mand. Samt det var den udleveret militærstøvle, da jeg startede i dec. 1995 i Livgarden.

Det var også de støvler jeg gik i under hele optagelsesprøve til Jægerkorpset i 2002. Det er en støvle der skal gås godt til. Mange havde svært ved at gå i dem, men med en god indlægssål og godt med træning, så tjente de mig godt. En dejlig simpel støvle. Har haft dem både med hægter og uden hægter.

Havde den ofte til skomager, og få nye hælkapper på, så de kunne holde længere.

  • Mærke: Militærstøvle M/58
  • Model: Militærstøvle M/58
  • Vægt: 2.130 gram per par (EU 44,5)
  • Detaljer:
    • Et lags læderstøvle
  • Se mere her: UDGÅET! kan forsat findes enkelte steder

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Letvægts støvler jeg har brugt igennem tiderne

Herunder har jeg listet de letvægts støvler jeg bruger, mest til dagligdags brug og på vores cykelture. Igen fra nyeste til ældste.


Xeroshoes, Scrambler Mid II WP

Xeroshoes, Scrambler Mid II WP, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenI min jagt på at træne mine fødder, og holde dem sunde. Især fordi jeg har døjet med nedsunkne fodrodsknogler. Så har jeg i mange år brugt Fivefingers sko til træning. Nu ville jeg også prøve ”barfods” støvler. Jeg bruger dem i dagligdagen, min fødder kan ikke bruge dem på langtur. Men de hjælper min krop så meget, jeg også er begyndt at øve at løbe ”barfods” løb i deres løbesko.

Se mere om træning af min fødder her:

Glæder mig til at bruge dem til min træning og velvære.


Haglöfs, Skuta Mid Proff Eco

Haglöfs, Skuta Mid Proff Eco, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenHaglöfs, Skuta Mid Proff Eco er en støvle jeg har brugt rigtig meget som dagligdags sko/støvle, det mest af året siden 2018. Samt det er den støvle jeg har på når vi er på cykelture, da den er let, vandtæt og skøn at have på. Brugt på bl.a. andet:

Jeg har haft 4 par indtil videre, da de også bliver slidt. Har endda købt lidt til lager.

  • Mærke: Haglöfs
  • Model: Skuta Mid Proff Eco
  • Vægt: 950 gram per par (EU 42)
  • Detaljer:
    • Materialer
      • Overdel: 1,4 – 1,6 mm Suede Leather, Miljøvenligt ruskind
      • Membran: Proof™ ECO, Vandtæt og åndbar
    • Sål: Asics® Hike Wet Grip™ AHAR+ og Mellemsål: SpEVA™
  • Se min anmeldelse her: Anmeldelse støvle, Haglöfs Skuta Mid Proff Eco

ECCO, Exostrike

ECCO, Exostrike, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenEcco, Exostrike var en støvle jeg bare var nysgerrig på, fordi den fik gode anmeldelser. Så jeg købte et par i starten af 2020. Men som mine først ECCO vandrestøvler, kunne jeg ikke gå i den, min fod begyndt at gøre ondt med det samme. I anmeldelsen har jeg fået andre til at skrive om detn.

  • Mærke: ECCO
  • Model: Exostrike
  • Vægt: 1.160 gram
  • Detaljer:
    • Overdel, 2 slags, alt efter pris.
      • ECCO-yaklæder (vandafvisende)
      • Dyneema® Bonded Leather 0,5 mm (kalveskind, kombineret med Dyneema-fibre)
    • De fås både med og uden Gore-Tex membran.
    • Såler, Phorene™ PU-mellemsål, Ydersål: gummi med Rubber Lug Traction-teknologi
  • Se min anmeldelse her: Anmeldelse, Ecco Exostrike, støvle

Keen, Koven Mid Wp

Keen, Koven Mid Wp, Valg af vandrestøvle af Erik B. JørgensenKeen, Koven Mid Wp var min støvle under “Yukon River, Eventyrlige Yukon” i 2016. Min kone, Tine havde den i kvindemodellen. Det var desværre en støvle der slet ikke levede op til forventningerne, og gik alt for hurtigt i stykker.

  • Mærke: Keen
  • Model: Koven Mid Wp
  • Vægt: 776 gram
  • Detaljer:
    • Materialer
      • Overdel: Water Resistant Nubuck
      • Membran: KEEN.DRY®
    • Sål: Non-Marking Rubber og Mellemsål: EVA Molded
    • Trækstrop på hælen til letter påtagning

Før det kan jeg ikke huske hvad jeg har haft og brugt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse


Sådan vælger du vandrestøvler, vandpassage

Indlægget er opdateret: 25. november 2024

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.