[Nyhedsmail påkrævet] Valg af sovepose frysetørre

Råd og fif til at sove i soveposen

Her vil jeg løbe nogle af de mange små fif der kan gøre livet lettere, varmere og behageligere.

 • Brug inderpose. Jeg bruger altid en inderposer, som fugten kan sætte sig i, jeg skåner min sovepose lidt og det giver lidt ekstra varme. Om sommeren bruger jeg en af silke og om vinteren bruger jeg en af fleece. Nogen soveposer leveres med en dampspærre inderpose. Det kan jeg ikke sove i selv, bliver alt for klam. Iden er at sovepose vil være helt tør. Jeg personligt kan let holde min sovepose tør på vinterturen.
 • Tør sove posen så snart du kan luften den. Tag den ud i teltet så den kan ligge og lufte, hæng den op uden for. Selv om vinteren kan den frysetørre. Her er en video om det:
 • Snor i lynlås. Sæt en god snor i lynlåsen så den er let at få fat i. Helsport har jeg oplevet de har syet en strop i med refleks på, så den er let at se i pandelampes skær, smart.
 • Sy lynlås sammen. Mange soveposer har en lynlås med dobbelt lynlåshoved. Så lyn låsen kan åbnes fra bunden. Så kan man sidde i sin sovepose, med hænderne ud og læse. Det virker ikke for mig. Til genglæd er det sikkert at hver gang lynlåsen er helt åben, går den op og det er hver gang jeg bare gerne vil have lukket posen NU. Derfor syer jeg ofte lynlåsen sammen forneden så den ikke kan gå op.
 • Hold varmen, bedre. Ud over inderposen har jeg flere forslag her i videoen:
 • Luk hals kraven godt af, den holder meget på varmen. Stop evt. en ekstra trøje rundt om hals
 • Liggeunderlag. Tykkelsen gør meget for varmen
 • Sov oven på din jakke / dunjakke eller hvad du har, giver ekstra isolering.
 • Har du en tynd dunjakke eller dunvest med, læg den inderst i sovepose ned i fodende, den er super til at holde fødderne ekstra varme.
 • Få varmen før du hoppe i posen. Hop, gå eller løb dig varm før du hopper i posen.
 • Tis af. Det koster ekstra energi og ligge og holde sig. Hvis det er du skal tisse er det bare du og få det overstået.
 • Sov med en hue.
 • Sov med et tynd lag undertøj. For mig er netundertøj det bedste at sove i.
 • Sov med sokker, men træk dem ca. 10 cm ud over tæerne så der er luft.
 • Tynd sommersovepose uden på, til vinter. Har du en god sovepose der går til minus 20-25 grader og du skal bruge den om vinter. Kan du i stedet for at købe en ny, købe en stor sommersovepose. Den lægger du uden om din varme sovepose. På den måde kan du få en sovepose der kan tage minus 30-35 grader. Fugten sætter sig i ydrepose og den er letter at tørre når den er tynder. Inderst vil jeg tag en fiberpose, der igen giver ekstra varme.

Ud over det har du en sommersovepose. Det er samme princip de dyre vintersoveposer bruger, som Helsport, Tempelfjord som jeg er meget glad for.

 • Købe sovepose efter din højde eller kort den af.  Har du børn eller er kort går der meget varme spildt hvis din sovepose er for lang. Derfor bind noget om sovepose i bunden så den kun er så lang den behøver.
 • Jeg lægger ofte mit tøj ned i fodende så det er varmt om morgen. Har jeg flere soveposer uden på hinanden. Tager jeg langt undertøj i den inderste og bukser, osv. i den yderst, det kan også virker som isolering nedad.
 • Jeg sover altid med tøj på. Er det for varmt. Trækker jeg de lange underbukser ned om anklerne. Hvis jeg skal ud om natten, er det let at trække bukserne op og gå ud.
 • Jeg har altid tynde handsker ligge i bukselinde på underbukserne., om vinteren. Så kan jeg tag handsker på, før jeg skal ud af posen.
 • Sov med pandelampe om halsen som halskæde. Igen hvis du skal ud hurtigt eller om natten, er det let at finde den.
 • Brug tøj som hovedpude. Jeg lægger tøjet i en vandtætpose og ind under hætten. På den måde kan jeg også nøjes med et korter underlag.
 • Har jeg fugtige sokker, handsker eller andet. Har jeg dem under tøjet på lårende og maven. Så kan jeg tørre tøjet helt op. Oplever ikke problemer med sovepose af den grund.
 • Er det meget koldt, kan du bruge tasker, rygsæk, osv. som ekstra isolering. Evt. stik fodende af soveposen ind i din rygsæk.
  • Personligt synes jeg at goretex overtræk og bivi bags giver for meget fugt i min sovepose. Når det er koldt.

 

Håber du vil få nogle fantastiske oplevelser ud i naturen.

Vil du tilbage til artiklen om “Valg af sovepose” tryk her, ellers bør du læse den sammen med den her

Erik

Link, til artikler jeg har skrevet om emnet: