Vandreferie med barn (vandre med barn)

Vandreferie med barn

Åres sommerferie med min datter, Karen på 4 år, skulle ikke være 45 dage i år, men en lille tur.  Karen og jeg har haft en snak om, hvad vi skulle og var blevet enige om en vandretur og lidt hygge.

Du kan her læse om og lade dig inspirere af, hvordan jeg tager på en kort vandretur med min datter Karen. Du kan læse om selve turen, lidt råd og data. Du kan også finde en generel pakkeliste.

Jeg gik fra Karen’s mor for over et ½ år siden, og siden har jeg skulle virke som Far på deltid. Det er ikke en nem ting, og jeg vil give min datter alt, hvad jeg kan. Underligt nok synes jeg, at jeg er blevet en bedre far. Når vi er sammen nu, er det på fuldtid og med mit fulde fokus. Det kunne tidligere knibe for mig i dagligdagen, jeg kunne let fortrække til arbejde og sende Karen til sin mor. Det kan jeg ikke nu, og jeg har selv et helt andet fokus på, at vi skal være sammen. En dejlig oplevelse for mig.

Jeg ønsker at give min datter nogle oplevelser, som er unikke for hende og jeg. Lige siden vores ”Far og datter i Vildmarken – 45 dage i kano” har Karen tit snakket om, når vi skal af sted igen. Vi har været på en masse små ture. Vi skal på flere ”Far og datter i Vildmarken” ture ca. hver  2-3 år, næste gang i 2015. Jeg vil gerne vandre på en af vores tur. Derfor kunne det være dejligt at begynde at træne og bare hygge os med noget af det, jeg brænder for.

Det vigtigste for os er at have det sjovt og være sammen. Mine tanker var at holde eventyret i baghaven. Jeg ville gerne gå i naturen, så Karen have noget at se på, og vi kunne tage Dino med (Karens hund).

Mine tanker var at gå 3-4 dage med alt oppakning, så vi var så frie som muligt og uden, at jeg skulle slæbe mig selv ihjel.

Under mine mange kajakture i det Sydfynske, er jeg stødt på ”Øhavsstien” mange gange og den herlige natur. En vandretur på i alt 220 km rundt i det Sydfynske og på øerne. Derfor ville vi gå et stykke af ”Øhavsstien” uden nogen specielle mål andet end lave det, vi elsker.

Vores ferie startede mandag den 10. Juni. Karen og jeg mødtes og pakkede sammen. Det er en vigtig ting for mig, at Karen er med i det hele.

Vi gik og fandt ting frem. Telt, soveposer, underlag, tøj og legetøj. Her kommer en af udfordringer med min 4 årige datter, vi skal være enig om mængden af tøj og legetøj. Til stor glæde for mig har hun en god forståelse for, at vi skal slæbe det hele. Da alt var pakket, kom min far og kørte os alle ned Nord for Svanninge bakker. Jeg havde udvalgt en blandet rute med bakker og natur inde i landet, lidt ved havet og ikke at forglemme nogle iskiosker undervejs.

Vi blev læsset af en  7 km ude af ruten, hvor den normalt starter i Faldsled. Selv om jeg havde skåret ned for alt unødvendigt og sparet, var jeg fuldt lastet, og jeg måtte ty til den store rygsæk, fordi med to underlag, to soveposer, osv. fik jeg min del at slæbe på. Karens lille rygsæk var der ikke meget i, men vigtigt at hun skulle føle, at hun var med. Dino havde fået sin rygsæk på, han bærer altid tøj, da det former sig godt om hans krop. Jeg bærer så hans mad, vandskåle, osv.

En stor tak til min far for turen og ispenge.

Vi gik ind på den markerede rute, og vi lagde ud på små markeveje og stier. Græsset var lige slået, det gav lidt problemer for Karen at græsfrøene røg i skoen og kløede.  Det løste sig ved hun fik sandaler på. Vi hyggede os. Dog med den lille detalje, at Karen synes, at pauser er det sjoveste. Vi gik kort, før hun begyndte at snakke om pause, det vil sige ca. 2 min. Vi kunne holde på i 20-25 min, så måtte jeg holde en kort pause. Jeg prøver at huske på det skal være sjovt og en god oplevelse.

Vi gik og prøvede at finde dyr og andre spændende ting. Vi mødte en udenlandsk vandre nogle gange i starten. Desværre faldt Karen mens hun løb og legede med den en af min vandrestave. Det kostede nogle knubs på knæene, og jeg måtte i gang med plasteret. Vi overnattede i en lokal skov, jeg have fået lov til.

Næste dag gik den syd over igennem Svanninge Bakker, et herligt natur område med en dejlig Iskiosk. Her fik vi middagsmad og en is, før vi gik videre. Til endnu en skov, vi havde lavet aftale om at bruge.  Vi hyggede i lejeren, lavede lille bål i Kelly Kettle til aftensmad og the. I lejren fik vi besøg af en Fotograf Rasmus, der tog nogle super gode billeder. Min kæreste Tine kom også ganske kort på besøg, da hun var i området grundet arbejde.

Tredje dagen gik forsat syd over forbi Holstenshus, hvor Karen kiggede efter prinsesser. Vi nærmede os stille og roligt havet, først med Nakkebølle Sø, før vi kom til Fjællebroen, med træklatring undervejs. Her var det tid til legeplads, is og hyg. Lige syd her for, 200 meter, ligger en lille primitiv lejrplads, jeg har benyttet en del gange. Her slog vi telt og var ude at bade. Regnen tog til i løbet af natten. Det gjorde, at vi blev hentet torsdag morgen af min far. 3 herlige dage var slut. Vi sluttede en ½ dag før, for at undgå en våd og eventuel dårlig oplevelse, vi har mange år foran os endnu. Det gjorde, at Karen kunne nå på min fars gård og besøge grisene, kattene, ride en tur på sin hest. En tur på dyreskue nåede vi også, før vi afsluttede vores ferie i København med et besøg, hvor jeg bor og en god tur i ”Den blå planet”.

En dejlig nærværende ferie var over.

Sommerferie med Karen

Råd og data

Vi gik følgende de 3 dage

 • 6 km over ca. 4 timer
 • 9 km over ca. 8 timer
 • 9 km over ca. 7,5 time

Det ser ikke ud af meget, men jeg var meget glad for, at det gik forholdsvis godt. Karen er godt nok en lille brokkerøv, der vil have pauser hele tiden og siger 200 gange på den dag det er hårdt. Men pludselig er der dyr, vi snakker, synger en sang, så er der ingen træthed. Når vi havde slået telt om eftermiddagen, var der heller ikke meget træthed, men masser af energi til at lege og gå på opdagelse.

Vi gik ca. 20 min og holdt 10 min pause. Hvor vi spise, drak, legede og hygge os. Det er kort tid, igen for at holde fokus på det skal være sjovt.

Udstyr

Kelly Kettle

Jeg havde virkelig prøvet at skære ned fordi, jeg skulle læbe alt og endte med ca. 30 kg, Dino med 6 kg og  Karen med 1 kg.

Grunden til de mange kilo er især, at jeg havde dobbelt af alt, sovepose, underlag, tøj, osv.

Brænder, brugte vi primært ”Kelly Kettle” som er en bålgryde. Vi havde en brænder med til nød.

Mad

 • Morgenmad, Havregryn eller mysli med mælkepulver og protein pulver.
 • I løbet af dagen, kiks, tørret frugt, slik, tørrekød og chokolade.
 • Middag, knækbrød og leverpostej.
 • Aftensmad, tørmad til mig. Karen kartoffelmos eller havregryn.

Underholdning og legetøj

 • Vi havde begge vores iPad med til at læse og hygge med. Det krævede en lille solcelle fra Brunton, jeg tester for tiden.
 • Legetøj havde Karen to mellem bamser og en lille bamse med og noget tøj til dem.
 • En vigtig ting for mig er, at hun har sin egen rygsæk med for at føle hun er ligeværdig. Dog måtte jeg bære den til slut på dagen de to sidse dage.

Tøj

 • Skifte undertøj og sokker
 • Bukser, shorts og Karen skal ALTID havde sin kjole med
 • Ekstra t-shirt og trøje.
 • Varme trøje
 • Rengtøj
 • Hue og handsker
 • Badetøj
 • Et lille håndklæde.
 • Karen havde sko og sandaler med. Jeg selv kun vandrestøvler.

Andre gode ting altid at have med

 • Pandelampe
 • Plaster (bruger sportstab)
 • Medicin (har altid lidt med, lidt smertestillende og mod dårlig mave.)
 • Kort
 • Apps, har altid fuglebøger, svampebøger på min telefon
 • Lille kikkert til at nyde dyrene
 • Kamera, har et vandtæt og stødsikkert med. Karen elsker at tage billeder og nyder at føle hun må tage billederne på turen.

Udfordringer

 • Holde humøret i løbet af dagen.
 • Finde lejrpladser nok. Det kan være svært at finde nok pladser, da de ikke ligger med så kort afstand. Det er noget lettere i Sverige eller Norge med allemandsretten. Heldigvis kommer der flere og flere skov og primitive lejrpladser man må sove i.
 • Bære alt udstyr og barn. Skete kort et par gange, at Karen var for træt.
 • Hund er ikke velkommen på alle primitive lejrpladser.

Pakkeliste

Her er en generel pakkeliste jeg har lavet til vandring. Har altid ekstra ting på, som jeg ikke altid har med. Kan godt lide at blive huske på ting, så jeg kan tage stilling til om de skal med eller ej, alt efter årstid, vejr, deltager, osv. Se pakkeliste her.

Karens oplevelser

Vi havde en super god tur og havde en masse kvalitets tid. Vi fandt eventyr i baghaven. Det er bare om at komme af sted. Der er så mange muligheder.

Her er hvad Karen og jeg fik ud af vores kamera og  Karens skøn sang

–0–

Husk ”Eventyret starter i din baghave.

Erik

Relateret indlæg

20 Comments on “Vandreferie med barn (vandre med barn)”

 1. Fedt du vil ud. Håber du får kræfterne tilbage hurtigt. Jeg ville se på hærevejen her er kommet herberger i forbindelse med pilgrinsruten. Så ville jeg tag en del hvor stien er bred og evt. have en babyjokker med til ting, så du ikke skal slæbe dem. God tur.

 2. Tak for en godt beskrevet tur. Rigtig sjovt og informativt. Jeg vil afsted for første gang med mine 2 piger på 9&12. Hende på 3 må vente til næste år. Jeg kan ikke rigtig beslutte mig hvilken vandretur jeg skal vælge : en del af hærvejen Jylland eller Bornholms kystvej eller øhavsstien. Vi skal afsted Max 3 dage. Nybegynder. Jeg har ikke så mange kræfter. Er ved at komme mig efter sygdom, men vi skal UD og have luft (forandring). Hvad vil du anbefale?

 3. Hej Malene
  Velbekomme, det er jeg glad for at høre.
  Altid godt at have styr på hvad man vil gøre i en nødsituation. De ting man har tænkt på sker sjældent.
  Mvh
  Erik

 4. Hej Erik.
  Mange mange tak, for dit så udførlige og brugbare svar. Det sætter jeg meget stor pris på 🙂

  Vi fandt en nødsender, og den blev han rigtig glad for – håber dog aldrig den vil blive brugt 😉

  Glædelig jul og godt nytår.

  Mange hilsner, Malene

 5. Hej Malene

  Tak for dit spørgmål.

  Det er altid rat med noget sikkerhed. Det er ikke helt let at svare på, fordi udviklingen går stærkt.

  Det er også lidt to forskellige ting, du eftersøger. Et er en nødsender, som gør din mand kan kalde efter hjælp uanset hvor han er. Noget andet er en tracker der gør du eller andre kan finde ham. Det kræver han har den tændt altid og der ved bruger strøm.

  Personligt er jeg mest til en nødsender, så jeg kan kalde efterhjælp hvis uheldet skulle ske.
  Der fortrækker jeg en “Fast Finder”, det er en nødsender der kræver VHF bevis. Den kalder direkt til nødcentraler med GPS position. Den har batteri til ca. 5 år, så skal den til service. Den koster ikke noget at have. Koster ca. 3.000 kr. Kan købes ved VHFSkolen.dk

  Det andet er en SPOT eller en InReach fra Iridium. Det er GPS tracker hvor du/I kan side der hjemme og se hvor din mand er.
  Han kan også sende sms igennem den fra sin Smartphone , selv om der ikke er telefondækning, det koster lidt ekstra at bruge.
  Han kan også kalde efter hjælpe over den, men det går til en central der først ringer til jer og først derefter sætter redning igang.

  Ulempe ved dem er at den bruger strøm hele tiden, for I kan se hvor din mand er og den koster et årligt abonnement, omkring 1500 kr og op efter, årligt.

  Jeg har brugt SPOT men frem over vil jeg vælge InReach frem over, fordi den dækker bedre i de Nordlige egne, den kan tændes uden at ens Smartphone skal tændes. Men han kan forsat sende sms igennem dem, hvis han har brug for det.

  Reng sikkerhedsmæssigt fortrækker jeg en nødsenderen, fordi der er altid batteri på, den går direkt til redningstjenesterne og den er vand og stødsikker. Du/I kan dog ikke se hvor han er og hvad han laver.

  Det er noget dyrt legetøj.

  Håber det er en lille hjælp.

  Mvh
  Erik

  Relateret indlæg:
  Indlæg om SPOT
  Her kan du se Fastfind, ved VHFSkolen

 6. Hej Erik 🙂
  Jeg er ingen vandre selv, men det er min kæreste i aller højese grad, specielt i Norge og Sverige. Da han ofte er alene afsted, tænkte jeg, at det ville være en god ide med en slags tracker i et nødstilfælde- Nu har jeg kigget lidt omkring på nettet, men jeg synes det er lidt af en jungle, at finde den der kan det rigtige. Han er en “kort-mand”, og bruge derved ikke GPS. Kan du måske anbefale en dims så vi altid vil kunne finde ham hjem igen? 🙂

  Mange hilsner, Malene Juel 🙂

 7. Pingback: Børn og rygsække – hvad kan de bære « NaturRetur

 8. Tak for historien og dine billeder med lyd – meget stemningsfuldt 🙂
  Jeg har først lige fundet frem til din side, så jeg glæder mig meget til at følge med og bla. høre om dine tanker mht. Brunton. Har selv netop bestilt en Resync frem for Restore (solceller). Tænker det let kan blive kritisk m strøm gennem sol her i DK – bortset fra den fantastiske sommer i år selvfølgelig.
  Kan i øvrigt kun tilslutte mig din tanke med mange små hvil så din datter går med lyst, men kan også genkende dilemmaet når et stræk kun bliver på 2 min 😉
  Tak for inspiration og viden.

 9. Hej Erik,
  Jeg synes det er nogle ret gode distancer hun har taget – når hun kun er 4 år.

  Udfordringen med at bære rygsæk og barn, minder mig om en tur på Trampestien, hvor min søn blev brændt af brændenælder og kort efter stak sig på en tidsel på samme sted. Der var han bundulykkelig, og jeg måtte så bære ham 3-400 meter, indtil vi var igennem brændenældemarken. Det var godt nok lidt tungt 🙂 men det er også noget som gør at vi har et solidt fælles minde at tale om i mange år fremover.

  God tur på Grønland.

  Hilsen Ib

 10. Hei Erik

  Mine to ældeste unger på 19 og 16 år har jeg altid taget med på vandretur, kanoture og cykelture og i dag fortæller de, at det de husker bedst fra deres barndom var alle de skønne ture vi har været på 🙂
  Sidde ved bålet, sove i teltet, fiske i de svenske søer, nyde udsigterne og svinge i reb, jeg kunne blive ved…

  Forsæt endelig med at tage Karen med på tur, der er så mange muligheder med børn i naturen.
  Min yngeste på 6 år kommer samme tur igennem og hun er allerede bidt af det 🙂

  Hilsner fra
  Birger

 11. Hej Emil
  Jeg er ved at test en ny solcelle og enhed fra Brunton. Jeg har den med til Grønland hvor jeg sidder nu. Fra på lørdag og 2 uger frem skal jeg vandre fra Kangerlussuaq til Sisimiut med kæreste, her tester jeg videre. Der kommer en anmeldelse når jeg er klogere.

  Men det er:
  – Brunton, Resync (Udgået 2014)
  Brunton, Solaris solcelle

  Dem jeg har testet har jeg skrevet om her Solceller på tur / ekspedition, ”Far og datter i Vildmarken – 45 dage i kano”
  Erik

 12. Ja det gør jeg altid. Jeg synes ikke det tager ret lang tid og så får jeg det pakket bedre og bedre undervejs.
  Hvis jeg ikke pakker ud, synes jeg altid jeg skal bruge det jeg ikke har taget ud 😉

 13. He’s Erik.
  Som altid er det spændende at følge med på din hjemme side og alle dine ture.

  Hvilken sol celle bruger du til at lade din iPad op med ?

  Hilsen Emil

 14. Alt ud og ind igen hver dag?
  Den oplysning kunne jeg godt have brugt for mange år siden. Syntes altid det er som om der bliver mindre og mindre plads, selvom der ryger mad m.m. he he

 15. Hej Danni
  Tak for din kommentar, det glæder mig.
  På den her tur, tog jeg min store rygsæk fordi min volume var så stor. Det er en Lowe Alpin Sarance, militær rygsæk på 120 liter.
  Ellers har jeg brugt Fjällräven Abisko 75 liter på mine egne ture.

  Jeg pakker altid så jeg har det tunge fra midten og op efter, gerne så tæt på ryggen som muligt. Men er altid svært at styr 100%.
  Jeg pakker alt ud og ind hverdag for at få alt pakket så komprimeret som muligt. Drikke og mad til dagen har jeg i en sidelomme.

  God sommer til dig også.
  Eri

 16. Elsker simpelthen dine historier når dig og den lille er ude i naturen.
  Så inspirerende og hvis når jeg selv bliver far er det et must.
  Jeg har fulgt jer gennem en længere periode og jeg drømmer mig altid helt væk.

  Hvilken rygsæk går du med og er der en bestemt måde du pakker rygsækken på?

  Rigtig god sommer til dig og lille store Karen.

  Mange hilsner fra Danni

 17. Hey Erik

  Først tak for en skøn lille historie om din og datters + hunds vandre tur til inspiraiton for ihvertfald en “enlig far” mere til 2 poder på hhv. 2 og snart 4 år, så inspirerende læsning og gode billeder det gav på nethinden og følelse i kroppen.

  At vandre er fantastiskt!

  Så så jeg din lille film snip med Karens “Bim bam busse…” sang 🙂

  Hvor skønt og livsbekræftende!!!!

  TAK!

  Bedste hilsener

  Patrick

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *