Far og datter i Vildmarken - 45 dage i kano, Kano

Kano, Wenonah, Spirit II, samt forbedringer

Den kano jeg brugt under ”Far og datter i Vildmarken – 45 dage i kano” var en Spirit II på 17 fod = 518 cm fra Wenonah. En kano der beskrives som en af de mest allround kanoer der findes. Efter lang dialog og råd med den Dansk importer ”Kajakkæden”, endte vi med Sprit II ud fra det jeg skulle. Jeg skulle på elv, sø, op ad elv, bære, osv. Samt jeg skulle kunne padle den alene og gerne to senere hen.

Jeg snakkede med andre kano folk der havde padle en del kanoer bl.a. Novacraft Prospector en klassiker, der synes at Spirit II klare sig bedre eller mindst lige så godt.

Så da jeg ikke havde padlet ret meget kano, prøvede jeg begge modeller og lidt andre og var virkelig glad for Spirit II. Så den det blev.

Jeg havde et ønske om en større kano gerne 19 fod, for at have plads nok, til alt vores mad, osv. men efter snak med flere og jeg havde prøvet lidt forskelligt padling, kunne jeg godt se at en 17 fods kano, nok var den maximalle længde jeg kunne padle alene, i det terræn jeg skulle ud i.

Selve kanoen er super fin, den er lavet flot færdig, ”gunwalen” kanten rundt er i plastik, sædet af webbing, men alt det kan man ændre som ekstra udstyr, hvis man vil have en ”gunwale” i træ, osv.

Men det så jeg ikke som en nødvendighed, selv om det er flot.

Da jeg primært skal padle den alene, var der lidt små ting jeg måtte ændre, lige bag det forreste sæde, sad en tværstiver, men da jeg sidder på det sæde omvendt, var den i vejen, den tog jeg af. Men alle sagde den ikke var nødvendig. Samt jeg vente bæreåsen i midten, så jeg havde den anden tværstiver at holde fast i. Små ting der var hurtigt klaret. Samt jeg lavede et system til at sætte padlerne fast i bæreåsen ved overbæring, efter råd fra Hans Micheal Nielsen, samt lave sprayskirt for at holde på grejet og holde vand ude. Samt satte underlag i til lægge knæende på. 

Tekniske detaljer:

 • Længde                                518,16 cm
 • Bredeste sted                       91,44 cm
 • Materiale                             Royalex
 • Vægt                                     31,05 kg
 • Udsalgspris omkring       11.500 kr.

 

Hvordan klare den det så?

Jeg synes selv jeg fik den testet godt og grundigt på vores 45 dags tur og de 16 dage efter med min kæreste.

Fra starten var den max belastet da vi lage ud med:

 • 230 kg grej
 • 020 kg datter
 • 090 kg mig
 • 025 kg hund
 • 035 kg kano med grej
 • 400 kg i alt.

Så kan jeg roligt sige at kanoen den var fyldt, selv om den blev lidt mere langsom at padle, var jeg overrasket over hvor lidt ændring der var i styre egenskaberne. Selvfølgelig var fronten svær at flytte fordi jeg padlede den solo og omvendt så jeg sad placeret tætter på midten.  Men jeg kunne let styre den og bruge de forskellige tag. Selv i fos, i klasse 1-2, var den let padlet. Vi lå selvfølgelig lavt grundet kiloene og pløjede direkte igennem de stående bølger hvis de stod tæt. Men igen uden jeg mistede styre egenskaber.

Efterhånden vi blev letter, var det også tid til at slæbe den op ad elv og små vandfald, hårdt arbejde, men igen var den ok at få med. På selv  overbæringerne var jeg positiv overrasket over hvor let den er at bære, de godt 31 kg + sprayskirt, osv. var faktisk nemmere at gå med, end de læs med grej, dog med lidt dårligere udsigt. Især når jeg satte padlerne på så jeg havde dem som skuldre støtte. Gik 1 km som det længste i en kør.

Selv da min kæreste, Kirsten kom, gik det. Den var fyldt til briste punktet, med to voksne et barn og en stor hund og alt grejet. Her passede den fint til vores behov ca. en god uges mad, osv.

Her efter turen er den slidt, der er mage riser og den er slidt i fronten (bagende for andre) så nu skal der en kølforstærkning på. Men den har også været brugt hårdt i lidt over 60 dage.

Men jeg har været meget tilfreds med den, både holdbarhed, detaljer, egenskaber, mv.

En rigtig allround kano, til uge tur, for ekspeditions brug er den perfekt til en tur som ”Far og datter i Vildmarken”. Hvis jeg skulle på en lang tur med to voksne vil jeg vælge en større, men så skal man også være af sted i over en måned.

Er det noget kan den fås eller prøves i enhver god kano butik.

Erik

P.S: Min kano tog lige endnu en lang tur under “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige“, ned af Kalixälven.

You may also like

2 kommentarer

 • Lars

  Sjældent at man ser nogen der har lavet sprayskirt til kano, må være fantastisk på længere ture som beskyttelse mod elementerne. Hvor svært vil du vurdere det var at lave? Er der på nogen måde at du kunne uploade lidt flere detaljer+billeder (de billeder du har på denne artikel er i MEGET lav opløsning desværre), evt også målene hvis man nu har samme kano ;o) Også lidt mere detaljerede billeder af de andre ting du har lavet (fx holderne til padlerne).

  Når du nu har lavet det store arbejde kunne det være fedt hvis andre kunne få glæde af det.

  Mvh Lars

  23. januar 2017 at 23:20 Svar
 • Christian Tvergaard

  Erik,

  Din anmeldelse og video er jo saerdeles oplysende. Jeg gik ind paa Wemonah’s webside og fabrikanten har en interessant historie fra Minnesota. Jeg er helt blevet interesseret i deres solo model for naeste sommer baseret paa dine anbefalinger. Den danske pris du naevner er forbavsende lav sammenlignet med US prislisten. Det synes at din Spitit II er en af deres mest solgte modeller.

  Er du sikker paa at din “synes godt om” button virker? Jeg har flere gange trykket paa dine artikler men bliver ikke altid registreret? Kan du checke den?

  Hilsen fra,

  Christian

  29. august 2012 at 18:53 Svar
 • Skriv en kommentar